دکتر پریسا امیدیان : متخصص گوش، حلق و بینی ؛ مدرس دانشگاه علوم پزشکی ایران
تحریریه زندگی آنلاین : ريسه رفتن در کودکان زمانی اتفاق میافتد که به دنبال یک مساله عاطفی یا جسمی، تنفس كودك برای مدتی کوتاه، از چند ثانیه تا چند دقیقه متوقف میگردد و رنگ کودک تغییر میکند. ریسهها از لحاظ ویژگی متفاوت هستند. در هنگام حملات ریسه گاهی تنفس كودك متوقف شده و رنگ چهره او كبود میگردد. به این موارد ریسه کبود شونده یا سیانوتیک گفته میشود و در موارد کمتری کودک دچار رنگپریدگی میشود که به این نوع ریسه، ریسههای رنگپریده گفته میشود. در هنگام حملات معمولا کودک سر خود را به عقب میبرد. ريسه رفتن اغلب در حدود 2 سالگی كودك اتفاق میافتد و بهطور معمول زمانی كه کودک پنج یا ششساله میشود، پایان مییابد. یکسوم کودکانی که به حملات ريسه دچار میشوند، دارای سابقه خانوادگی هستند. حملات ریسه رفتن میتواند به صورت روزانه یا هر چند وقت یک بار رخ دهند. بهعنوان والدین، ممكن است تماشای حملات ريسه در كودك برای شما وحشتآور و ناراحتکننده باشد. چنانچه کودک شما دچار حمله ریسه شد، به پزشک کودکان مراجعه کنید تا با معاینه و بررسی، حملات ریسه از تشنج و دیگر بیماریها افتراق داده شود و تایید گردد که کودک شما دچار حملات ریسه شده است و برای او تشنج و دیگر بیماریها مطرح نبوده است.
بیشتربخوانید:
علت دل درد نوزاد و راههای درمان آن
علل ریسه رفتن
ریسه رفتن به صورت یک تغيير در الگوی معمول تنفس، ضربان قلب و یا ترکیبی از هر دو رخ میدهد. این واکنشها ممکن است به واسطه درد جسمی یا احساسات شديد عاطفی مانند ترس یا سرخوردگی ایجاد شوند. بیشتر اوقات این اختلالات جنبه رفتاری داشته و نیاز به یک برنامه اصلاح رفتاری برای والدین و کودک دارند. در برخی از کودکان، ريسه رفتن ممكن است به کمخونی فقر آهن مرتبط باشد، وضعیتی که در آن بدن قادر به توليد تعداد نرمال گلبولهای قرمز خون نمیباشد.
تشخیص
پزشك بهمنظور رد علت جسمی ريسه رفتن، كودك شما را مورد معاينه قرار میدهد. همچنین بهمنظور بررسی کمخونی آزمايش خون تجويز مینماید، زيرا حملات ريسه در كودكان مبتلا به کمخونی فقر آهن شيوع بيشتری دارد. به علاوه ممكن است به بررسی قلب کودک شما (مانند گرفتن نوار قلب و اکو) بپردازد تا اطمينان حاصل گردد كه قلب كودك در حملات ريسه درگير نمیباشد، يا آزمایشی بهمنظور تشخیص اختلال در فعالیت الکتریکی مغز (نوار مغزی) برای بررسی احتمال تشنج تجويز میکند.
بیشتربخوانید:
تغذیه کودکان مبتلا به سندرم روده تحریک پذیر
درمان
اگر کودک به کمخونی مبتلا باشد، مکمل آهن خوراکی ممکن است در کاهش تعداد و شدت حملات ريسه نقش داشته باشد و دیگر اینکه نظارت و محافظت از آسیب بهطورکلی تمام آن چيزی است كه بايد در طول حملات ريسه انجام گردد. مهمترین وظيفه والدین ممانعت از تشديد حملات ريسه میباشد. اطمینان حاصل کنید که فرزند شما به ميزان كافی استراحت میکند. به ايجاد احساس امنیت در كودك خود كمك كنيد و به کاهش و مدیریت سرخوردگی و احساس ترسهای آن بپردازيد. ممانعت از رفتار با كودك به شیوهای خاص يا متفاوت از خواهرها و برادرها و كودكان ديگر از اهميت بسياری برخوردار است. اختلالات رفتاری میتواند به طولانی شدن دوره زمانی حملات ريسه منجر شده و باری بيش از يك حمله ريسه را بر دوش خانوادهها تحميل نمايد. یک برنامه اصلاح رفتاری برای والدین و کودک ممکن است کمککننده باشد. در اين مورد از پزشك مشاوره بگيريد. با بالغ شدن كودكان، افزایش تجربه والدین و بهبود مهارتهای مقابلهای، حملات ريسه بهطور معمول متوقف میگردند. سعی كنيد رفتارهای شما به بدخلقی و لجبازی منتهی نگردد. كودكان به محدودیتها و دستورالعملهایی نياز دارند تا به ايجاد احساس امنيت و انعطافپذیری عاطفی در آنها كمك كند. با بهکارگیری تجربه و توصیههای رفتاری پزشك، شما میتوانيد راهكارهای مقابله با حملات ريسه را فرا گرفته و محیطی امن و سازمانیافته را تا زمان رهایی كودك خود از اين حملات ايجاد نماييد.