داروهای مهاركننده آنزیم مبدل آنژیوتنسین
این داروها با ممانعت از تشكیل آنژیوتانسین II (یك تنگكننده عروق) باعث گشادی عروق میشوند.
مثالهایی از این دسته دارویی عبارتند از:
كاپتوپریل، انالاپریل، لیزینوپریل.
توصیهها
غذاها میتوانند میزان جذب كاپتوپریل را كاهش دهند بنابراین كاپتوپریل را یك ساعت قبل از غذا یا دو ساعت بعد از غذا مصرف كنید. این داروها مقدار پتاسیم در بدن را افزایش میدهند. مقادیر بالای پتاسیم میتواند برای بدن مضر باشد، بنابراین چنانچه همراه با این داروها مكمل پتاسیم یا قرصهای دیورتیك نگهدارنده پتاسیم مصرف میكنید حتما با پزشك خود مشورت كنید. همچنین از مصرف بیش از حد غذاهای حاوی پتاسیم مانند موز، سبزیجات برگ سبز و پرتقال اجتناب كنید.
مهاركنندههای HMG-CoA ردوكتاز
این داروها به نام استاتین شناخته میشوند و برای كاهش كلسترول خون توصیه میشوند. این داروها باعث كاهش ساخت LDL (كلسترول بد خون) میشوند، البته بعضی از این داروها تریگلیسیرید خون را نیز كاهش میدهند.
مثالهایی از آنها عبارتند از:
آترو استاتین، لوواستاتین، سیم واستاتین، فلوواستاتین.
توصیهها
لوواستاتین برای افزایش جذب بایستی همراه با غذا مصرف شود.
ضدانعقادها
این داروها از تشكیل لخته خون در عروق ممانعت میكنند كه مثال آن وارفارین میباشد.
توصیهها
- ویتامین K باعث ایجاد اجزاء لخته خون و كاهش اثر این داروها میشود. بنابراین مقدار غذاهای غنی از ویتامین K را در برنامه غذایی خود محدود كنید. غذاهای حاوی مقادیر بالای ویتامین K عبارتند از: كلم، كلم بروكلی، اسفناج، نخود، چای سبز.
- مقادیر بالای ویتامین E (400 IU یا بالاتر) زمان تشكیل لخته را طولانی و باعث افزایش خطر خونریزی میشود. قبل از مصرف مكمل ویتامین E همراه با این داروها با پزشك خود مشورت كنید.
عفونت
داروهای بسیار متفاوتی برای درمان عفونت ایجاد شده توسط باكتریها و قارچها توصیه میشود. توصیه كلی برای مصرف تمام این داروها این است كه با مقدار فراوانی آب، آنها را مصرف كنید و حتما طول دوره درمان را كامل كنید.
داروهای ضدباكتری (آنتی باكتریال)
پنیسیلین كه مثالهای آن عبارتند از پنیسیلین V، آموكسیسیلین، آمپیسیلین.
توصیهها: این داروها را با معده خالی مصرف كنید ولی در صورت ایجاد ناراحتی معده با غذا مصرف كنید.
- كوئینولونها مانند سیپروفلوكساسین، لووفلوكساسین.
توصیهها: این داروها را با معده خالی و یك ساعت قبل از غذا و یا دو ساعت بعد از غذا میل كنید.
از مصرف این داروها با محصولات غذایی حاوی كلسیم (مانند شیر و ماست)، مكملهای ویتامین و املاح حاوی آهن و داروهای آنتیاسید اجتناب كنید به علت اینكه این عوامل باعث كاهش قابل توجه غلظت دارو در بدن میشوند.
مصرف همزمان این داروها با محصولات غذایی حاوی كافئین (مانند قهوه، نوشیدنیهای حاوی كولا، چای و شكلات) ممكن است سطح كافئین در بدن را افزایش دهد كه خود بیقراری و حالت عصبیت را به دنبال دارد.
- آنتیبیوتیكهایی مانند سفالوسپورینها (مانند سفكسیم، سفالكسین)، ماكرولیدها (مانند اریترومایسین، كلاریترومایسین، آزیترومایسین)، سولفونامیدها بایستی با معده خالی و یك ساعت قبل از غذا و یا دو ساعت پس از غذا میل شوند البته در صورت ایجاد ناراحتی معده میتوان آنها را با غذا مصرف كرد.
- تتراسایكلینها كه مثالهای آن عبارتند از تتراسایكلین، داكسیسایكلین.
توصیهها: از مصرف تتراسایكلین با محصولات لبنی، آنتی اسیدها و مكملهای حاوی آهن اجتناب كنید، به علت اینكه این مواد با اثربخشی دارو تداخل ایجاد میكنند.
ضدقارچها مانند كتوكونازول، فكوكونازول
توصیهها: از مصرف همزمان این داروها با محصولات لبنی مانند (شیر، پنیر، ماست و بستنی) یا داروهای آنتیاسید اجتناب كنید.
بیماریهای اعصاب
- مهاركنندههای منوآمین اكسیداز (MAOI)
مثالهای آن عبارتند از: فنلزین، ترانیل سیپرومین.
توصیهها: مهاركنندههای MAO محدودیتهای غذایی زیادی دارد و افرادی كه از این داروها استفاده میكنند بایستی توصیههای غذایی را در این رابطه رعایت كنند.
هنگام مصرف این داروها، در صورت استفاده از غذاها یا نوشیدنیهای حاوی تیرامین افزایش سریع و كشنده فشار خون ممكن است رخ دهد. برای آشنایی با غذاهای حاوی تیرامین به جدول 1 مراجعه نمایید.
برای خواندن بخش اول- غذا عاملی مداخله گر در جذب دارو- اینجا کلیک کنید.