چند روزی هم اسهال میشود یا لب به هیچ غذایی نمیزند و این بار هم به اشتباه میگویند مشکلش به رشد دندانها مربوط است. البته کم نیستند کسانی که فکر میکنند دلیل مواجه شدن با این مشکلات، رشد دندانی است که دارد از لثه بیرون میزند، اما متخصصان میگویند نه تب شدید به دنداندرآوردن ارتباط دارد و نه اسهال. آنها عقیده دارند رویش دندانها اتفاقی طبیعی است که بدون بروز مشکلات حاد و شدید پیش میآید.
تصور رایج در بین دندانپزشکان این است که دندان درآوردن در نوزادان و کودکان ممکن است با افزایش آب دهان، افزایش جزئی دما و شاید افزایش تحریک پذیری همراه باشد، اما این علائم نسبتاً جزئی هستند. دندان درآوردن و اسهال معمولاً با هم ارتباطی ندارند. مقاله گراهام و همکارانش به ما یادآوری میکند که اگرچه این دیدگاه نسبتاً خوشخیم از ناراحتیهای مربوط به دندان درآوردن توسط بسیاری از کشورهای غربی وجود دارد، فرهنگهای دیگر ممکن است دیدگاههای بسیار متفاوتی داشته باشند.
همانطور که نویسندگان ذکر می کنند، لانچ کردن لثه روی دندان های شیری در حال رویش یک روش رایج در اروپا و ایالات متحده در اواخر قرن 19 و تقریباً 20 بود. آنها در مورد تغییر این عمل صحبت می کنند که در آن لانسینگ و کشیدن دندان ممکن به ناحیه نیش های اولیه محدود می شود. شاید برخی فرهنگ ها تصور کنند که رویش دندان نیش باعث بروز علائم بیشتر از رویش دندان های دیگر می شود. عمل لانچ کردن لثه روی دندان های نیش اولیه یا کشیدن دندان های رویش نیافته مطمئناً نگران کننده است. این اعمال می تواند منجر به تغییر زیبایی و فاصله در دندان دائمی و همچنین آسیب به نوزاد شود. همانطور که نویسندگان نشان می دهند، استفاده از تکنیک های غیر استریل ممکن است باعث افزایش عوارض و حتی مرگ و میر شود.
بیشتربخوانید:
علائم دندان در آوردن نوزادان و راههای تسکین درد
این واقعیت که برخی از زنان بر این باورند که اسهال فرزندشان به دلیل رویش دندان است، نگرانی متخصصان مراقبت های اولیه است. در مطالعات انجام شده در فلوریدا1 و در غرب آفریقا، 2 والدین تمایل داشتند که اسهال را زمانی که فکر میکردند ناشی از دندان درآوردن است، کمتر جدی بدانند.
اما کودکان مبتلا به "اسهال دندان در آوردن" به اندازه کودکان مبتلا به اسهال بدون دندان در معرض کم آبی هستند. ارائه دهندگان مراقبت های اولیه باید از این باورهای مختلف در مورد رابطه بین اسهال نوزاد و دندان درآوردن آگاه باشند. آنها باید به والدین آموزش دهند که علائم اولیه کم آبی را تشخیص دهند و از این باور که دندان درآوردن باعث اسهال می شود، جلوگیری کنند.
بیشتر بخوانید:
مشکلات رویش دندان شیری
دندان درآوردن نوزادان و علائم آن
لثه آنها در جایی که دندان در حال بیرون آمدن است زخم و قرمز است.
آنها دمای ملایم 38 درجه سانتیگراد دارند.
آنها 1 گونه برافروخته دارند.
آنها راش در صورت خود دارند.
گوششان را می مالیند.
آنها بیش از حد معمول دریبل می زنند.
آنها چیزها را زیاد می جوند.
آنها بیشتر از حد معمول ناراحت هستندو بی قراری میکنند.
بیشتر بخوانید:
مواردی که در هنگام آسیب به دندان کودک باید بدانید
دنداندرآوردن یک پدیده فیزیولوژیک است که با پدیدههای فیزیولوژیک دیگری مانند افزایش بزاق دهان کودک همراه خواهد بود.
ممکن است مدفوع کودک هنگام رشد دندانها کمی شلتر از حالت طبیعی شود که این وضع گذرا و بسیار خفیف است. همچنین خارشی که کودک در ناحیه لثهها احساس میکند نیز میتواند موجب بیقراریاش شود، اما بچه در این شرایط هم کاملا سالم و خوشحال است و افزایش وزن مناسبی دارد. دنداندرآوردن هیچ مشکل خاصی ایجاد نمیکند و جای نگرانی ندارد، نباید به اشتباه تصور کنید دنداندرآوردن باعث تب کودکان میشود، زیرا رشد دندانها هیچ وقت با تب بالا همراه نخواهد بود. بنابراین زمانی که کودک تب میکند، حتما باید برای بررسی بیشتر به پزشک مراجعه کرده و دلیل دیگری را به غیر از دنداندرآوردن برای این مشکل پیدا کنید.
اسهال شدید یا یبوست هم ارتباطی به دنداندرآوردن ندارد و به طور معمول این دو اتفاق نباید با یکدیگر همراه شود. البته گاهی کودکان برای کاهش احساس خارش و ناراحتی که هنگام رشد دندان دارند، ممکن است هر چیزی را داخل دهانشان ببرند و همین موضوع میتواند عاملی باشد برای بروز اسهال؛ ولی خود رویش دندانها باعث اسهال شدید که به از دست دادن آب و الکترولیتهای بدن منجر میشود، نخواهد شد.
درد دارند یا خارش؟
اگر دقت کرده باشید، وقتی بچهها در حال دنداندرآوردن هستند، هر جسمی را داخل دهانشان میکنند و آن را گاز میگیرند و به همین دلیل هم پدر و مادرها فکر میکنند دنداندرآوردن با درد شدیدی همراه است که کودک برای کاهش درد چنین کاری را انجام میدهد. بعضیها هم به دنبال تاولهای دردناکی روی لثه کودک هستند و منتظر خونریزی میمانند.
رویش دندانها اتفاق دردناکی نیست، ولی باعث خارش شده و ممکن است حس ناخوشایندی برای کودک ایجاد کند که موجب ناراحتیاش میشود. برای آرامترکردن این بیقراری و ناراحتی کودکان هم وی توصیه میکند با نظر پزشک از داروهایی که برای این منظور تهیه شده، استفاده کنید. علاوه بر این، اجسام ژلهمانند سفت مثل اسباببازیهای تمیز ژلهای نیز میتواند به کاهش علائم آزاردهنده ناشی از رویش دندانها کمک کند.
رویش اولین دندانها معمولا در سنین چهار تا شش ماهگی اتفاق میافتد، در این زمان معمولا سطوح ایمنی که از مادر به شیرخوار رسیده کاهش مییابد و کودک کمکم خودش باید عناصر ایمنی را بسازد. بنابراین کاهش عناصر ایمنی منتقلشده از مادر به کودک میتواند دلیلی برای تب یا بروز عفونت باشد که این فقط یک همراهی با دنداندرآوردن است و رویش دندان به تنهایی باعث چنین اتفاقی نمیشود. در کودکانی که مشکل یا بیماری خاصی ندارند هم معمولا در محل رویش دندانها خونریزی اتفاق نمیافتد.
زمانی که کودک دچار مشکلی مانند تب یا اسهال شدید میشود، حتما به پزشک مراجعه کنند و این مشکلات را به حساب دنداندرآوردن نگذارند.
بیشتر بخوانید:
روش های کنترل پلاک دندانی
آیا روشهای قدیمی تاثیر گذار است؟
بعضیها گردنبندهای خاصی برای کاهش درد دنداندرآوردن دارند و میگویند اگر آن گردنبند را به گردن کودک بیندازید، هیچ مشکلی نخواهد داشت. باورش کمی سخت است، اما هستند کسانی که از این روشها هم کمک میگیرند. چنین روشهایی هیچ پایه و اساس علمی ندارد و نمیتواند صحیح باشد.
گروه دیگری هم هستند که به روشهای دیگری روی میآورند؛ مثلا یک تکه گوشت کبابشده یا برشی از لیموترش را به کودک میدهند تا به لثهاش بکشد و آرامتر شود که این روش هم صحیح نیست، زیرا ممکن است کودک این مواد غذایی را ببلعد یا خوراکیها آلوده شود و کودک ماده آلوده را به لثهاش بکشد. برهمین اساس از ژلهای نیمهمتراکمی که با همین هدف ساخته شده استفاده کنید تا این خطرات هم برای کودک پیش نیاید.
دندانهای شیری را به حال خود نگذارید
با خودتان نگویید دندان شیری برای خراب شدن است، باید خراب شود، بیفتد و جای آن دندان اصلی دربیاید. این دندانها هم ممکن است بپوسد، خراب شود و در نتیجه مشکلات بیشتر و بزرگتری برای کودک به وجود میآورد.
پس آنها را به حال خودشان رها نکنید و به فکر رعایت بهداشت دندانهای شیری هم باشید. متخصصان توصیه میکنند زمانی که دندانهای کودک در حال رویش است، با استفاده از دستمالی تمیز و مرطوب لثهاش را پاک کنید و زمانی که دندان از لثه بیرون میآید هم از یک مسواک نرم و مرطوب که مخصوص کودک است، کمک بگیرید. البته یادتان باشد در این سنین نیازی به استفاده از خمیردندان هم نیست.