به قلم : مهسا رضازادگان ، کاندید دکترای تخصصی تغذیه و رژیم درمانی
تحریریه زندگی آنلاین : بیماریهای غیرواگیر حدود 70 درصد مرگ و میرها را در سراسر جهان تشکیل میدهند که شایعترین آنها بیماریهای قلبی عروقی، دیابت و سرطان است. رژیم غذایی یکی از مهمترین عوامل محیطی موثر بر خطر ابتلا به بیماریهای غیرواگیر و مرگ زودرس است. غلات منبع اصلی انرژی در سراسر جهان هستند، چه بهتر که نوع سبوسدار آنها مورد استفاده قرار گیرد. دریافت غلات کامل به طور مداوم با کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2، بیماریهای قلبی عروقی و برخی سرطانها مرتبط است. غلات کامل اثر مفیدی بر سلامت روده، سیری و سطح گلوکز خون نشان دادهاند و در درازمدت، میتوانند در مدیریت وزن مفید باشند و خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را کاهش دهند.
در میان غلات، چاودار دارای بالاترین محتوای فیبر غذایی و طیف وسیعی از ترکیبات فعال زیستی است که نشان داده شده بر فرآیندهای فیزیولوژیکی مرتبط با سلامتی تأثیر میگذارد. نان چاودار نوعی نان است که از آرد چاودار تهیه میشود. چاودار سرشار از ویتامینهای ضروری و مواد معدنی است. از آنجایی که جوانه و سبوس موجود در آندوسپرم در طول فرآوری باقی میماند، چاودار بسیاری از مواد مغذی خود را که شامل فیبر، پروتئین، پتاسیم، کلسیم، آهن، فسفر، منیزیم، منگنز، ویتامین B1، اسید فولیک، تیامین، نیاسین و آنتیاکسیدانها میباشد، حفظ میکند. فیبر موجود در چاودار از آرابینوکسیلان، سلولز، بتا گلوکان، فروکتانها و لیگنین تشکیل شده است. از این نظر چاودار شبیه گندم است، اما محتوای فیبر و حلالیت آرابینوکسیلان در چاودار بیشتر از گندم میباشد.
بیشتربخوانید:
خواص نان چاودار برای بدن
بهبود هضم و کمک به کاهش وزن
آرابینوکسیلان فراوانترین فیبر در چاودار است. فیبرهای محلول و فروکتانهای چاودار، خاصیت پرهبیوتیکی دارند و غذای میکروبیوتای روده بزرگ را فراهم میکنند. فیبرهای نامحلول چاودار بر حجم مدفوع اثر گذاشته، یبوست را بهبود میبخشند و خطر سرطان روده بزرگ را کاهش میدهند. علاوه بر این، رژیمهای غذایی سرشار از فیبر باعث کاهش وزن میشوند و مطالعات نشان دادهاند که خوردن چاودار منجر به کاهش وزن بدن نسبت به خوردن گندم میشود. نان چاودار باعث افزایش حس سیری، کاهش گرسنگی و کاهش میل به خوردن میشود. اگر نان چاودار را برای صبحانه میل کنید، میتواند گرسنگی را هم قبل و هم بعد از ناهار در مقایسه با نان گندم کاهش دهد.
جلوگیری از نوسان قندخون
اسیدهای فنولیک، لیگنانها، بنزوکسازینوئیدها و آلکیل رزورسینولها نمونههایی از ترکیبات زیستفعال موجود در چاودار هستند. مصرف نان چاودار اثرات مفیدی بر انسولین نه تنها بلافاصله پس از مصرف چاودار، بلکه در وعده غذایی بعدی نیز دارد. از آنجایی که بیشتر فیبر از غلات فرآوری شده جدا میشود، نان سفید میتواند باعث افزایش سریع قند خون شود که به دنبال آن سطح انسولین شما را بالا میبرد و بدن شما را به سمت ذخیره چربی سوق میدهد. نان چاودار کمتر فرآوری شده از نوسانات قندخون جلوگیری میکند.
بیشتربخوانید:
ارزش غذایی کدام نان بالاتر است؟
پیشگیری از دیابت و بیماریهای قلبی
برای کسانی که سابقه ابتلا به دیابت دارند، مطالعات نشان دادهاند که نان چاودار گزینه بهتری نسبت به نان گندم است، زیرا پاسخ انسولینی کمتری دارد.
چاودار همچنین التهاب را در بدن کاهش میدهد و التهاب مزمن میتواند منجر به بیماریهای متعددی از جمله دیابت، بیماری قلبی و آرتریت شود. کاهش نفوذپذیری دستگاه گوارش و التهاب پس از یک رژیم غذایی حاوی نان چاودار دیده شده است. رژیمهای غذایی غنی از فیبر نیز خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را کاهش میدهند. به طور خلاصه، نتایج تحقیقات حاکی از اثر کاهندگی کلسترول محصولات چاودار با فیبر بالا است، اما مطالعات بیشتری برای روشن کردن مقدار آن مورد نیاز است.
سخن پایانی
نان چاودار در مقایسه با نان گندم با مقدار کالری یکسان و در مقادیر استاندارد کربوهیدراتهای موجود، اثرات مفیدی بر متابولیسم انسولین دارد که ممکن است پیامدهای مثبتی برای پیشگیری از دیابت داشته باشد. علاوه بر این، چندین مطالعه اثرات مفید غذاهای مبتنی بر چاودار را بر سیری نشان دادهاند، که یکی از مکانیسمهای مهم در مدیریت وزن است. نتایج مطالعات اخیر نشاندهنده اثرات مفید مصرف چاودار بر التهاب و چربی خون است.
بیشتر بخوانید:
نان لواش بدترین نان شناخته شد!
9دانه خوراکی که سلامتی شما را تضمین می کند
بهترین نان ایرانی برای مصرف کدام است؟