با ورود مواد آتش زا و انفجاری به سنت چهارشنبه سوری، خانواده ها با نگرانی و معضلی مهم روبرو هستند.
بر اساس گزارش هایی که هر ساله از سوی وزارت بهداشت و مراکز بهداشتی در مورد آسیب های ناشی از چهارشنبه سوری منتشر می شود، مهمترین آسیب ها شامل آسیب های چشمی که گاه و بیگاه به تخلیه چشم و نابینایی منجر می شود، پارگی های پرده گوش و سوختگی های شدید و عمیق و معلولیت است که سالانه تعداد زیادی از افراد به ویژه گروه سنی 10 تا 24 سال را درگیر می کند.
به گفته دکتر سیدفرزاد محمدی مدیر برنامه ملی پیشگیری از نابینایی و سلامت چشم مرکز بیماری های غیرواگیر، بر اساس مطالعات و برآوردهای تخمینی انجام شده در بیمارستان فوق تخصصی چشم پزشکی فارابی سالانه سالانه سه هزار نفر (محدوده سنی 15 تا 20 سال) دچار آسیب دیدگی چشمی ناشی از چهارشنبه سوری می شوند و 15 نفر به مرحله تخلیه چشم می رسند.
آسیب های چشمی ناشی از چهارشنبه سوری
دکتر مهدی خداپرست معاون درمان بیمارستان فارابی در مورد آسیب های ناشی از حوادث چهارشنبه سوری به خبرنگار علمی ایرنا گفت: آسیب های ناشی از رفتارهای خطرناک در شب چهارشنبه سوری به نسبت شدت و وسعت حادثه و ورود جسم خارجی به داخل چشم شامل پارگی سطح قرنیه، تاری و افت دید دائمی، آسیب به شبکیه، تخلیه چشم و از بین رفتن بینایی است.
وی توصیه کرد: افرادی که به هر دلیل با آسیب های چشمی مواجه می شوند باید بلافاصله خود را به مراکز درمانی برسانند و از دستکاری چشم ها پرهیز کنند.
خداپرست گفت: ضربه، احتراق و یا انفجار می تواند سبب پاره شدن چشم شود، بنابراین افرادی که با چنین حوادثی روبه رو می شوند باید از شستن چشم ها و مالیدن آنها پرهیز کنند چرا که اگر چشم باز شده باشد، این کارها سبب تخلیه چشم می شود.
وی اظهار کرد: اما در مواردی که مواد شیمیایی وارد چشم می شوند، باید چشم ها را شست و شو داد و سپس به پزشک مراجعه کرد.
آسیب های گوش ناشی از چهارشنبه سوری
صداهای بلند ازجمله صدای انفجار مواد محترقه به ویژه اگر در فاصله کمی از افراد رخ دهد، می تواند سبب افت شنوایی یا حتی پارگی پرده گوش و ناشنوایی شود.
الهام رجایی عضو هیات مدیره انجمن شنوایی شناسی ایران در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا اظهار کرد: قرارگرفتن حتی یک بار در معرض صدای بلند مانند صدای انفجار می تواند آسیب بسیار شدیدی بر سلامت سیستم شنوایی افراد وارد کند.
وی افزود: یکی از آسیب هایی که صدای انفجار مواد محترقه می تواند بر شنوایی افراد وارد کند، افت شنوایی است؛ افت شنوایی در بسیاری از موارد هیچ علامتی ندارد و تنها گاهی با وزوز خفیف گوش همراه است. بنابراین لازم است افرادی که با چنین علایمی مواجه می شوند، آزمایش اولیه شنوایی انجام دهند.
رجایی گفت: در مواردی که فرد دچار پارگی پرده گوش می شود، با علایمی مانند درد، گرفتگی گوش، شنیدن صدای سوت، وزوز گوش و کم شنوایی ناگهانی مواجه می شود که در این حالت انجام آزمایش شنوایی شناسی و درمان دارویی تجویز می شود.
آستانه شنوایی افراد سالم بین 15 تا 20 دسیبل است و یک گفتار معمولی حدود 60 دسیبل صدا دارد. بر این اساس 120 دسیبل آستانه دردناکی است و در صداهای 130 دسیبل به بالا پارگی پرده گوش رخ می دهد.
سوختگی ها
سوختگی های سطحی و عمیق که گاهی همراه با عفونت های شدید است، از دیگر آسیب های ناشی از انجام اعمال خطرناک در چهارشنبه پایان سال است که سالانه آمارهای تکان دهنده ای از آن در استان های مختلف از سوی مراکز بهداشتی و درمانی منتشر می شود.
توصیه های کلی
- میانسالان و کودکان که قدرت محافظت از خود را به قدر کافی ندارند، بهتر است از مکان هایی که جوانان در آن به آتش بازی می پردازند، دوری کنند.
- از افرادی که اقدام به انجام رفتارهای خطرناک می کنند، دوری شود.
- تماشاگران این حوادث یکی از مجروحان اصلی این حوادث هستند، بنابراین بهتر است از ایستادن در پیاده روها و تماشای آتش بازی ها دوری شود.
- از خرید و استفاده از مواد محترقه دست ساز دوری شود و به جای آن از فشفشه ها و ترقه های کوچک، کم صدا و استاندارد استفاده شود.
- فشفشه ها و ترقه ها در مکان های باز مورد استفاده قرار گیرد.
- از آتش بازی در کنار مواد محترقه مانند نفت، الکل، بنزین، گازوئیل و کپسول های گاز پرهیز شود.
- از روشن کردن همزمان چند فشفشه و ترقه پرهیز شود.
- از نگه داشتن آنها در دست ها و یا داخل جیب لباس ها دوری شود چراکه حرارت دست ها می تواند منجر به احتراق آنها و بروز حادثه شود.
- مواد محترقه در مکان های خشک و خنک و دور از حرارت و گرما نگهداری شود.
- هنگام روشن کردن مواد محترقه تا آنجایی که امکان دارد آنها را دور از چشمانتان قرار دهید.
- از انداختن موادی مانند کپسول، اسپری ها، بطری های شیشه ای، آمپول و قوطی های فلزی مانند قوطی های کنسرو به درون آتش پرهیز شود چراکه سبب بروز انفجار و پرتاب ذرات به داخل چشم ها و پوست صورت می شود.
- در صورت امکان یک کپسول آتش نشانی پودری در نزدیکی محل آتش بازی نگهداری شود تا در صورت بروز حادثه در دسترس باشد.
- پس از اتمام آتش بازی، حتما باقی مانده آن خاموش و از خاموش شدن آن اطمینان حاصل شود.
منبع: ایرنا