مدیرکل آزمایشگاههای مرجع سازمان غذا و دارو تاکید کرد: بسیاری از مکملها در باشگاههای بدنسازی، تقلبی بوده یا از رده خارج شده است؛ خیلی از آنها نیز برای بیماریهای خاص است.
رستگار یادآور شد: متاسفانه اکنون باشگاههای ورزشی تبدیل به محلی برای تجویز داروهای مکمل شده و آن هم نه مکملهای مجوز دار بلکه مکملهای بسیار خطرناک و کشنده.
وی گفت: از سوی دیگر برخی مکملها اصلا دارو هستند. برخی از این مکملهای تغذیهای مانند کراتین به حدی زیاد مصرف میشود که در کلیه رسوب میکند و کلیه را از بین میبرد.
بر این اساس سازمان غذا و دارو با هدف کنترل قاچاق مکملها و جلوگیری از عرضه آنها در باشگاههای ورزشی که آن را غیرقانونی خواند و از برگزاری جلساتی با وزارت ورزش برای انجام اقدامات نظارتی بیشتر در باشگاههای ورزشی خبر داد و مسوولین این سازمان اعلام کردند که به شدت با عرضه مکملها بویژه مکملهای غیرمجاز برخورد کرده و اصلا در زمینه مکملهای ورزشی که در باشگاهها عرضه میشوند، شوخی ندارند؛ چرا که از این طریق از بهترین جوانان ما سوءاستفاده میشود.
مكملها چگونه به باشگاهها وارد می شوند؟
متاسفانه در بسیاری از باشگاهها مربیان ورزشی عوارض مصرف مکملها را گوشزد نمی کنند و گاهاً حتی تبلیغ میکنند که در صورت مصرف مکملها با آب زیاد اثرات خوبی نخواهد داشت. حتی شرایط مصرف مکملهای بدنسازی به ورزشکار گفته نمیشود لذا میبینیم که نوجوانان و جوانان مکملها و بسته پودرهای پروتئینی را تهیه و در مدت زمان کوتاهی اقدام به مصرف آن میکنند در حالی که پایه بسیاری از این مکملهای پروتئینی پودر «وی» است که حاوی پروتئین بالایی است.
مکملهایی که در عطاریها و مغازههای مخصوص مکملهای بدنسازی عرضه میشود معمولا توسط افراد مسافر و به صورت قاچاق وارد کشور میشود و هیچ نظارتی بر آنها وجود ندارد و اکثر این مکملها تقلبی است و عوارض خطرناکی دارد.
دکتر امیرحسین جمشیدی، درخصوص نحوه نظارت بر توزیع این مكملها، چگونگی قاچاق در این حوزه و بویژه جدا كردن موارد مجاز از مواد غیر قانونی و غیر مجاز مکملهای ورزشی میگوید: در زمینه فرآوردههای مکمل سعی سازمان غذا و دارو بر این بوده است که برندهای قابل قبولی را که درخواست هم برای آنها وجود داشته، عرضه کند.
وی با بیان اینکه ما تلاش کردیم تا مراحل ثبت و عرضه مکملهای مورد نیاز کشور، به سلامت طی شود و این فرآوردهها در بازار موجود باشند، ادامه داد: البته در برخی موارد شاهدیم که برخی مکملها به صورت قاچاق در کشور عرضه میشوند. حال از طرفی نیاز و تقاضا نیز برای مصرف آنها وجود دارد.
جمشیدی با اشاره به اقدامات سازمان غذا و دارو در زمینه واردات مکملها، گفت: در حال حاضر برای ورود هر فرآورده سقف تعیین کردهایم؛ یعنی اعلام کردهایم که واردکنندگان مکملها میتوانند فرآوردههایی که مراحل ثبت را درست طی کردهاند، تا سقف تعیین شده واردات داشته باشند.
در این صورت هم از ورود غیرمجاز فرآوردهها جلوگیری میشود و هم فرآورده مورد نیاز در کشور وجود دارد. همچنین با این اقدام از تولیدکننده نیز حمایت میکنیم.
اقدام ویژه سازمان غذا و دارو برای کنترل قاچاق در مکملها
جمشیدی به برنامه برچسبگذاری محصولات سلامتمحور از سوی سازمان غذا و دارو اشاره و اظهار کرد: در این زمینه قاعدتا ما باید به سمتی رویم که بتوانیم نیازهای کشور در حوزه مکملها را از طریق قانونی و مجاز تامین کنیم.
از طرفی در حال حاضر سازمان غذا و دارو برنامه "برچسب اصالت" را پیش میبرد که این برنامه در زمینه مکمل و دارو بسیار کارا بوده و کارایی خود را ثابت کرده است.
مکملهای فاقد برچسب اصالت را نخرید
به گفته مدیرکل نظارت بر فرآوردههای طبیعی، سنتی و مکمل سازمان غذا و دارو، کار برچسبگذاری در مکملها اکنون اجرایی شده و این اقدام برای مکملهای وارداتی عمومیشده است و همچنان پیش میرود.
از طرفی مردم هم نباید از مکملهایی که فاقد برچسب اصالت هستند، استفاده کنند.
حال باید دید که آیا این اقدامات نظارتی سازمان غذا و دارو میتواند از جولان باشگاههای ورزشی در جولانگاه عرضه مکملهای قاچاق بکاهد یا این عرصه همچنان پر شتاب به عرضه مکملهای تقلبی و گذاشتن سودهای کلان به جیب خود ادامه میدهد.
برای خواندن بخش اول -بازار مكاره مكمل های بدنسازی- اینجا کلیک کنید.