تحریریه زندگی آنلاین : جزیرهی مارو یکی از زیباترین جزایر ایران در استان هرمزگان است. جزیرهی مارو بهموجب وجود حیوانات مختلفی نظیر مار، لاکپشت، دلفین، نهنگ و پرندگان دریایی، به منطقهای حفاظتی تبدیلشده است. جزیرهی مارو، یکی از جزایر استان هرمزگان است که از زیرمجموعههای شهرستان ابوموسی به شمار میآید. طبق سخنهای مردم عرب بومی هرمزگان، نام اصلی جزیرهی مارو، جزیرهی شیدور میباشد. جزیرهی مارو با مساحتی بالغبر 1 کیلومترمربع، در فاصلهی 5/1 کیلومتری جنوب شرق جزیرهی لاوان قرار دارد و با اشکالی ذوزنقهای تشکیلدهندهی 98 هکتار پناهگاه حیاتوحش و 870 هکتار تالاب است. در قسمتهای پشتی جزیرهی مارو، گیاهان شور پسندی وجود دارند که در برابر کمآبی بهشدت مقاوم هستند. از گونههای گیاهی دیگری که در جزیرهی مرجانی مارو وجود دارند، میتوان به اسفرزه، پا گربهای، گل جالیزی، آفتابپرست ساحلی، نوکلکلکی، زلف پیر، درخت مسواک و چمن شور اشاره کرد. جزیرهی مارو تودهای مرجانی دارد که با خاک رسی و شنی پوشیده شده است. این جزیره به جذابیت بینالمللی شهرت دارد. در سال 1366 جزیرهی شیدور تحت محافظت و مراقبت سازمان حفاظت از محیطزیست قرار گرفت. سپس در سال 1378 تالاب مارو در کنوانسیون جهانی رامسر به ثبت رسید. جزیرهی شیدور بانامهای شتور، شتوار و مارون نیز شناخته میشود.
بیشتربخوانید:
طبیعت رویایی روستای ناش
وجهتسمیه جزیرهی مارو
شواهد حاکی از آن دارند که علت نامگذاری جزیرهی شیدور به مارو، مارهای زنگی و سمی متعددی است که در شنهای جزیره زندگی میکنند.لازم به ذکر است که بهموجب وجود مارهای زنگی، جزیرهی مارو یک منطقهی غیرمسکونی به شمار میآید.جالب است بدانید که عدم حضور نورهای مصنوعی ساختمانها و عدم آلودگیهای هوا ناشی از اتومبیلهای فرسوده، آسمان جزیرهی شیدور را پر از ستارههای پرنور ساخته است.
جاذبههای دیدنی و جذاب جزیرهی مارو
جزیرهی مارو زیستگاه حیوانات مختلفی از حیاتوحش ایران است. درواقع زادوولد حیوانات در این منطقه شکل میگیرد. بدینجهت، منطقهی شیدور، یک منطقهی حفاظتی محسوب میشود. علاوه بر این، در جزیرهی مارو هیچگونه محدودیتی برای انجام فعالیتهای ورزشی وجود ندارد. از بهترین ورزشهایی که در جزیرهی شیدور قابلاجرا هستند میتوان به یوگا، ورزشهای هوازی و پیادهروی اشاره کرد.
نکات ضروری در خصوص سفر به جزیرهی مارو
همانطور که بیان کردیم جزیرهی مارو یک منطقهی حفاظتشده است که پناهگاه حیوانات حیاتوحش به شمار میآید. برای سفر به این جزیره، میبایست از سازمان حفاظت محیطزیست منطقه نامهی ورود اخذ کنید و نکات بهداشتی ذیل را موردتوجه قرار دهید:
* از رها کردن زباله، مواد پلاستیکی و یکبارمصرف در محیط طبیعی پرهیز کنید.
* از شکار و صید صدهای مروارید دار، خزندگان و ماهیها خودداری کنید.
* بازهی زمانی بازدید از جزیرهی مارون را تنها به چند ساعت محدود کنید.
* از جمعآوری تخم لاکپشتهای دریایی و پرندگان پرهیز نمایید
بیشتربخوانید:
گذری و نظری بر آرامگاه یعقوب لیث
مسیر دسترسی به جزیرهی مارو
جزیرهی مارو در قسمت شرقی جزیرهی لاوان قرار دارد. گردشگران میتوانند به ساحل لاوان مسافرت کنند و از امکانات رفاهی آن منطقه برخوردار شوند. سپس به کمک قایقهای تعبیهشده در سواحل شرقی، به جزیرهی مارو حرکت کنند. علاوه بر این، فاصلهی میان شیراز تا بندر مقام معادل 456 کیلومتر است. شما میتوانید از شیراز، به سمت فیروزآباد حرکت کنید. سپس به سیراف بروید و در مسیر عسلویه به سمت شهر پارسیان عازم سفر شوید. شما میتوانید از شهر پارسیان به بندر مقام دسترسی پیدا کنید و بهوسیلهی یکی از قایقهای محلی، از راه دریایی به جزیرهی شیدور برسید.آدرس:بندرعباس- بندر تاریخی کنگ- بندرلنگه- بندر مقام- جزیرهی شیدور
حیوانات موجود در جزیرهی مارو
مرجان
جزیرهی مارو نوعی جزیرهی مرجانی به شمار میآید. مرجانها موجودات زندهای هستند که با 19 گونهی دریایی، عنوان جذابترین آبزیان جزیرهی مارو را به خود اختصاص دادهاند. بهطورکلی حیات اکوسیستم دریا به وجود مرجانها وابسته است.
لاکپشت
لاکپشتهای جزیرهی مارو، بهشدت از انسانها واهمه دارند و در صورت شنیدن صداهای مختلف، محیط را ترک میکنند. لاکپشتهای دریایی سبز و منقار عقابی جزیرهی مارو از جلبکهای موجود در جزیره تغذیه میکنند. جالب است بدانید که در صورت نبود لاکپشتها، جلبکهای دریایی تکثیر مییابند و زمینهی انقراض مرجانها را به وجود میآورند. لذا شایسته است در طول بازدید از جزایر، به چرخهی محیطزیست طبیعی لطمهای وارد نکنید.
بیشتربخوانید:
سوباتان نگین سبز گردشگری ایران
پرندگان
در آسمان جزیرهی شیدور پرستوهایی با کاکل کوچک و بزرگ در پرواز هستند. در این باغوحش طبیعی انواع گونههای پرستو نظیر پرستوی سفید، پشت تیره، معمولی، سبک دمدراز، چکاوک کاکلی مشاهده میشود. در فصل بهار، پرستوهای مهاجر به جزیرهی مارو سفر میکنند و در اردیبهشتماه، روند تخمگذاری را آغاز میکنند. درواقع آرامش و امنیت ساکن در جزیرهی شیدور سبب شده است تا این منطقه زیستگاهی امن برای پرندگان مهاجر باشد. بهتر است بدانید که از جزیرهی شیدور با عنوان بهشت پرندگان شهرت دارد. اگرت یا قار ساحلی نیز در این منطقهی حفاظتشده وجود دارد. اگرت ها پرندگانی بومی و جوجه آور هستند که با منقارهایی زرد مایل به سبز، پاهایی سیاه و پنجههایی زرد در نزدیکی سواحل زندگی میکنند. این پرندگان در سدهای مرجانی، سواحل سنگی، باتلاقهای شور و مانداب ها قابلمشاهده هستند.
مار
یکی از خزندگانی که در جزیرهی مارو بهوفور مشاهده میشود، مارسمی و افعی جعفری است. مارسمی جعفری، ازنظر اندازه بسیار کوچک است و با پوزهای کوتاه و گرد، با ارتعاش صدای «هیس گونه» هشدار خطر را میدهند. مار دریایی مارو از حلزون، قورباغه و وزغ موجود در جزیره تغذیه میکند. ازجمله خزندگان جزیرهی مارو میتوان به سوسمار دمدراز، اسکینگ علفزار جنوبی، اسکینگ ایرانی اشاره کرد.
عقاب دریایی دمسفید
عقاب دریایی دمسفید با جثهای بزرگ و حجیم، یکی از پرندگان شکاری در آسمان جزیرهی مارو است. این عقاب از ماهی، مردار(لاشه و گوشت جانوران مرده) و پرندگان در ساحل جزیره تغذیه میکنند.
مناسبترین زمان برای بازدید از جزیرهی مارو
در فصل بهار روند تخمکگذاری لاکپشتها بهصورت گسترده شکل میگیرد، لذا در این فصل ورود به جزیرهی مارو ممنوع تلقی میشود.بهموجب شرجی بودن آبوهوای قسمت جنوبی ایران، در فصل تابستان آبوهوای مارو بسیار گرم و طاقتفرسا میباشد. درنتیجه مناسبترین زمان برای سفر به جزیرهی مارو، فصلهای پاییز و زمستان است.
بیشتربخوانید:
بندر انزلی ، بهشت رویایی ایران
سخن پایانی
همانطور که بیان کردیم جزیرهی شیدور یکی از جزایر استان هرمزگان است که با مساحتی بالغبر 1 کیلومتر، از زیباییهای بکر و طبیعی منحصربهفردی برخوردار است. مارهای گزنده و افعی متعددی در میان گیاههای موجود در جزیره، وجود دارند که سبب نامگذاری این منطقه، به نام مارون شدهاند. علاوه بر این، جزیرهی مارون یا شیدور، از خزندگانی زیبا نظیر لاکپشت برخوردار است. لاکپشتهای دریایی از جلبکهای جزیره تغذیه میکنند و چرخهی محیطزیست را متعادل میسازند. لازم به ذکر است که حضور مداوم انسانها در زیستگاه طبیعی شیدور اکوسیستم حیوانات را مختل میسازد. لذا سعی کنید در بازههای زمانی مشخص و کوتاه برای بازدید از جزیره در منطقهی مارون اُتراق کنید و از کمپهای شبانه پرهیز نمایید.