یائسگی به معنای پایان دوره قاعدگی در زنان است که تخمدانها قادر به تولید تخمک و باروری نیست و بدن استروژن کمتری تولید میکند. سن یائسگی بین ۴۰ تا ۵۰ سالگی است، اما معمولا بین ۴۷ تا ۵۱ سالگی اتفاق میافتد. پیش از آن که دوره یائسگی شروع شود، هورمونهای زنانه کاهش مییابد و بدن حالتهای مختلفی را در اثر تغییرات هورمونی تجربه میکند.
عوارض یائسگی
زنان مرحله پیش از یائسگی را از چند سال قبل تجربه میکنند. از عوارض پیش یائسگی میتوان به گُرگرفتگی، خشکی واژن و تعریق شبانه اشاره کرد. اگر ۱۲ ماه متوالی دچار قاعدگی نشوید و پزشک تشخیص یائسگی بدهد، شما وارد مرحله پس از یائسگی شده اید. از عوارض دیگری که احتمالا هنگام عبور از یائسگی تجربه میکنید احساس لرز و سرد شدن در پاها، تکرر ادرار، افسردگی و نوسانات خلقی است.
عوامل یائسگی زودرس بعضی زنان
اگر یائسگی پیش از سن ۴۰ سالگی رخ دهد، یائسگی زودرس یا POF نامیده میشود. حدود یک درصد از زنان دچار یائسگی زودرس میشوند. از عوامل یائسگی زودرس میتوان به سابقه خانوادگی، جراحی تخمدان برای رفع کیست، شیمی درمانی یا پرتو درمانی، رژیمهای غذایی سخت و کاهش وزن خیلی شدید اشاره کرد. همچنین استرس زیاد نیز میتواند باعث یائسگی زودرس شود.
جلوگیری از یائسگی زودرس
یکی از روشهایی که یائسگی زودرس را کند میکند، ورزش است. سعی کنید تمرینات ورزشی مستمر در برنامه خود داشته باشید. تغذیه مناسب، مصرف ویتامین D طبق نظر پزشک و آرامش روحی و روانی نیز در این باره موثر است.
منبع : ایسنا
بیشتر بخوانید:
چگونه یائستگی را 20 سال به تاخیر بیاندازیم؟
یائستگی زودرس و دلایل آن