دکتر محمدرضا صفرینژاد؛ جراح و متخصص بیماریهای کلیه و مجاری ادراری
امروزه بطور روز افزون پرونده های ارجاعی از مراکز قضائی جهت طلاق به علت مشکلات جنسی و ناباروری بیشتر میشوند.
بسیاری از آنها ناشی از ندانم کاری، کتمان واقعیتها و بی اطلاعی است. در بسیاری از این پروندهها طرفین اگر از مشکل همدیگر اطلاع پیدا میکردند، هیچوقت حاضر به ازدواج نبودند.
جهت کاهش میزان طلاق، کاهش پروندهها در محاکم قضائی، جلوگیری از اتلاف هزینه و وقت و اثرات روانی سوء طلاق به ویژه در خانمها، بنظر اینجانب لازم است تغییراتی در آزمایشات و معاینات قبل از ازدواج داده شود و یا اینکه طرفین شخصا خود اقدام به انجام آنها بکنند.
امروزه پرونده های متعددی از دستگاه قضائی به اینجانب جهت اظهار نظر در مورد طلاق ارجاع میشوند که اگر قبل از ازدواج دقت کافی عمل میآمد، میشد از طلاق جلوگیری کرد. ازدواج در جامعه ما بسیار پر هزینه و پر تشریفات است و از آن طرف امر طلاق بخصوص برای خانمها فاجعه است.
بنابراین باید حداکثر تلاش را کرد تا از میزان طلاق بعلل پزشکی کاسته شود.
ابتدا چند نمونه از پروندههایهای طلاق ذکر میشوند و سپس در مورد لزوم انجام بررسیهای پزشکی لازم قبل از ازدواج توضیح داده میشود.
زوجهای زیر جهت اظهار نظر در مورد طلاق به اینجانب ارجاع شدهاند:
1- مردی با فقدان مادرزادی دو طرفه بیضه رفته و ازدواج کرده است، پس از ازدواج خانم متوجه مشکل میشود و تقاضای طلاق دارد.
2- مردی بعلت داشتن بیماری هورمونی دچار عدم بلوغ میباشد که در اصطلاح عامه به آنها خواجه میگویند. این مردان دارای دستگاه تناسلی بچه گانه میباشند.
بعد از ازدواج همسر بیمار متوجه مشکل شده است. این مردان فاقد موی ریش و سبیل بوده و دارای قد بلند و صدای زیر یا زنانه هستند.
از خانم میپرسم که آیا شما ندیدید که شوهر آینده شما قیافه متفاوت از سایر مردان دارد. اظهار ندانم میکند و تقاضای طلاق دارد.
3- مردی بعلت ابتلا به اوریون در دوران کودکی هر دو بیضه خود را از دست داده است.
در این مردان بیضهها تحلیل رفته و اندازه آنها تقریبا به اندازه یک سنجد میشود. این مردان دارای اختلالات جنسی بوده و فاقد قدرت باروری هستند.
مرد مشکل خود را قبل از ازدواج به همسر آینده خود نگفته است و اکنون همسر تقاضای طلاق دارد.
4- مردی دارای بیماری مادرزادی هیپوسپادیاس شدید میباشد. در بیماری هیپوسپادیاس سوراخ مجرای ادرار در سطح تحتانی آلت تناسلی باز میشود و در موارد شدید سوراخ مجرای ادرار در محل اتصال کیسه بیضه به آلت تناسلی قرار دارد.
آلت تناسلی این مردان ظاهر غیر طبیعی دارد و بعلت عدم وارد شدن مایع منی بداخل بدن همسر نابارور نیز میباشند. مرد بیماری خود را قبل از ازدواج به همسر آینده خود نگفته است و اکنون همسر تقاضای طلاق دارد.
5- مردی با بیماری مادرزادی اپیسپادیاس ازدواج کرده است. در بیماری اپیسپادیاس سوراخ مجرای ادرار در سطح فوقانی آلت تناسلی نزدیک شکم قرار دارد.
آلت تناسلی در این مردان دارای یک شکاف در خط وسط بوده و بسیار کوچک است. مرد مشکل خود را قبل از ازدواج به همسر آینده خود نگفته است و اکنون همسر تقاضای طلاق دارد.
6- زوجی جهت طلاق مراجعه کرده اند. مرد 41 ساله است و دارای تمایلات جنسی بسیار کم میباشد، طوریکه تعداد روابط زناشوئی کمتر از یک بار در ماه میباشد و نیازهای همسر خود را نمیتواند برآورده کند.
اکنون همسر تقاضای طلاق دارد.
7- مرد 37 ساله با بیماری MS ازدواج کرده است. بیماری ام اس بعلت آسیب زدن به فیبرهای عصبی در بدن سبب اختلالات جنسی و ناتوانی جنسی میشود. مرد قادر به برقراری رابطه زناشوئی نیست. اکنون همسر تقاضای طلاق دارد.
8- مرد 38 ساله با سابقه 10 سال بیماری دیابت ازدواج کرده است. بیماری دیابت میتواند سبب ناتوانی جنسی شدید شود و مرد پس از ازدواج نتوانسته است رابطه زناشوئی داشته باشد. اکنون همسر تقاضای طلاق دارد.
9- خانمی 6 ماه پس از ازدواج دچار زگیل تناسلی وسیع میشود. پس از مراجعه به پزشک متوجه میشود که آن یک بیماری آمیزشی است و از طرف شوهر به وی منتقل شده است و چون او هیچوقت قبل از ازدواج رابطه جنسی نداشته است بنابراین ویروس بیماری از شوهر وی به او منتقل شده و ادعا دارد که شوهر وی رابطه جنسی قبل از ازدواج داشته و اکنون هم بعلت اخلاقی و هم از ترس از ابتلا به زگیل تناسلی و سرطان دهانه رحم (عامل اصلی سرطان دهانه رحم نوعی از ویروس زگیل تناسلی است) تقاضای طلاق دارد و حاضر به زندگی با آن مرد نیست.
10- خانمی ازدواج کرده است بعلت سرد مزاجی شدید (کاهش میل جنسی) حاضر به برقراری رابطه جنسی با شوهر نیست و نیازهای شوهر برطرف نمیشود. اکنون شوهر تقاضای طلاق دارد.
11- خانمی 5 سال است که ازدواج کرده است ولی هنوز باکره است، مرد نمیتواند رابطه زناشوئی برقرار کند. اکنون همسر تقاضای طلاق دارد.
12- خانمی 7 سال است که ازدواج کرده است ولی هنوز باکره است، بعلت ترس از رابطه زناشوئی اجازه نزدیکی به شوهر خود نمی دهد. اکنون شوهر تقاضای طلاق دارد.
13- خانمی با سابقه بیماری تخمدان پلی کیستیک شدید که 5 سال قبل از ازدواج تشخیص داده شده است، ازدواج میکند. این بیماری معمولاً غیر قابل درمان بوده و خانم نازا میشود. شوهر اکنون تقاضای طلاق دارد.
14- مردی بعلت تصادف قبل از ازدواج و آسیب به نخاع دچار بی اختیاری ادراری است، پس از ازدواج همسر متوجه میشود، همسر مدعی است که شوهر وی همیشه خیس است و بوی ادرار میدهد و تقاضای طلاق دارد.
15- خانمی دارای سابقه بیماری افسردگی است و 7 سال است که از داروهای ضد افسردگی استفاده میکند. پس از ازدواج با کم کردن و یا قطع داروها دچار مشکل میشود و مجبور است داروها را ادامه دهد و چون حین مصرف داروهای ضد افسردگی نباید حامله شود با شوهر اختلاف پیدا کرده و شوهر تقاضای طلاق دارد.
16- مرد 27 ساله که دارای سابقه ورزش بدنسازی است و هیکل تنومند دارد، ازدواج میکند. چون برای بدن سازی از داروهای هورمونی استفاده کرده است بیضههای وی تحلیل رفته و علاوه از مشکلات جنسی دچار ناباروری نیز شده است و همسر تقاضای طلاق دارد. این مورد متاسفانه خیلی زیاد دیده میشود.
17- زوجی 6 سال است که ازدواج کردهاند در 4 سال اول زندگی جلوگیری از بچه دار شدن میکردند. اکنون دو سال است که اقدام به بچهدار شدن کردهاند ولی موفق نبودهاند. در بررسیها مشخص میشود که مرد دچار آزواسپرمی (تعداد اسپرمها صفر) میباشد. علت آن فقدان مادرزادی دو طرفه لولههای منی بر است. خانم تقاضای طلاق کرده است.
18- خانمی مبتلا به بیماری مادرزادی کلیه پلی کیستیک ازدواج میکند، پس از ازدواج شوهر وی متوجه بیماری میشود. این بیماری بطور پیشرونده کلیهها را از بین برده و معمولا در دهه پنجم زندگی بیمار دیالیزی میشود. در ضمن این بیماری ارثی بوده و 50 درصد فرزندان را مبتلا میکند. مرد بعلت کتمان بیماری از طرف همسر تقاضای طلاق دارد.
مثالها بسیار زیاد هستند و موارد بسیار عجیب و غریب نیز وجود دارند و نشان میدهند که والدین و زوجها باید در انتخاب همسر خیلی دقت کنند.
توصیه میشود
- اگر هر یک از زوجین دارای هر نوع بیماری ولو کم اهمیت هستند، حتماً باید قبل از ازدواج به همسر آینده خود بگویند.
- اگر فردی چه مرد و چه زن شک دارند که دارای بیماری بخصوصی باشند یا نه، حتماً جهت اطمینان به پزشک متخصص مراجعه کنند.
- اگر در خانواده یک بیماری فامیلی و ارثی وجود داشته باشد، احتمال اینکه همسر آنها نیز مبتلا بوده و یا بچههای آنها مبتلا شوند هست.
- اگر مردی دارای معافیت پزشکی از سربازی است، احتمالاً دارای یک بیماری مهم میباشد.
- حتماً قبل از ازدواج از همسر آینده بپرسید که آیا بیماری خاصی دارد و یا اینکه دارو و یا داروهای خاصی وجود دارند که به مدت چند سال است که مصرف میکند.
- از سابقه هر گونه تصادف، بیماری، جراحی و بستری در بیمارستان مطلع شوید.
- مطمئن شوید که همسر آینده شما رابطه جنسی نداشته است، چون احتمال داشتن بیماریهای آمیزشی بخصوص زگیل تناسلی زیاد است و شما را نیز آلوده خواهد کرد.
ویروس زگیل تناسلی عامل ایجاد سرطان دهانه رحم در خانمها و سرطان دستگاه تناسلی در مردان است.
- مطمئن شوید که همسر آینده شما از مواد مخدر بخصوص مواد صنعتی استفاده نمیکند. بسیاری از این مواد در آزمایش اعتیاد قبل از ازدواج قابل تشخیص نیستند و سبب ناتوانی جنسی و ناباروری در مردان میشوند.
در ضمن بر خلاف مواد مخدر مثل تریاک، مواد محرک و صنعتی مثل شیشه و اکستازی قابل ترک نیستند. طول عمر متوسط مردیکه معتاد به شیشه است حدود 5 سال میباشد.
بنده با توجه به تجربیات خودم پیشنهاد میکنم که هم مرد و هم زن قبل از ازدواج موارد زیر را تهیه و در اختیار طرف مقابل قرار دهند:
- گواهی سلامت جسمانی از پزشک معتبر و معتمد
- گواهی سلامت جنسی از پزشک معتبر و معتمد
- گواهی سلامت باروری از پزشک معتبر و معتمد
- گواهی سلامت روانی از پزشک معتبر و معتمد
- انجام آزمایشات لازم برای تشخیص هپاتیت، زگیل تناسلی و HIV (ایدز)
مطالب بالا دلیل بر این نیست که هر مرد و یا زن بیمار نباید ازدواج کند، ولی هر مرد و زنی این حق را دارد که همسر آینده خود را با دید باز انتخاب نماید.
نظرات فوق صرفاً نظر شخص بنده هستند، جهت اخذ تصمیم لازم است سایر کارشناسان مسائل اجتماعی، حقوقی و پزشکان نیز در این مورد اظهار نظر کنند و اقدام کارشناسی دقیق توسط مسئولین مربوطه در این مورد انجام شود.
البته باید متذکر شد که روز بروز زوجهائیکه جهت معاینه قبل از ازدواج مراجعه میکنند بیشتر میشود.