تحریریه زندگی آنلاین : تا حدودی. عوامل خطر مختلف ایجاد کننده پرفشاری خون را میتوان به دو گروه تقسیم کرد: عوامل غیرقابل تغییر و عوامل قابل تغییر. عوامل غیرقابل تغییر عبارتند از:
نژاد، جنسیت، قومیت و سابقه خانوادگی. عوامل قابل تغییر عبارتند از: رژیم غذایی، فعالیت جسمانی، وزن بدن و استعمال سیگار. مطالعات اخیر نشان داده است که توجه دقیق به هر یک از این عوامل اثرات مطلوبی روی فشار خون دارد. مطالعه راههای غذایی توقف افزایش فشار خون نشان داد که مصرف رژیم غذایی غنی از میوه و سبزی همراه با محصولات لبنی کم چرب باعث کاهش معنیدار فشار خون سیستولیک و دیاستولیک میشود. در یک مطالعه کارآزمایی بالینی مداخلهای اثر رژیم غذایی، ورزش و کاهش وزن بر کاهش فشار خون بررسی شد و نتایج مطالعه نشان داد که تغییر در شیوه زندگی همراه با مصرف داروهای ضد فشار خون باعث کاهش فشار خون و سطح کلسترول خون میشود.
بیشتر بخوانید:
نکتههای باریکتر از مو در مورد فشار خون
خاصیت شگفتانگیز سیر خام برای سلامتی
در کنار رژیم غذایی، بیماران مبتلا به پرفشاری خون چه تغییراتی را باید در شیوه زندگی خود ایجاد کنند؟
ورزش کردن مهمترین تغییری است که باید انجام شود و حتماً لازم نیست که مدت آن زیاد باشد. یک برنامه ورزشی متشکل از ۳۰ دقیقه ورزش سه بار در هفته اثر مطلوبی روی فشار خون دارد و نیازی به ورزشهای سخت و حرفهای نیست و تنها پیاده روی تند کافی است، البته اگر مدت و دفعات ورزش افزایش یابد، احتمالاً بهتر است ولی در کمترین سطح نیز با اثر روی سیستم قلب و عروق به کنترل فشار خون کمک میکند. ورزش سه فایده دارد: اول اینکه، ورزش بطور مستقیم روی فشار خون اثر میگذارد بطوری که حتی ورزش متوسط فشار خون را کاهش میدهد. دوم اینکه ورزش باعث کاهش وزن میشود که برای کاهش فشار خون ضروری است و سوم اینکه ورزش چرخه عدم فعالیت جسمانی، خودشناسی کم و پرخوری را که از مشخصات بسیاری از این بیماران است میشکند، نام این چرخه «چرخه اعتیاد به تلویزیون» است. یکی از تغییراتی که مبتلایان به پرفشاری خون باید ایجاد کنند، ترک سیگار است. در حقیقت کسانی که پرفشاری خون دارند و هنوز سیگار میکشند، در مسیر نابودی و هلاکت خود قدم بر میدارند بنابراین یکی از چالشهای مهم در درمان این بیماران متقاعد کردن آنها به ترک سیگار است. یکی از راهکارهای مؤثر برای متقاعد کردن این بیماران آن است که ترتیبی دهیم تا آنها با بیماران قلبی عروقی که با ادامه استعمال سیگار به این عارضه دچار شدهاند گفتگو کنند. بسیاری از مردم تصور میکنند که استعمال سیگار تنها به ریهها آسیب میرساند و مادامی که به سرطان ریه مبتلا نشدهاند دیگر هیچ مشکلی ندارند، اما افزایش مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی عروقی به دلیل استعمال سیگار سه برابر بیشتر از افزایش مرگ و میر ناشی از سرطان ریه است. ترک سیگار در سلامتی بلند مدت بیماران قلبی عروقی اثر چندانی ندارد، اما بطور چشمگیری باعث بهبود پرفشاری خون در آنها میشود.