نسخه تغذيه برای پيشگيری از سفيدی مو
در سالهای نه چندان دور سفیدی مو فقط در افراد مسن مشاهده میشد، اما امروزه فراوان میبینیم كه برخی جوانان موهای سفید زیادی در سر خود دارند. علت این زودرس بودن چیست؟ آیا میتوان آن را به نوع تغذیه نسبت داد؟ آیا مصرف انواع و اقسام شامپوها و مواد تقویتكننده موضعی تأثیری بر بهبود این وضعیت دارد؟ آیا میتوان نسخهای پیشنهاد كرد كه موهای سفید را به موهای سیاه و شفاف تبدیل كند؟ آیا اساساً این فرآیند برگشتپذیر است یا خیر؟
پروتئین:
رنگ مو بیشتر تحت تاثیر ژنتیك است، اما در برخی موارد مسائل تغذیهای نیز منجر به تغییر رنگ مو میشوند. مثلاً یكی از علائم و نشانههای سوء تغذیه پروتئین كه به مدت طولانی فرد را درگیر كرده باشد تغییر در رنگ مو و به عبارتی پرچمی شدن موها است. در این اختلال، كاهش تولید ملانین در ملانوسیتها باعث میشود رنگ مو، روشنتر شود و در یك تار مو، بخشهای تازه روییده شده روشنتر از قسمتهای قبلی باشد. در این گونه موارد بهبود تغذیه فرد از لحاظ پروتئین میتواند رنگ مو را به حالت طبیعی تغییر دهد.
بیماری سلیاك:
یكی دیگر از بیماریهایی كه با رنگ مو نیز در ارتباط است، بیماری سلیاك یا عدم تحمل گلوتن میباشد كه به دلیل مشكلات دستگاه گوارش، جذب مواد مغذی محدود شده و رنگ مو زودتر به خاكستری و سفید شدن میگراید.
تیروزین:
تیروزین نیز اسید آمینهای است كه بهطور طبیعی در بدن تولید میشود. این اسید آمینه پیشساز ملانین است و همان طور كه ذكر شد ملانین مسؤول رنگ پوست و مو میباشد. با دریافت كافی پروتئین شامل انواع گوشتها، لبنیات، تخممرغ، آجیل و حبوبات میتوان نیاز به پروتئین و اسید آمینه تیروزین را تامین نمود و موهایی سالمتر داشت.
نكته مهم:
مهمترین نكته كه باید به آن اشاره كرد این است كه اصولاً مو كه بافتی ضمیمه بافت پوست میباشد مثل تمام بافتها و سلولهای بدن دریافت مواد مغذی خود را از طریق جریان خون به انجام میرساند و تغذیه مو به صورت موضعی و خارجی امكانپذیر نیست، بنابراین تبلیغاتی كه در خصوص انواع شامپوها و تقویتكنندههای موضعی میباشند، چیزی جز بازاریابیهای فریبنده نیست. در محل پایه تارهای مو كه در پایینترین لایه پوست سر واقع شدهاند، سلولهایی به نام ملانوسیت وجود دارد. ملانوسیتها رنگدانههایی هستند كه رنگ ملانین را تولید میكنند. رنگهای مختلف موی سر بستگی به آنزیمی دارد كه در ساخت ملانین مورد استفاده قرار میگیرد.
مـــس:
از بین مواد مغذی، مس یكی از املاحی است كه وجود آن برای تولید ملانین ضروری میباشد. در واقع آنزیم تیروزیناز كه اسید آمینه تیروزین را در سلولهای ملانوسیت به ملانین تبدیل میكند، یك پروتئین مسدار است و در صورتی كه كمبود مس وجود داشته باشد، در فعالیت آنزیم نامبرده و ایجاد رنگدانه سیاه ملانین اختلال حاصل میشود. مس در جگر، كاكائو، قارچ، سبزیهای برگ سبز، غلات سبوسدار، آجیل و گوشت بیشتر از مواد غذایی دیگر یافت میشود.
آنتیاكسیدانها:
از آنجا كه یكی از علل زمینهساز سفیدی مو استرس اكسیداتیو و حملات رادیكالهای آزاد میباشد، استفاده از مواد مغذی آنتیاكسیدان نظیر ویتامینهای E و C نیز میتواند از سفیدی زودرس موها پیشگیری كند. منابع این ویتامینها شامل مركبات، آناناس، گوجهفرنگی، كیوی، فلفل دلمهای، سبزیجات برگ سبز، جوانه گندم و آجیل میباشد.
جمعبندی:
بنابراین برای اینكه موهای سالمی داشته باشید، باید به تغذیه خود توجه كنید و با مصرف انواع متنوع از هر یك از گروههای غذایی مواد مغذی مورد نیاز بدن خود را تأمین و از سفیدی زودرس موها جلوگیری كنید، اما تاكنون دارو یا غذایی مشخص نشده كه رنگ موهای سفید را تغییر داده و به روز اول برگرداند، بنابراین همان طور كه عنوان شد، تبلیغاتی این چنینی، دروغهای واهی بیش نیستند. ضمناً به غیر از ژنتیك و تغذیه، استرس و مصرف دخانیات نیز تاثیر قابل توجهی در سفیدی زودرس موها دارند كه میتوان با استفاده از تكنیكهای آرامسازی و پرهیز از مصرف دخانیات و به جای آن افزایش مصرف میوه و سبزی، سلامت عمومی خود را بهبود بخشید و در كنار آن، از داشتن موهای سالم نیز بهره برد.
موی سپید را فلكم رایگان نداد
این رشته را به نقد جوانی خریدهام
(رهی معیری)