دکتر علی فرخانی - متخصص طب فیزیکی و توانبخشی
تحریریه زندگی آنلاین : عللی که موجب بروز آرتروز مفصل ران (آرتروز لگن) میشوند در ابتدا موجب بروز تغییراتی در غضروف مفصلی میشوند. مهمترین تغییرات آرتروز مفصل لگن نازک شدن لایه غضروفی و تغییر جنس غضروف است. غضروف دیگر آن شادابی و خاصیت ارتجاعی و کلفتی کافی برای محافظت از مفصل را ندارد و باید برای درمان آرتروز لگن به پزشگ مراجعه نمایید. به دنبال تغییر در غضروف استخوان زیر آن سخت و محکم و کلفت میشود و گاهی در درون آن کیستهای کوچکی به وجود میآید. به تدریج در لبه مفصل استخوانهای اضافهای رشد میکنند که به آنها استئوفیت Osteophyte میگویند. کپسول مفصلی هم به تدریج ضخیم و کلفت شده و خاصیت ارتجاعی خود را از دست میدهد.
*بیمار برای کاهش شدت درد مجبور میشود انداماش را کمتر حرکت بدهد و کمتر راه برود و همین امر موجب میشود به تدریج عضلات اطراف ران و باسن ضعیف شده که نتیجه آن ایجاد لنگاش در حین راه رفتن است
علائم آرتروز مفصل لگن یا ران
اولين علائم آرتروز لگن احساس خشکي و ناراحتي گنگي در ناحيه کشاله ران و باسن و يا حتي ناحيه ران است. اين مشکلات به خصوص در صبح وقتي بيمار از خواب بيدار ميشود بيشتر است و ممکن است به تدريج در طول روز کمتر شود. به تدريج با شدت يافتن بيماري، اين احساس به صورت درد در ميآيد. اين درد لگن در هنگام فعاليتهاي بدني شديدتر شده و با کمي استراحت بهتر ميشود. با شديدتر شدن بيماري، درد ديگر حتي با استراحت هم خوب نشده و حرکت مفصل به شدت کم ميشود به عبارت ديگر مفصل خشک ميشود. به تدريج ممکن است بيماري آن قدر شديد شود که لايه غضروفي کاملاً از بين رفته و در سطح مفصل، استخوان روي استخوان حرکت کند. در اين وضعيت حرکت مفصل به طور طاقت فرسايي دردناک بوده و توانايي خم و راست شدن ران و يا چرخش ران به شدت کم ميشود.
بیشتر بخوانید:
راهکارهای پیشگیری ازفرسایش دیسک
تعويض مفصل زانو، مطمئنترين راه پايان دادن به درد
درد زانو معنا ندارد!
بيمار براي کاهش شدت درد مجبور ميشود انداماش را کمتر حرکت بدهد و کمتر راه برود و همين امر موجب ميشود به تدريج عضلات اطراف ران و باسن ضعيف شده که نتيجه آن ايجاد لنگاش در حين راه رفتن است. در موارد پيشرفته ممکن است طول اندام تحتاني کاهش يابد. بيمار در حين راه رفتن ميلنگد. علت اين لنگش ميتواند درد، ضعف عضلات لگن، محدوديت حرکت مفصل و کوتاهي اندام باشد.
تشخیص آرتروز یا ساییدگی مفصل لگن یا ران
پزشک شما ابتدا با شما در مورد علايم آرتروز لگن، صحبت کرده و درباره شدت و زمان شروع و ديگر خصوصيات آن اطلاعاتي از شما کسب ميکند و سپس اقدام به معاينه مفصل ران شما به صورت خم و راست کردن و چرخاندن آن کرده تا مقدار حرکت مفصل، شدت درد و علت آرتروز لگن را متوجه شود. او راه رفتن شما را ميبيند تا متوجه شود آيا شما لنگش داريد يا خير.
در نهايت، روشهاي تصويربرداري مثل راديوگرافي به تشخيص بيماري و درمان آرتروز لگن کمک ميکند. در تصوير راديوگرافي از مفصل، چون غضروف نازک شده است فاصله مفصلي يا فاصله بين دو استخواني که مفصل را تشکيل دادهاند و در حد چند ميليمتر است کاهش پيدا ميکند و در کنارههاي استخوانهاي تشکيلدهنده مفصل استخوان اضافي ديده ميشود.