دکتر عطیه میرزابابایی - متخصص تغذیه از دانشگاه علوم پزشکی تهران
تحریریه زندگی آنلاین : صبحانه مهمترین وعده غذایی است. اهمیت و ارزش صبحانه نهتنها برای کودکان، بلکه برای تمام ردههای سنی مؤثر و مفید است. صبحانه به کودکان انرژی لازم برای شروع روز را میدهد. امروزه نقش وعده غذایی صبحانه به تبع زندگی مدرن کمرنگتر شده است و از این رو والدین باید کودکان را به مصرف روزانه صبحانه سالم تشویق کنند و محیطی آرام برای مصرف آن ایجاد نمایند. کودکانی که از خوردن صبحانه صرفنظر میکنند، آسیبهای جدی به بدن خود وارد میکنند. صبحانه به کودک انرژی لازم برای شروع روز را میدهد. مواد غذایی که در این وعده میل میشود، یکی از منابع اصلی کلسیم، آهن، ویتامین گروه B، پروتئین و فیبر است. بدن کودکان به این مواد مغذی برای اینکه بتواند روز خود را شروع کند نیاز دارد. تحقیقات نشان میدهند مصرف روزانه صبحانه سالم از لحاظ درسی، بدنی و عاطفی، اهمیت بسزایی برای کودکان مدرسهای دارد. پس از حدود ۱۰ تا ۱۲ ساعت خواب و بیتحرکی، ذخیره انرژی کودکان صبحها به کمترین میزان خود میرسد و برای اینکه انرژی لازم فرزندانتان برای شروع فعالیتهای روزانه و مهمتر از آن، یادگیری در مدرسه تامین شود، کودکانتان نیازمند یک صبحانه مقوی هستند.
یکی از دلایلی که کودکان از خوردن صبحانه صرفنظر میکنند، این است که تازه از خواب بیدار شده و میلی به خوردن صبحانه ندارند و در عوض در خوردن ناهار و شام جبران میکنند که این کار بسیار اشتباه است. بیشتر کودکان از خوردن صبحانه دوری کرده و با بهانههای مختلف خود را توجیه میکنند. یکی از راهکارهای مناسب برای افزایش اشتهای آنها ایجاد تنوع در صبحانه است. اگر صبحانه در هر روز تکراری و به یک صورت باشد، میل و رغبت به آن کاهش پیدا میکند. پس با درست کردن صبحانههای متنوع و رنگارنگ، اشتهای کودکان را به خوردن ترغیب کنید. رعایت مواردی مانند چیدن سفره زیبا بر اساس تمایلات كودك، استفاده از رنگهای شاد مانند نارنجی، صرف صبحانه توسط خود والدین و فراهم كردن محیطی به دور از نگرانی و استرس و انتقال حس دوست داشتن به فرزندان، باعث تحریك اشتهای كودكان و افزایش تمایل آنها به مصرف این وعده مهم میشود.
بیشتربخوانید:
نکته های ناب برای تغذیه کمکی
مروری بر شیرخشک های مورد مصرف در کودکان
اثرات مفید مصرف صبحانه
تقویت و بهبود سوختوساز بدن
با خوردن یک صبحانه سالم، سوخت و ساز بدن زیاد میشود و بدن به جای انباشت و ذخیره کالری اضافی به سوزاندن آنها میپردازد.
جلوگیری از چاقی و اضافهوزن و بیماریها
خوردن صبحانه سالم از اضافه وزن و چاقی کودکان جلوگیری میکند و احتمال ابتلای کودکان به بیماریهایی همچون دیابت، سرطان و بیماریهای قلبی در سنین بزرگسالیشان را تا حدودی کاهش میدهد، البته لازم به ذکر است کودکانی که کربوهیدرات فرآوری شده فراوانی مانند غلات شیرین، انواع شیرینی، نان سفید، ژله و سایر غذاهای فرآوری شده را برای صبحانه انتخاب میکنند، نیز دچار اضافه وزن میشوند.
تأثیرات مثبت بر حالات روحی و عملکرد مغز
صبحانه، بهعنوان وعده اصلی، نقش مهمی در نحوه عملکرد مغز دارد. مغز برای داشتن عملکرد بهتر، به مواد مغذی مختلفی نیاز دارد. به همین دلیل است که بیشتر افرادی که صبحانه نمیخورند، احساس کسلی و خوابآلودگی دارند. تحقیقات نشان میدهند کودکانی که صبحانه میخورند در مدرسه بهتر عمل میکنند. کودکان به علت متابولیسم بالایی که دارند، گلوکز را با سرعت بسیار بیشتری از بزرگسالان میسوزانند. آنها در حال رشد هستند و نخوردن صبحانه باعث میشود مغزشان ذخیره انرژی لازم برای فعالیت و رشد مناسب را نداشته باشد.
بیشتربخوانید:
مروری بر شیرخشک های مورد مصرف در کودکان
افزایش میزان تمرکز و قدرت حافظه
ثابت شده است دانشآموزانی که قبل از رفتن به مدرسه صبحانهای سالم میخورند، کمتر غیبت میکنند، رفتار بهتری از خود نشان میدهند، عملکرد درسی بهتری دارند و کمتر خسته میشوند. در مقابل، دانشآموزانی که صبحانه نمیخورند، بیشتر در حل تکالیف اشتباه میکنند و حافظه کندتری دارند. خوردن صبحانه قبل از مدرسه، قند خون دانشآموزان را به حد مناسبی میرساند که آنها را آماده یادگیری و فعالیت میکند. به طور کلی تغذیه نامناسب که به میزان کافی آهن، ید و پروتئین وارد بدن نکند، روی رشد ذهنی و بهره هوشی تأثیر میگذارد.
جلوگیری از بوی بد دهان
خوردن صبحانه باعث تولید بزاق شده و به شسته شدن باکتریهای عامل بوی بد دهان از سطح زبان کمک میکند؛ بنابراین، نخوردن صبحانه باعث حفظ باکتریهای روی سطح زبان میشود. پس از بیدار شدن از خواب، خوردن میوه و نوشیدن آب میتواند بهترین گزینه برای از بین بردن این باکتریها باشد.
نمرههای درسی بالا
تحقیقات انجام شده بر روی کودکان حاکی از آن است کودکانی که صبحانه میخورند، متابولیسم و فعالیتهای سوخت و سازی بدنشان بهتر عمل میکند و سطح تمرکز و دقتشان نیز بسیار بالا است. در نتیجه فواید خوردن صبحانه برای بچهها و دانشآموزان، تیزتر عمل کردن آنها و کسب نمرههای بالاتر درسی میباشد.
تقویت سیستم ایمنی بدن
برای مبارزه با سرماخوردگی در فصل زمستان و پیشگیری از ابتلا به انواع آنفلوانزا، خوردن صبحانه یک امر حیاتی است. تحقیقات نشان دادهاند ماده گاما اینترفرون در بدن باعث فعال شدن سلولهای سیستم ایمنی میشود. میزان این ماده در بدن افرادی که صبحانه نخوردهاند، 17 درصد کمتر است و عملکرد سیستم ایمنی آنها بسیار ضعیفتر از افرادی است که یک صبحانه کامل مصرف کردهاند.
بیشتربخوانید:
10نشانه ابتلا کودکان به دیابت
تأمین ویتامینها و مواد معدنی بدن
خوراکیهایی که در وعده صبحانه خورده میشوند، سرشار از مواد مغذی اساسی مانند فولات، کلسیم، آهن، ویتامینهای گروه Bو فیبر هستند. صبحانه مقدار زیادی از مواد مغذی روزانه را تأمین میکند. در حقیقت، افرادی که صبحانه میخورند، بیشتر از سایر افراد ویتامینها و مواد معدنی مورد نیاز روزانه را دریافت میکنند.
ادامه دارد...