تحریریه زندگی آنلاین : برای داشتن روحیهای شاداب ، توصیه میشود از این 4گیاه دارویی محرک استفاده کنید.
زعفران
زعفران بهعنوان طعمدهنده غذا و برای رنگ پارچه، در کشورهای درحالتوسعه وتوسط صنعت گران به مقدار زیاد استفاده میشود. در فرهنگعامه، زعفران بهعنوان مسکن، خلطآور، محرک جنسی و معرق، کاربرد دارد. در گزارشهای داستان گونه مربوط به مناطق استوایی آسیا، از خمیری نام برده شده که مخلوطی از زعفران و چوب صندل است و این خمیر امروزه همچون گذشته بهصورت مرهمی آرامشبخش برای پوستهای خشک مصرف میشود.مهمترین اثرات گزارش شده زعفران عبارتند از: ضد درد، ضد دپرسيون، ضد سم، ضد آدم، ضد اكسيدان، ضدعفونیکننده، ضد اسپاسم، ضد نفخ، ضد تومور، تقویتکننده قواي جنسي، مقوي قلب، خنثیکننده راديكالهاي آزاد، سقط كننده، معرق، هضمکننده غذا، قاعده آور، خلطآور، بند آورنده خون، کاهشدهنده كلسترول، کاهشدهنده پرفشاری خون، ناركوتيك (مخدر)، مقوي اعصاب، محافظ اعصاب، مسكن، محرك، مقوي معده، سمي و مقوي رحم.
بیشتربخوانید:
معرفی بهترین دمنوش ها برای شادابی و جذابیت پوست
نگهداري:براي نگهداری ايده آل، زعفران بايد از نور و رطوبت محافظت شود. بهترین ظروف نگهداری زعفران در درجه اول ظروف فلزي و بعد ظروف شیشهای رنگي است. ظروف پلاستيكي براي نگهداری مناسب نيستند، زيرا در مدت كوتاهي اسانس آن كم شده و از مرغوبيت آن كاسته ميشود. همچنین بهتر است هنگام مصرف بهصورت پودر درآید و یا پودر آن در زمان کوتاهی مصرف گردد. چون اسانس معطر آن از پودر زودتر تبخیر میشود.
نكات قابل توجه:با توجه به قيمت بالاي زعفران متأسفانه گاهي تقلباتي در عرضه آن صورت ميگيرد. يكي از مهمترین تقلبات زعفران جا زدن گل رنگ ميباشد. اين گياه به نام عمومي زعفران آمريكايي (American saffron) ميباشد كه ازنظر تركيبات و آثار كاملاً با زعفران تفاوت داشته ولي از نظر ظاهري به هم شباهت دارند. تقلبات زعفران را ميتوان بهخوبی با روشهاي ميكروسكوپي (خرده نگاري) و يا تجزيه و تشخيص اسانس (رايحه آن) شناسايي كرد. برای بهتر پودر شدن زعفران توسط آسیابهای کوچک بهتر است به حدود 1 تا 5 گرم آن یک یا دو حبه قند اضافه نمود. همچنین میتوان زعفران را در هاونهای کوچک که اکثراً از مرمر ساختهشده، بهطور مستقیم نرم و پودر کرد. برای کاربرد زعفران در غذاها و یا نوشیدنیها میتوان بهطور مستقیم از پودر آن استفاده کرد و یا بر روی پودر ابتدا کمی آب ولرم افزود و پس از چند دقیقه خیس خوردن آن را با قاشق کمی هم زد و سپس اضافه نمود.
بیشتربخوانید:
دمنوش هایی برای تقویت سیستم ایمنی بدن در مقابل کرونا
جین سینگ
جین سینگ احتمالاً پرمصرفترین گیاه دارویی در طب سنتی است و در حال حاضر نقش مهمی در فروشگاههای محصولات گیاهی دارد. انواع مختلف جین سینگ بیش از دو هزار سال است که در پزشکی استفاده میشود. نام پاناکس به معنای «شفابخش کل» از کلمههای یونانی گرفتهشده و خواص آن، مشتریان زیادی را به خود جلب کرده است.ریشه جین سینگ از قدیم برای درمان بیماریهای ضعف و ناتوانی، تصلب شرایین، بیماریهای خونی و خونریزی، کولیت و رهایی از دردهای ناشی از کهولت، سرطان و اختلالات پیری به کار میرفته است. مدارکی گزارششده که نشان میدهد ریشه جین سینگ از خواصی مانند تقویت عمومی بدن؛ افزایش توانایی ذهنی و فیزیکی؛ حفاظت از بدن در برابر دیابتهای آزمایشی؛ پریشانی عصبی؛ بیماری اشعه و برخی از انواع سرطان برخوردار است. امروزه استفاده از آن برای کاهش استرس، به علت داشتن ترکیبات ساپونینی متداول است.مصرف مقادیر زیاد آن باعث بیخوابی، عصبانیت و اسهال بهخصوص هنگام صبح، کاهش فشارخون، راش پوستی و پریود سنگین میشود.
طریقه و مقدار مصرف
تهیه چای- یک لیوان آب در حال جوشیدن را روی 3 گرم پودر ریشه گیاه ریخته و حدود 10 دقیقه سر آن را میپوشانیم و صبر میکنیم؛ سپس آن را صافکرده و میل میکنیم. این میزان میتواند تا سه بار در روز تکرار شود.
مدت مصرف به این صورت حداکثر 4-3 هفته بلامانع است. این محلول بهعنوان مقوی معده توصیه میگردد.مقدار مصرف معمول ریشه 6-5/4 گرم در روز است . در روسیه معتقدند که پس از 20-15 روز مصرف جین سینگ باید آن را به مدت دو هفته قطع کرد.میزان مصرف عادی آن بهعنوان مقوی، از فراوردههای استاندارد که حاوی 5 میلیگرم جین سنوزید باشند، تا سه بار در روز است.
یکی از توصیههایی که برای مصرف جین سینگ میشود بدین طریق است که مصرف یک ماه از آن در فصل پاییز باعث میشود تا بدن در زمستان دارای قدرت دفاعی خوبی باشد.مصرف تنطور آن در درمان اسهال، تسکین آسم و سرفه مؤثر است.
بیشتر بخوانید:
فواید و خواص درمانی گیاه پونه
خرما
خرما بهتنهایی يا به همراه لبنيات و يا گردو و بادام، براي فعاليتهاي سنگين، روزه گرفتن، خستگي مفرط و فعاليتهاي فكري كه احتياج به انرژي زياد دارند، بسيار مفيد است. فيبر يا الياف خرما ميتواند به كاهش چربي كمك كند. به علت داشتن قند، موسيلاژ و مواد پكتيكي، نرمكننده سينه و ضد سرفه است. خرما همچنين قواي جنسي را افزايش ميدهد. آهن موجود در خرما براي جبران كمخوني مفيد است. تركيبات مهم آن، ازجمله منيزيم، داراي اثرات ضد سرطاني ميباشند. ميزان قابلتوجه فسفر خرما در فعاليتهاي فكري بسيار مؤثر است.خرما همچنين اسيد بيش از حد معده را خنثي ميكند. با توجه به مصرف بسيار زياد و طولاني خرما در دنيا، تجربيات زيادي از خواص خرما در فرهنگهاي ملل مختلف وجود دارد كه بسياري از آنها در سالهاي اخير ازنظر علمي تائید شدهاند.
عـوارض جانبـي
با توجه به اينكه خرما حاوي مقدار زيادي قند ميباشد، نبايد در مصرف آن افراط نمود. افراد ديابتي نيز بااینکه از خوردن آن محروم نيستند، ولي بايد برحسب وضعيت خود مصرف نمايند. مصرف بيش از حد خرما ميتواند موجب پوسيدگي دندانها و چاقي شود.
مهمترين اثرات گزارششده
ضد كمخوني، ضد سرطانهاي روده بزرگ، كبد، دهان، طحال، معده، گلو، رحم و واژن، ضد قارچ كانديدا، ضديبوست، ضد سرفه، ضد اسهال، ضد تب، درمان آنفلوانزا، رفع سردرد، ضد ميكروب،
بهبود همورئيد، محافظ كبد، ضدالتهاب، افزايشدهنده قواي جنسي، ادرارآور، خلطآور، بهبود درد معده، رفع تشنگي، رفع تهوع و استفراغ و داراي خاصيت استروژني.
عرق بيدمشك
بيدمشك علاوه بر تركيباتي كه در انواع بيد وجود دارد ، گلهاي آن داراي اسانس معطر است؛ به همين دليل در بعضي نقاط ايران از اين گلها عرق بيدمشك تهيه ميكنند. تركيبات اسانس بيدمشكِ نواحي مختلف تفاوت داشته و احتمالاً در اثرات آنها تأثیرگذار است.
نكات قابلتوجه
عرق بيدمشك براي تأثيرگذاري بايد داراي بوي قوي باشد. بوي قوي نشان از غلظت عرق است؛ در غير اين صورت اثرات چنداني نخواهد داشت. همچنين بوی آن بايد خوش عطر و مطبوع باشد؛ در غير اين صورت نشان از كهنگي و يا آلودگي آن دارد.
عرق بيدمشك بايد كاملاً شفاف باشد؛ در غير اين صورت (بهخصوص در صورت كدر بودن) ممكن است داراي آلودگي باشد.بهتر است عرق در ظروف شيشهاي نگهداري شود؛ چون همه ظروف پلاستيكي استاندارد نبوده و براي خوراكي مناسب نيستند. در ميان ظروف پلاستيكي، تعداد كمي براي مواد خوراكي و دارويي مناسباند.عرق بيدمشك بهتر است در ظروف شيشهاي رنگي، دور از نور، آفتاب و گرما نگهداری شود تا رايحه (اسانس) آن كاهش نیافته و تخريب نشود. درب ظرف محتوي عرق باید كاملاً بسته و غيرقابل نفوذ باشد؛ در غير اين صورت اسانس آن كمكم تبخير ميشود.
دارو شناختی و اثرات مهم
اسانس گلهاي بيدمشك دارای خاصیت ضد ميكروب، ضد نفخ، ضدتورم، ضد سرفه، ضد آسم و مقوي قلب هست.از عرق بيدمشك در طب سنتي ايران بهعنوان تقويتكننده، آرامشبخش، ضد رطوبت و ضد گرمازدگي استفاده ميشود. همچنين بعضي بر اين باورند كه عرق بيدمشك مقوي قلب است. مطالعات نیز نشان ميدهد كه بورنيل استات، ماده موجود در اسانس بيدمشك (بيدمشك اروميه)، داراي خاصيت مقوي قلب و عروق است که اين باور را تأیید ميكند.