دكتر ایرج خسرونیا - متخصص داخلی
تحریریه زندگی آنلاین : بررسیهای انجامشده نشان میدهد كه پایگاه اجتماعی زنان در میزان سن شروع و علل مصرف سیگار به شدت تأثیرگذار است. هرچه پایگاه اجتماعی در بین زنان بالاتر باشد، سن شروع به مصرف سیگار كمتر میشود و از سنین پایینتر شروع به مصرف سیگار میكنند. همچنین افرادی كه در پایگاههای اقتصادی و اجتماعی بالا قرار دارند، بهطور میانگین در 17 سالگی و بهطور متوسط در 19 سالگی و بالاتر شروع به كشیدن سیگار میكنند.
زنان در پایگاههای اجتماعی بالا برخلاف همجنسهای خود در طبقههای متوسط جامعه اصراری بر پنهان نگهداشتن مصرف سیگار خود نیز ندارند. این مسأله در طبقههای متوسط جامعه به كلی متفاوت است و فرد علاوه بر اكراه از آگاهی خانواده نسبت به مصرف سیگار، سعی دارد در محیطهای خارج از خانه نیز بهصورت پنهانی سیگار مصرف كند.
بیشتربخوانید:
ترک سیگار با گیاهان خوراکی طب سنتی
دلایل مصرف سیگار در زنان
برای مصرف سیگار در میان زنان دلایل مختلفی عنوان شده است، اما قرار گرفتن در معرض سیگار، هنجارشكنی، رهایی از فشار عصبی، سیگاری بودن همسر و ریسكپذیری از عمده دلایل مصرف سیگار در میان آنهاست. در حال حاضر در شهر تهران 56 درصد زنان سیگاری مجرد و 55 درصد آنها دارای تحصیلات دانشگاهی هستند. یافتههای تحقیقاتی مشخص میكند كه از میان زنان سیگاری بیش از 44 درصد به دلیل سنتزدایی و 32 درصد برای هنجارشكنی اقدام به مصرف سیگار میكنند.
از سوی دیگر، مصرف سیگار در میان زنان منحصر به ایران نیست، بلكه براساس آمار سازمان بهداشت جهانی در سال 2005، شمار زنان سیگاری در بیست سال اخیر، 60 درصد افزایش یافته است. براساس همین آمار، شمار زنانی كه روزانه بیشتر از یك پاكت سیگار میكشند، سه برابر شده است! طبق نتایج بررسی جهانی وضعیت استعمال دخانیات در بین نوجوانان، مصرف دخانیات در بین دختران 13- 15 در دنیا در حال افزایش است و اختلاف میزان مصرف، بین دختران و پسران كاهش یافته است؛ بهطوریکه در برخی كشورها دختران بیش از پسران دخانیات مصرف میكنند.
مصرف سایر محصولات دخانی بهجز سیگار، مانند قلیان، تنباكوی بدون دود و... بین دختران منطقه مدیترانه شرقی – كه ایران نیز جزء این منطقه است – دومین رتبه را در مقایسه با دیگر كشورهای جهان دارد. استعمال دخانیات عامل بروز یا تشدید كننده بسیاری از بیماریهای مرتبط از جمله سرطانهای ریه، حفره دهان، حنجره، پانكراس مثانه، پوكی استخوان، عفونتهای ریوی، امفیزم و برونشیتهای مزمن میباشند متأسفانه هر روز 100 هزار نفر به آمار سیگاریهای جهان افزوده میشود و ما شاهد افزایش بیسابقه استعمال سیگار در دختران دانشجو هستیم.
مصرف سیگار و بروز بیماریهای قلبی
ناقوس مرگ برای زنان معتاد به دخانیات 14 سال زودتر به صدا در میآید زنان سیگاری 6 برابر بیشتر از مردان سیگاری در معرض حمله قلبی قرار دارند آثار منفی مصرف دخانیات در میان زنان بسیار شایعتر و شدیدتر است بهطوریکه مصرف تعداد اندكی سیگار در زنان باعث افزایش 5 برابری مرگومیر به علت بیماری قلبی میشود. زنان اغلب طی دوران بارداری سیگار خود را ترك میكنند ولی اكثراً بعد از یك سال دوباره شروع میكنند.
بیشتربخوانید:
مصرف سیگار و خطر آن روی جنین
زنان سیگاری بیشتر از زنان غیر سیگاری در معرض سقط خودبهخود، زایمانهای زودرس، مردهزائی، حاملگی خارج از رحم و مشكلات خاص دوران بارداری بهویژه مسمومیت بارداری قرار دارند كه در زنان سیگاری بیشتر دیده میشود كشیدن سیگار عبور تخمكها از راه مجرای فالوپ از تخمدان به رحم را مشكلتر میكند این موضوع به دلیل كاهش حركت مویرگها میباشد كه شانس باردار شدن را كمتر میكند در مادران سیگاری بعد از هر بار سیگار كشیدن ضربان قلب جنین بالا میرود و این مسئله احتمالاً به دلیل اثرات نیكوتین روی جنین كاهش اكسیژن خونی كه از طریق بند ناف وارد بدن جنین میشود و استعمال سیگار در درازمدت منجر به بزرگی قلب جنین و اختلال در اعصاب و تنظیم جریان خون آن میگردد.
نكته پایانی
در خانمهای سیگاری زایمان زودرس، عقبافتادگی ذهنی كودك بیشتر از موارد مشابه در زنان غیر سیگاری میباشد، نیكوتین بهعنوان یك ماده سمی روی ارگانیسمهای مادر و در نتیجه جنین اثر نامطلوب دارد مادرانی كه پس از زایمان سیگار میكشند فرزند خود را در معرض خطر ابتلا به پنومونی، برونشیت و آسم قرار میدهند به گونهای كه احتمال ابتلا به آسم در كودكان مادران سیگاری دو برابر بیشتر میباشد. مادرانی كه در دوران شیردهی سیگار میكشند خطر مرگ ناگهانی نوزاد بهطور چشمگیر افزایش پیدا میكند. بروز رفتارهای ضداجتماعی در فرزندان خانمهایی كه در دوران بارداری و شیردهی سیگار میكشند بیشتر از افراد عادی است مادران سیگاری در شیردهی دچار اختلال میگردند طعم شیر تغییر پیدا كرده و نوزاد شیر را نمیخورد تمام عوارض ذكر شده غیر از موارد عمومی است كه زنان و مردان را بهطور مساوی در برمیگیرد قابل ذكر است در ایران 65 میلیارد نخ سیگار در سال استعمال میگردد كه 24 درصد آن بهصورت قاچاق وارد میگردد و زنان باسواد و ثروتمند بیشتر از زنان بیسواد و مستمند سیگار استعمال مینمایند.
بیشتربخوانید:
ترک سیگار خطر حمله قلبی را تا 50 درصد کاهش میدهد