درد سینه
مسأله دیگر در این سنین ماستودینی یا درد سینه در سنین 30 تا 50 سالگی است كه به دلیل تغییرات فیبروكیستیك سینه ایجاد میشود و ناشی از حساسیت گیرندههای سینه به هورمونهای تخمدان در سنین 50-30 سالگی است. درد معمولاً دوطرفه و پراكنده است و قبل از شروع پریود به اوج خود میرسد و در حقیقت پریودی برای سینه است كه اكثراً باعث نگرانی خانمها میشود و در سونوگرافی علائم فیبرو كیستیك دیده میشود.
یائسگی
یكی از مشكلات عمده زنان در سنین 40-50 سالگی تغییرات مربوط به یائسگی است . سن متوسط یائسگی 44-48 سالگی است كه یكی دو سال قبل از تثبیت یائسگی (قطع عادت ماهیانه به مدت یكسال) تغییراتی در این دوران ایجاد میشود. این تغییرات شامل اختلال عادت ماهیانه است كه ابتدا فواصل آن نزدیك میشود و سپس در فاصلههای دیرتر پیش میآید.
در این دوران ممكن است علائم گرگرفتگی، اضطراب و بیخوابی حادث شود كه با مشاوره پزشكی قابل كنترل است. به هرحال هرگونه خونریزی غیرطبیعی به صورت عادتهای طولانی و سنگین، خونریزیهای بین عادت ماهیانه وخونریزیهای بعد از مقاربت باید مورد توجه واقع شود و با انجام سونوگرافی وكولپوسكوپی (بررسی دهانه رحم با میكرسكوپ سهبعدی) و نمونهبرداری از مخاط گردن رحم و رحم به صورت كورتاژ تشخیصی مورد بررسی قرار گیرد.
بعد از یائسگی
علاوه بر مشكلات این دوران كه علائم خشكی واژن، مشكلات ادراری و مشكلات روحی روانی است، با درمانهای هورمونال و یا آرامبخشها قابل كنترل میباشد، گاهی مشكلات دیگر مثلاً لكهبینیهایی در اثر خشكی مخاط واژن و رحم ایجاد میشود كه نیاز به بررسی جهت رد مشكلات ناشی از سرطان رحم و گردن رحم و یا تخمدان دارد. بهطوری كه 20درصد خونریزیهای بعد از یائسگی میتواند دلیل بر بیماریهای بدخیم باشد؛به همین جهت باید گردن رحم هم مورد بررسی قرار گیرد.
انجام تست پاپاسمیر تا 70 سالگی توصیه میشود. در صورت غیرطبیعی بودن پاپاسمیر با ظاهر غیرطبیعی گردن رحم نیاز به كولپوسكوپی است. علاوه بر این در موارد خونریزیهای غیرطبیعی باید سونوگرافی واژینال جهت بررسی ضخامت رحم و بررسی وضعیت تخمدانها انجام شود و نهایتاً نمونهبرداری رحمی به صورت كورتاژ انجام گیرد.
سرطان تخمدان نیز در سنین بعد از یائسگی یعنی 50 سال به بالا شایعتر است، به همین جهت تمام خانمهای یائسه تا آخر عمر باید شش ماه یكبار تحت معاینه لگنی واقع شوند و در صورت بروز علائم شكمی به صورت درد زیر شكم و یا علائم گوارشی به مسأله تخمدانها جهت بررسی و سونوگرافی دقت شود. خانمهایی كه دو فامیل درجه یك مبتلا به سرطان سینه، تخمدان، رحم و روده داشته باشند، باید شش ماه یكبار تحت معاینه واژینال، سونوگرافی واژینال و اندازهگیری نشانه شیمیایی CA125 واقع شوند.
مسئله دیگر توجه به سینه جهت تشخیص زودرس سرطان سینه است كه خصوصاً در سنین بالای 50 سالگی شایعتر است. خانمها بهطور كلی از سن 30 سالگی و خصوصاً بعد از 50 سالگی هر ماه سینه را توسط خودشان مورد معاینه قرار دهند و جهت معاینات پزشكی شش ماه یكبار از پزشكان بخواهند كه سینه هم مورد معاینه واقع شود.
نهایتاً ماموگرافی از سینه كه از 40 سالگی به بعد در فواصل دو سال یكبار و از 50 سالگی به بعد در مراحل سالیانه انجام دهند. در خانمهای دارای سابقه خانوادگی سرطان سینه، تخمدان و رحم و روده در دو فامیل درجه یك، صلاح است كه ماموگرافی اولیه در سنین زودتر 30 تا 35 سالگی شروع شود.
همچنین جهت تشخیص زودرس سرطان ریه از 50 سال به بعد رادیوگرافی ریه سالیانه باید انجام شود و جهت تشخیص زودرس سرطان روده بزرگ آزمایش مدفوع از نظر وجود خون مخفی سالیانه یا كولونوسكوپی به فواصل انجام گیرد. در خانمهای یائسه صلاح است پنج سال یكبار تراكم استخوانی اندازهگیری شود تا در صورت علائم كمبود تحت درمان خاص واقع گردند.
جهت پیشگیری از پوكی استخوان، ورزش به مدت نیم ساعت سه بار در هفته و مصرف روزانه كلسیم حداقل 1000 میلی گرم و تركیبات ویتامین D توصیه میشود.
برای خواندن بخش اول- خانمهای 30تا 50 سال بخوانند- اینجا کلیک کنید.
برای خواندن بخش دوم- خانمهای 30تا 50 سال بخوانند- اینجا کلیک کنید.