Loading...
شما از نسخه قدیمی این مرورگر استفاده میکنید. این نسخه دارای مشکلات امنیتی بسیاری است و نمی تواند تمامی ویژگی های این وبسایت و دیگر وبسایت ها را به خوبی نمایش دهد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه به روز رسانی مرورگر اینجا کلیک کنید.
جمعه 7 اردیبهشت 1403 - 14:47

22
تیر
گام به گام تغذیه کودک در ماه های اول تولد

گام به گام تغذیه کودک در ماه های اول تولد

بعضی از نوزادان قدرت مکیدن کافی ندارند و نمی‌توانند سینه مادر را تا زمانی که سیر شوند بمکند. این ضعف در آن‌ها باعث می‌شود همیشه گرسنه باشند و گریه کنند.

 تحریریه زندگی آنلاین : بعضی از نوزادان قدرت مکیدن کافی ندارند و نمی‌توانند سینه مادر را تا زمانی که سیر شوند بمکند. این ضعف در آن‌ها باعث می‌شود همیشه گرسنه باشند و گریه کنند.

 گروهی از نوزادان هم در 3 ماه اول به دلایل مختلف از جمله همان نداشتن قدرت کافی مکیدن، وزن نمی‌گیرند. این موضوع رشد بچه‌ها را با اخلال مواجه می‌کند. در این شرایط پزشک متخصص مصرف شیرخشک را توصیه می‌کند.

  مادران شاغلی که نمی‌توانند درفاصله زمانی‌های کوتاه به شیرخوار شیر خودشان را بدهند. این گروه هم ناگزیرند از شیرخشک استفاده کنند، هرچند که براساس قانون، مادران تا 6 ماه حق استفاده از مرخصی استعلاجی را دارند. با وجود این گاهی پیش از پایان این مهلت سرکار می‌روند. این 3 گروه از بچه‌ها برای این‌که گرسنگی نکشند و رشد طبیعی داشته باشند باید از غذاهای کمکی استفاده کنند و چون پیش از 6 ماهگی نمی‌توان از غذاهایی مانند فرنی‌وحریره بادام استفاده کرد، بهترین گزینه شیرخشک است. برخی خانواده‌ها استفاده از شیرخشک را غلط می‌دانند و با هر مشکلی که باشد تنها از شیرمادر استفاده می‌کنند.

 

بیشتر بخوانید:

چه شیر خشکی باید برای نوزادتان انتخاب کنید ؟

 

استفاده از این ماده‌غذایی کمکی، از چه سنی و درچه شرایطی مجاز و لازم است؟

بهترین تغذیه برای بچه شیر مادر است و شکی درآن نیست؛ این موضوعی است که ما همیشه روی آن تاکید می‌کنیم. شیر مادر از نظر دارا بودن انواع ویتامین‌ها و ریزمغذی‌ها برای بچه عالی است و بهترین تأثیر مثبت را در رشد و نمو شیرخوار دارد، البته به‌شرط آن‌که تغذیه مادر از مواد اولیه تازه و مناسب باشد. در شرایط عادی استفاده از غذاهای کمکی بعد از 6 ماهگی است. این ایده‌آل‌ترین شرایطی است که برای یک شیرخوار وجود دارد، اما گاهی ممکن است اتفاقاتی بروز کند که شیر مادر خشک شود یا برای تغذیه نوزاد کافی نباشد، در این ‌حالت تغذیه با شیرخشک توصیه می‌شود. در حقیقت برای سه گروه از شیرخواران استفاده از شیرخشک پیش از 6 ماه توصیه می‌شود.

 

شیرخشک‌های موجود در بازار تنوع زیادی دارند و مارک‌ها و برندهای مختلفی آن‌ها را تولید می‌کنند. آیا تفاوتی بین آن‌ها وجود دارد و برتری‌های نسبت به یکدیگر دارند؟

تولید شیرخشک استانداردی دارد که همه شرکت‌ها موظفند آن‌را رعایت کنند و به‌همین‌دلیل در اصل ماده‌غذایی تفاوتی با یکدیگر ندارند. با وجود این محصولاتی وارد بازار شده که حاوی مواد پروبیوتیک یا امگا 3 است و برای بچه‌ها مفید است. در غیراین‌صورت محصولات موجود تفاوت چندانی با یک‌دیگر ندارند هر چند که ممکن است بچه‌ها در پذیرش آن یکی را بر دیگری ترجیح دهند. با وجود این وقتی شیرخوار به محصولی عادت می‌کند، بهتر است همواره از همان مارک برای او تهیه شود. بهتر است نه مادر و نه شیرخوار خیلی به مصرف شیرخشک عادت نکنند، چراکه پس از یک سالگی می‌توان از شیر پاستوریزه برای تغذیه استفاده کرد که به مراتب مفیدتر است.

 

 

بیشتر بخوانید:

نکاتی در مورد فریز کردن غذای کودکان

جدای از مسائل بهداشتی و روش‌های شستن شیشه شیر، چطور باید این شیرخشک را به بچه‌ها داد؟ درحالت خوابیده یا نشسته؟

درحالت خوابیده کامل که برای بچه‌ها خطرناک است. بهترین حالت شبیه زمانی است که مادران بچه‌ را زیر سینه می‌گیرند. نه خوابیده است و نه نشسته. بچه درآغوش مادر احساس امنیت ‌و آرامش می‌کند و به‌همین دلیل برخی شیرخواران ساعت‌ها بدون آن‌که شیری در سینه مادر باشد، آن را می‌مکند و نمی‌خواهند از مادرشان جدا شوند.

مادرانی که به هردلیلی به فرزندشان شیرخشک می‌دهند باید حواس‌شان باشد که این حس را از شیرخوار نگیرند. او را درآغوش بگیرند و اجازه دهند در آرامش غذایش را بخورد. ضمن این‌که باید شیشه را طوری بگیرند که هوا همراه آن وارد دهان بچه نشود، چراکه دل درد و دل‌پیچه برایش به همراه دارد.

 

بی‌شک استفاده از شیرخشک هم‌قاعده‌ای دارد. چه‌میزان از این ماده‌غذایی کمکی در روز برای شیرخواران توصیه می‌شود؟

همان‌طور که گفتم شیرخشک برای بچه‌هایی که وزن نمی‌گیرند توصیه می‌شود و میزان مصرف آن به سن و کمبود وزن آن‌ها بستگی دارد. درهر نوبت بین 60 تا 120 سی سی با توجه به شرایط شیرخوار توصیه می‌شود.

تعداد دفعات آن هم با توجه به تمایل و نیاز می‌تواند تا روزی سه نوبت افزایش پیدا کند، البته این کار را نباید سرخود انجام داد و ممکن است اضافه وزن نامناسبی به همراه داشته باشد. خانواده‌ها باید حتماً با متخصص در این زمینه مشورت کنند.

 

 بیشتر بخوانید:

خرما بهترین انرژی‌زا برای کودکان

 

شیرخواران از 6 ماهگی می‌توانند غذاهای ساده ‌و سوپ بخورند. در این زمان باید مصرف شیرخشک را قطع کرد؟

اگر شیرخوار از مزه‌غذاهای ساده‌ای که پس از 6 ماهگی مصرف می‌کند خوشش بیاید و با اشتیاق و به‌میزان لازم از آن بخورد، می‌توان شیرخشک را قطع کرد. پس از 6 ماهگی باید مصرف قطره‌های مولتی‌ویتامین و آهن را هم در برنامه‌غذایی آن‌ها گنجاند. اگر مادران پس از قطع شیرخشک متوجه کاهش وزن و ثابت ماندن وزن شیرخوار شوند، می‌توانند دوباره مصرف شیرخشک را با مشورت متخصص کودکان آغاز کنند.

 

مسافرت‌ها در فصل تابستان بیشتر می‌شود و همان‌طور که گفته شد بیماری‌های عفونی هم در این زمان تشدید می‌شوند. خانواده‌هایی که شیرخوار دارند در سفر چه نکاتی را باید رعایت کنند؟

اول این‌که همه وسایل را در ظروفی تمیز با خود به مسافرت ببرند تا اگر در مسیر امکان شست‌وشو نداشتند، مشکلی به وجود نیاید.

نکته بعدی این‌که در هوای زمستان شیرخشک آماده را می‌توان 4 تا 6 ساعت بیرون از یخچال نگه‌داری کرد و اگر مقصد سفر مناطق سردسیری است یا امکان حمل وسایل خنک کننده وجود دارد، می‌توان شیر خشک را آماده کرد و درطول مسیر به‌راحتی به بچه خوراند. در غیر این‌ صورت باید هر لحظه که شیرخوار گرسنه شد، شیرخشک را آماده کرد و به او داد.

بهتر است آب‌جوش را از منزل همراه خود ببرید، چرا که معمولاً در شهرها و استان‌های مختلف، آب املاحی دارد که با جوشیدن از بین نمی‌روند و ممکن است باعث بیماری گروه‌های سنی کوچک شود.

اگر آب جوش به‌همراه داشته باشید می‌توانید در داخل خودرو آماده و به بچه غذا بدهید. باز هم تاکید می‌کنم این کار باید بعد از سیرشدن با شیر مادر باشد. شیر مادر نه در تابستان و نه در زمستان خراب نمی‌شود و آماده‌کردن آن هیچ دردسری ندارد.

برچسب ها: غذای کودک، تغذیه کودک، تغذیه با شیر مادر، شیر خشک، وزن گیری نوزاد تعداد بازديد: 595 تعداد نظرات: 0

نظر شما درباره این مقاله چیست؟

فیلم روز
تصویر روز