ركسانا خوشابي - كارشناس ارشد مشاوره
تحریریه زندگی آنلاین : باورمان نمیشد یک سال ماسک بزنیم و در جیب و کیفهایمان همیشه یک ضد عفونی کننده همراه داشته باشیم و روزی صدبار دستهایمان را ضدعفونی کنیم! باورمان نمیشد هر روز از پروتکلهای جدیدی برای بهداشت و پیشگیری از بیماری کرونا استقبال کنیم و آنها را برای عزیزانمان بفرستیم!باورمان نمیشد عزیزترینهایمان را نبینیم و دلتنگیهایمان را روزانه فروخوریم و از آن بدتر باورمان نمیشد عزیزانمان را از چنگال بیرحم کرونا تحویل بگیریم و به خاک بسپاریم.یک سال همهمان غریبانه و تنها زندگی کردیم، کار کردیم و متاسفانه تبدیل به افرادی وسواسی و افسرده شدیم. از یکسو نمیخواهم روزهای تعطیل و ایام عیدتان را با اخبار ناخوشایند غمگین کنم، اما از طرف دیگر ناچارم کمی از وضعیت روانی مردم جهان و ایران، از وضعیت کودکان و نوجوانان و سالمندان و خلاصه از وضعیت روانی اکثر مردم سخن بگویم تا باور کنیم که هر چه زودتر نیاز به ایجاد یک تحول روانی داریم. تحولی که باید از خودمان و خانوادهمان آغاز شود.
بیشتربخوانید:
چگونه استفاده طولانی مدت از ماسک را قابل تحمل تر کنیم
کرونا، جنگی جهانی!
متأسفانه کرونا مانند جنگ و نبرد، علاوه بر گرفتن قربانی، ویرانیهای روانی بسیاری بر جا گذاشته است و متخصصان معتقدند در دوران پسا کرونا نیز با بحران سلامت روان مواجه خواهیم بود چراکه افراد سوگ فرورفته خود را بروز میدهند و بروز آثار روانشناختی نظیر افسردگی، وسواس، اضطراب و حتی آسیبهای اجتماعی نظیر طلاق و اعتیاد نیز در آن دوران قابل پیش بینی است. همچنین قرنطینه باعث ایجاد شکاف میان خانوادهها شده و این محدودیتها روی ارتباطات درون خانوادگی و زوجین تاثیرات خود را گذاشته است.باز هم متاسفانه قرنطینه روی سالمندان هم تاثیرات مخربی داشته و نگرانیهای زیادی در حوزه سالمندان و سیستم ایمنی آنها وجود دارد. سیستم ایمنی افراد باید بهگونهای باشد که بدن فرد بتواند با ویروس مبارزه کند، کسانی که دچار اختلالات روانی هستند، سیستم ایمنی بدنشان ضعیف است و کرونا اثرگذاری بیشتری روی این افراد خواهد داشت. در سراسر دنیا در حال حاضر شرایط مناسبی وجود ندارد و سلامت روان مردم در خطر است. وقتی با این شرایط مواجه هستیم، خواه ناخواه در حالت دفاع روانشناختی هستیم و این حالت تأثیرات منفی خود را در ایام فعلی بر ما میگذارد اما اثرات درازمدت آن در ایام پسا کرونا فاجعهآمیزتر خواهد بود.
کودکان و نوجوانان و کرونا
همچنین باید بگویم اثرات روانشناختی قرنطینه بر روی کودکان و نوجوانان نیز ازجمله دغدغههای اصلی روانشناسان در کشورمان است. چون همانطور که میدانید سنین ۶ تا ۱۸ سال سنین تحول رشد است و این رشد در بستر فعالیت جمعی و نقشپذیری اجتماعی محقق میشود و متأسفانه در قرنطینه این رشد آنگونه که قابل انتظار است، حاصل نمیشود و روانشناسان معتقدند در دوران پسا کرونا با کودک و نوجوانی مواجه خواهیم بود که نتوانسته رشد به هنجاری را طی کند. همچنین اغلب مراجعان کودک و نوجوان در این ایام، کودکان و نوجوانانی بودهاند که دچار خستگی روانی شدهاند.
بیشتربخوانید:
با یک ماسک ساده از مرگ نجات پیدا کنید
7اشتباه رایج در استفاده از ماسک
اضطراب و نگرانی کرونا و شایعات مرتبط
متأسفانه با شروع بحران کرونا در ایران، در میان مردم اضطراب و نگرانی شدید و ترس غیرطبیعی دیده میشد که بر روی روان و جسم آنها اثرات منفی برجای گذاشته بود. از سوی دیگر واکنش افرادی که دارای بیماری زمینهای روانشناختی نیز بودند شدیدتر و نگرانی آنها نسبت به بیماری بیشتر بود بهطوریکه بعضاً نشانههایی در حد خودکشی نیز در برخی افراد دیده میشد. همچنین از سوی دیگر در اوایل شیوع کووید ۱۹ در ایران شایعات مربوط به بیماری و اطلاعات پیرامون آن نیز زیاد بود و همین امر منجر به ایجاد ترس غیر منطقی و التهاب و در نهایت واکنش هیجانی در بین مردم شده بود. از طرفی با لزوم وجود ترس منطقی برای رعایت پروتکلهای بهداشتی مواجه بودیم و از طرف دیگر باید ضرورت داشت که در آرامش روانی به سر بریم! و همهی اینها ما را فرسوده و خسته کرده است.
ضرورت تحول روانی
همهی اینها را گفتم که باور کنیم در این ایام نیاز به تحول روانی بزرگی داریم. هم برای مقابله با کرونا و هم برای دوران بعد از کرونا. همچنین باید بگویم اگر مادر و پدر هستید یا مادر و پدر کهنسال دارید یا جوانترید، مسئولیت شما سنگینتر است. بهار با خودش تحول بزرگ طبیعت را به همراه میآورد و این همزمانی، یعنی همزمانی تحول بهار و تحول روانی که بدان نیازمندیم میتواند کار را برایمان کمی سادهتر کند. خوشبختانه تنها کاری که لازم است انجام بدهیم این است: محیط خانه را شاد نگه دارید!
شاد نگهداشتن خانه
برخلاف تصور خیلی از افراد برای شاد بودن نیاز به داشتن چیزی نداریم! اگر مادر و پدرها، نگرش مقایسه و رقابت یا حسادت را در خانواده رشد ندهند میتوانند شادیهای کوچک و بزرگ بیافرینند.اینکه فرزندانمان رقابتجو و مقایسهگر بار میآیند تقصیر ماست. کودکی که به دنیا میآید فرق بین اشیای ارزان و گران را نمیداند. این ماییم که داشتنیهای دیگران را برایش بزرگ جلوه میدهیم. بنابراین امسال از این نگرش دست بردارید. فقط به این فکر کنید که چگونه خانه را شاد نگهدارید. این کار با بازی و خنده و خنداندن همدیگر، ممکن میشود. بازیهای دستهجمعی با جایزههای کوچک، راه بیاندازید. حتماً ساعاتی را به طبیعت بروید، نقاط دورتر را انتخاب کنید اما از صبح تا عصر در آنجا بمانید و مدت اقامت را کوتاه کنید. پارکهای جنگلی، کوه و برخی پارکهای بزرگ و خلوتتر و مناطق طبیعی حاشیه شهرها برای این کار مناسبتر است. سعی کنید در آنجا با هم بازی کنید. تحرک جسمانی متعادل، همیشه راه خوبی برای شاد ماندن است.
بیشتربخوانید:
استفاده همگانی از ماسک مانع بروز موج دوم کرونا میشود
لطفا ماسک خود را در خیابان، رها نکنید!
دعوا و مشاجره ممنوع!
دعوا و مشاجره را ممنوع اعلام کنید. وقتی اعضای خانواده مدام در کنار همدیگر هستند، احتمال مشاجره وجود دارد. اما اختلاف نظر و سلیقه را با خنده و لبخند رد کنید. موضوعاتی مانند ناراحتیهای قبلی، دخالتهای خانوادهها، حرفهای بیهودهای که دوست و آشنا زدهاند را دستمایه دعوا و مشاجره نکنید. با لبخند عبور کنید. یک برگه سفید با علامت دایره قرمز تهیه کنید و وسط آن بنویسید دعوا ممنوع و آنرا در آشپزخانه یا راهرو، جایی که همه ببینید قرار دهید.هر کسی که دعوایی را شروع کرد باید ظرفهای ناهار یا شام را به تنهایی بشوید!واقعاً نمیفهمم چرا باید به خاطر دیگران دعوا کنیم؟ مگر دیگران چه گلی به سر ما میزنند که باید به خاطرشان دعوا کنیم و اگر هم گلی به سر ما زدهاند، پس آنقدر ما را دوست دارند که دلشان نمیخواهد اوقاتمان را به خاطر آنها تلخ کنیم.
پختن غذا و شیرینی
سعی کنید در ایام تعطیلات، با هم غذا بپزید و شیرینی درست کنید. خوشبختانه دستور پخت انواع غذا و شیرینی در فضای مجازی هست. پختن و درست کردن غذا و شیرینی اعضای خانواده را به همدیگر نزدیک میکند و باعث یادگیری پختوپز و همینطور شادی است. هم پسر و هم دخترانتان را در کار آشپزی یا شیرینیپزی شریک کنید.
ساختن و خلق کردن!
شاید تعجب کنید اما یکی از هیجانانگیزترین و شاد کنندهترین کارها، خلق و ساختن است! هنر و فن خود را به کار ببرید تا با کمک اعضای خانواده چیزی درست کنید. یک میز کوچک، یک تابلو، یک کار دستی، کاشتن یک گیاه، یا هر کار هیجانانگیز دیگری که محصولی از آن پدید بیاید میتواند شاد کننده و سرگرمکننده باشد. خوشبختانه در فضای مجازی روش درست کردن بسیاری از چیزها آموزش داده شده و میتوانید برای ساختن چیزهای جدید از آنها هم کمک بگیرید.
خانهتکانی را حتماً انجام دهید
رسم خانهتکانی یکی از بهترین رسوم ما ایرانیان است. به شرطی که همهی اعضای خانواده در آن سهیم شوند. کار را سخت نکنید. هر روز میتوانید با هم یک گوشه از خانه را تمیز کنید. این تمیزی، مرتبسازی و خلوت کردن کمدها و گنجهها آرامشبخش و شادیآور است. خصوصاً اگرچیزهای اضافه را به کسانی که نیازمندترند بدهیم. درست است که خانهتکانی قبل از تعطیلات نوروز انجام میشود اما اگر برخی قسمتها تمیز و مرتبنشده بود مانعی ندارد که در تعطیلات آن را تمیز کنید. چون دیدوبازدید در کار نیست و برخی کارها را میتوان در تعطیلات هم انجام داد.
کتاب و مطالعه
حتماً برای ایام نوروز مجلات و کتابهایی متناسب با سن خود و فرزندان و حتی مادر و پدرهای مسنتر و سالمند خود تهیه و هر روز زمانی را برای مطالعه تعیین کنید. میتوانید کتب را از کتابخانهها یا دوست و آشناهایتان قرض بگیرید. از کودکانتان بخواهید داستانهایی را که میخوانند برایتان تعریف کنند. خودتان هم میتوانید هر شب نیم ساعت برای آنها داستان یا خاطراتی از کودکیتان تعریف کنید، خصوصاً اگر داستان خندهدار هم باشد خیلی بهتر است. حتی میتوانید برای هم جوک و لطیف تعریف کنید تا بیشتر بخندید. برای مثال هر یک از اعضای خانواده باید سر ساعت مشخصی یک یا دو تا جوک تعریف کند یا خاطره خندهداری بگوید تا بقیه را شاد کند.
مطمئنم اگر خودتان بیشتر فکر کنید راههای بهتر و بیشتری برای شاد کردن و شاد نگهداشتن همدیگر پیدا خواهید کرد. حتی میتوانید برای هر یک از اعضای خانواده که روش جالبتری برای شاد کردن دیگران پیشنهاد دهد جایزه تعیین کنید. منتها نیاز است که بدانید که چقدر این شاد کردن و شاد نگهداشتن از نظر روانی و جسمانی در این دوره زمانی برای شما و عزیزانتان اهمیت دارد و تا چه حد میتواند سیستم ایمنیتان را قوی کرده و عوارض روانی کرونا را کاهش دهد. پس زودتر دستبهکار شوید. سال نو مبارک...