Loading...
شما از نسخه قدیمی این مرورگر استفاده میکنید. این نسخه دارای مشکلات امنیتی بسیاری است و نمی تواند تمامی ویژگی های این وبسایت و دیگر وبسایت ها را به خوبی نمایش دهد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه به روز رسانی مرورگر اینجا کلیک کنید.
جمعه 2 آذر 1403 - 12:52

3
شهریور
هپاتیت اتوایمیون (3)

هپاتیت اتوایمیون (3)

بخش سوم- هپاتیت اتوایمیون یكی از علل كمتر شایع هپاتیت مزمن می‌باشد. هپاتیت مزمن به معنای التهاب طولانی مدت كبد است. در بیماری هپاتیت اتوایمیون، سیستم ایمنی بدن به سلول‌های كبد حمله كرده و سبب التهاب سلول‌های كبدی می‌شود.

 

 تغذیه و هپاتیت اتوایمیون

علی‌رغم آنكه رژیم خاصی برای بیماران مبتلا به هپاتیت اتوایمیون وجود ندارد، با توجه به آنكه كبد هر چیزی كه ما می‌‌خوریم و می‌نوشیم را تغییر داده و سم‌زدایی می‌كند، مراعات نوعی رژیم غذایی متعادل ضروری است. معمولا رژیمی توصیه می‌شود كه حاوی چربی كم، قند مركب (مثل نشاسته) زیاد و سدیم (نمك) كم باشد و به مقدار كافی پروتئین داشته باشد.

رژیم فاقد غذاهای صنعتی (مثل سوسیس، كالباس و كنسروها) همراه با مصرف زیاد میوه‌ها، سبزیجات و پروتئین‌های مشتق از مرغ، ماهی و منابع گیاهی سودمند و پرهیز از چاق شدن و انجام فعالیت فیزیكی كافی سودمند است. چاق شدن بخصوص افزایش دور شكم خطر كبد چرب را افزایش می‌دهد، كه خود می‌تواند عوارض بیماری هپاتیت اتوایمیون را بیشتر كند. فعالیت بدنی باید حداقل دو ساعت پس از صرف غذا انجام گیرد.

اما قدم زدن كوتاه مدت پس از شام در هضم غذا بسیار مؤثرتر از دراز كشیدن در مقابل تلویزیون است. حداقل 2 الی 3 ساعت قبل از زمان خواب، شام را میل كنید. همیشه بهداشت مواد غذایی را رعایت نمایی و از مصرف غذاهای مانده و احتمالا فاسد خودداری كنید.

 ورزش

ورزش منظم و روزمره یكی از اجزاء اصلی سلامت شخص می‌باشد. در این رابطه لازم نیست كه حتما به سالن ورزشی بروید. مهم انجام ورزش‌های معمولی و مرتب است. اهمیتی ندارد كه كدام نوع فعالیت بدنی را انتخاب كرده‌اید و انجام می‌دهید. انواع ورزش‌ها، تمرینات برنامه‌ریزی شده، كارهای خانه و فعالیت‌های بدنی توام با كار و تحرك، همگی مفید هستند.

ورزش از راه‌های مختلف به شما كمك می‌كند:  موجب كاهش استرس شما می‌شود.  در كم كردن وزن و حفظ وزن طبیعی به شما كمك می‌كند. فعالیت‌های توصیه شده برای تمرینات بدنی معمولی عبارتند از:  تند دویدن روزانه  شنا، فوتبال، تنیس، والیبال، بدمینتون، دوچرخه‌سواری و سایر ورزش‌های هوازی  یوگا.

من هپاتیت اتوایمیون دارم؛ آیا می‌توانم بچه‌دار شوم؟

مردان مبتلا به هپاتیت اتوایمیون، مشكلی از بابت بچه‌دار شدن ندارند. اما در زنان مبتلا، بستگی دارد كه چقدر بیماری كنترل شده است و چه نوع عوارضی در آنها پیشرفت كرده است. پزشك معالج بهترین شخص برای راهنمایی بیماران است.  اگر بیماری فعال باشد، از آنجایی كه بیماری فعال بر مرحله تخمك‌گذاری اثر می‌گذارد، امكان بچه‌دار شدن سخت است.

ولی خانم‌های جوانی كه در مرحله فروكش می‌باشند، معمولا مشكلی از نظر حامله شدن ندارند و بیشتر آنها در طی دوران حاملگی مسئله جدی نداشته و بچه‌های سالمی را به دنیا می‌آورند. در بعضی مطالعات شیوع نارس بودن، كم‌وزنی و سایر مشكلات جنینی در نوزادانی كه از مادران مبتلا به هپاتیت اتوایمیون به دنیا آمده‌اند كمی بیشتر از جمعیت كلی گزارش شده است. لذا مادران باید در طول حاملگی و چندین ماه بعد از زایمان پیگیری‌های دقیق و منظمی داشته باشند.

 حاملگی و هپاتیت اتوایمیون

خانم‌هایی كه هپاتیت اتوایمیون دارند، می‌توانند حاملگی موفقیت‌آمیزی داشته باشند. معمولاً درمان شامل كورتیكواستروئید و آزاتیوپرین می‌باشد كه هر دو در طول حاملگی تقریبا بی‌خطر هستند. قطع دارو در حین حاملگی می‌تواند سبب شعله‌ور شدن بیماری شده و توصیه نمی‌شود. در بعضی موارد حتی در افرادی كه داروهای خود را به طور معمول ادامه می‌دهند، در دوران حاملگی و یا چند ماه بعد از زایمان عود بیماری اتفاق می‌افتد.

علت این امر هنوز مشخص نشده، ولی انجام معاینات مكرر در طی حاملگی و بعد از زایمان به این خاطر بسیار مهم است. بنابراین توصیه می‌گردد كه در این دوران به طور مرتب به پزشك خود مراجعه نمایید، چرا كه ممكن است جهت جلوگیری از شعله‌ور شدن بیماری و بروز عوارض، نیاز به تغییر میزان و تعداد داروهای شما باشد. شواهد نشان می‌دهد كه مقدار داروی مورد نیاز استروئید و آزاتیوپرین در طی حاملگی سبب آسیب به كودك نمی‌شود.

 نكاتی كه باید به خاطر داشت

 علت زردی و هپاتیت، تنها ویروس‌ها (هپاتیت B و C) نیستند.  بیماری شما مسری نمی‌باشد.

 بیماری اتوایمیون كبد بیماری مزمنی است كه در آن سیستم ایمنی بدن به سلول‌های كبد حمله می‌كند.

 تشخیص بیماری براساس آزمون‌های خونی متعدد، تصویربرداری و بیوپسی كبد می‌باشد.

 با درمان مناسب، می‌توان سیستم ایمنی بیش‌فعال را سركوب كرد و در نتیجه بیماری اتوایمیون كبدی را كنترل نمود.  هرگز داروهای خود را به طور خودسرانه قطع نكنید.  بعد از قطع داروها توسط پزشكتان، هر چند ماه یك‌بار باید توسط پزشك خود معاینه شده و آزمایش خون انجام دهید. مصرف مرتب داروها و ویزیت به موقع پزشك این امكان را می‌‌دهد كه كبد تا حد امكان در وضعیت خوبی باقی بماند.

 

 

برای خواندن بخش اول- هپاتیت اتوایمیون- اینجا کلیک کنید.

برای خواندن بخش دوم- هپاتیت اتوایمیون- اینجا کلیک کنید.

 

برچسب ها: راه های درمان هپاتیت، بیماران هپاتیتی، تغذیه و هپاتیت اتوایمیون، انواع بیماری هپاتیت، هپاتیت و ورزش، حاملگی و هپاتیت اتوایمیون تعداد بازديد: 6718 تعداد نظرات: 19

نظرات

  • با سلام.
    بسیار ممنون و سپاسگزار هستم از مقاله جامعه و کاملتون.
    باور بفرمائید این بیماری هنوز برای عموم پزشکان ناشناخته هست، این گونه مقاله ها برای دانش فنی ما بیمارها از بیماریمون ضروریه. برای نویسنده و ناشر این موضوع آرزومند روزهای خوش هستم
  • با سلام و احترام؛
    از توجه شما به سایت زندگی آنلاین کمال تشکر را داریم و منتظر دریافت پیشنهادات و انتقادات شما دوست عزیز هستیم.
  • سلام،من ۱۲_ساله دچار اتو ایمیون هستم و داروی ازاتیو پرین و پردنیزلون مصرف میکنم،تمام این سالها باترس از اینکه دروضعیت خوبی نبودم ازدواج نکردم اما الانپزشکم گفتن وضعیت خوبی هستی و برای ازدواجتم مانعی نیس منتها اکه خواستی برابچه دارشدن اقدام کنی باید همزمان تحت نظر یه پزشک زنانم باشی نامزدم والبته خود خیلی بچه دوستیم و راغبیم که بعد ازدواج سریع اقدام کنیم ،الان دچار تردیدم و نمیخوام برا بچه اینده مشکلی پیش بیاد ایا ممکنه بچه دارشدن من باعث بشه اون طفلکم درگیر شه از نظر جسمی چون خیلی برام مهمه بعد وضعیت خودم چی میشه ،لطفا اگه ممکنه سریعتر به من...
  • سلام و خسته نباشید. ممنونم بابت اطلاعات مختصر و مفیدی که در تمام ابعاد در مورد این بیماری به ما بیماران دادید.اگه لطف کنید بیشتر در مورد بارداری با این بیماری توضیح بدید؟
    • با سلام و احترام؛ از توجه شما به سایت زندگی آنلاین متشکریم. چشم حتما به این موضوع هم در مقالات آینده خواهیم پرداخت.
  • باسلام و تبریک سال نو و تشکر ویژه به خاطر اطلاع رسانی موثر و مفیدتون، تو کامنت بالا دوستمون اقای شهسوای عنوان کرده بود که برای عموم پزشکان ناشناخته هست کاملا حرف ایشون رو قبول دارم من خودم اکثر علائم این بیماری رو دارم و به پزشکان زیادی مراجعه کردم و هیچ تشخیصی ندادن حدود ۹ ماه پیش به یکی از فوق تخصیص های خون تهران مراجعه کردم که با انجام چند آزمایش ناقص بمن اطمینان خاطر دادن که یک هپاتیت خاموش و کاملا بی خطر دارم و زردی پوستم بعد مدتی خودبه خود از بین خواهد رفت بدون تجویز دارویی بعد چند ماه که نتیجه ای نگرفتم به متخصص داخلی مراجعه کردم که بعد از...
  • با عرض سلام و خسته نباشید و سپاس بسیار بخاطر مطالب مفید این مقاله.من ۵ساله که به اتوایمیون مبتلا هستم و در این مدت پردنیزولون و آزاتیوپرین مصرف میکردم که بخاطر مصرف پردنیزولون دچار آرتریت مفصلی و آب مروارید چشم شدم میخواستم بدونم ادامه ی مصرف این دارو چه عوارض دیگه ای ممکنه داشته باشه؟و سوال دیگه اینکه این بیماری بیشتر در حیطه کاریه متخصصین داخلی هست یا ایمونولوژی؟ممنونم
    • پاسخ دکتر شجاعی؛ فوق تخصص قرنیه: سلام دوست عزیز، دو عارضه که به آن مبتلا شده‌اید، پس از مصرف قرص‌ها می‌باشد. حتما کسانی که از این قرص‌ها مصرف می‌کنند، باید دائم فشار چشم‌شان کنترل شود که اگر بالا بود، حتما بررسی انجام شود.
  • با سلام و تشکر من ۴ ساله که هپاتیت اتوایمیون دارم
    الان۳۲ سالمه و بعد از ۲ سال تشخیص دادن یه مدت به اشتباه میگفتن سیروز مجاری صفراوی داری خلاصه بعد بیوپسی فهمیدم گرید ۱۰ کبدم سیروز شده الان فقط قزص ازارام مصرف میکنم...سوالم اینه از متخصصین عزیز ایا با درمان احتمال داره بافتهای سالم‌ کبدم برگرده؟؟و طول عمر یه بیمار اتوایمیونی چقدره؟
    • پاسخ دکتر حمید محقق؛ متخصص داخلی: شما دچار سیروز کبدی هستید. باید سعی کنید بافت را سالم نگه دارید. باید تحت نظر پزشک گوارش باشید و مهم‌ترین مساله در سیروز مراقبت‌های غذایی بسیار به موقع و مصرف دارویی می‌باشد.
  • سلام من دانشجوی پزشکی هستم واقعا عالی و کامل بود احسنت و ممنون
  • سلام من دو سالو نيمه به هپاتيت اتواميون مبتلا هستم يك ساله با اجازه ي پزشكم براي بارداري اقدام ميكنم اما باردار نميشم با توجه به بررسي هايي كه توسط پزشك زنان بوجود اومده ميگن تنبلي تخمدان دارم كه با مصرف دارو تخمك هام نرمال شده ولي بازم باردار نميشم ايا دليلش بيماري خودايمني منه ايا ميتونم از اي يو اي براي بارداري كمك بگيرم و سنم ٢٨ ساله، ممنونم ازتون
    • پاسخ دکتر مریم خادم؛ متخصص زنان، زایمان و نازایی: سلام جانم. هپاتیت اتوایمیون به تنهایى نابارورى نمی‌دهد. تست AMH و جواب سونو هیستروگرافى و نیز تست همسر را براى پاسخ به سوال شما لازم داریم. موفق باشید.

نظر شما در مورد این مقاله چیست؟

فیلم روز
تصویر روز