مهندس سيدحسن بنی هاشمی؛ مؤلف كتاب آموزش، پرورش و تكثير گياهان آپارتمانی
ویژگی گیاه
گونههای مختلف این گیاه عبارتند از (A.aristata) یا قیطانی (A.brevifallia) یا برگ كوتاه، (A.nobillis) یا دندان طلایی كه به آن «الوببری»، «سینه كبكی» و نیز میگویند و (A.vera) یا آلوئه اصیل. پرورش گونههای Aloe به عنوان گیاهان گلدانی، از زمان امپراتوری روم تاكنون ادامه داشته است.
نوع عمده آن (A.vera) مانند امروز در روزگار باستان نیز كشت میشد تا از برگهایش مرهمی مسكن و آرامبخش به دست آورند. این گیاه در پزشكی نیز مصارف متعددی دارد. توجه داشته باشید فقط گونه (A.Brbadensis) خوردنی میباشد.
گونههایی از این گیاه گلهایی به شكل خوشههای كوچك لولهای و به رنگ قرمز، نارنجی یا زرد در زمستان به بار میآورند.الوی قیطانی رزتهایی به پهنای 10 تا 15 سانتیمتر از خود میرویاند
هر یك از اینها صدها برگ باریكتر حدود 5 تا 10 سانتیمتر را در خود جای داده است. پشت برگها با خالهای سفید رنگی كه به آن Tubereles (زگیل) میگویند مزین شده است.آلوئه برگ كوتاه تا 10 سانتیمتر پهن و گسترده شده و برگهایی به بار میآورد كه به رنگ سبز كمرنگ است و حاشیهای با دندانههای خاردار دارد.
جالبترین گونه این گیاهان برای نگهداری در خانه (آلوئه ببری یا بال قرقاولی) میباشد. برگهای این نوع به صورت كپهای متراكمی در میآیند كه ارتفاع آن به 30 و پهنای آن به 15 سانتیمتر میرسد.
نوارهای سفید رنگی كه در عرض برگهای سبز سیر كشیده شده زیبایی خاصی به این گیاه میدهد. آلوی اصیل، برگهایی به رنگ سبز سیر و طولی بین 45 تا 50 سانتیمتر دارد.
روش پرورش و نگهداری
1- نور: شرایط ایدهآل برای گونههای مختلف آلوئه برخورداری از نور مستقیم آفتاب به مدت 4 ساعت یا كمی بیشتر در هر روز با برخورداری از حد متوسط مقدار نوری چه طبیعی چه مصنوعی به مدت دوازده ساعت در روز بهرهمند باشند به رشد خود ادامه میدهند. البته این گیاه اگر در معرض تابش نور غیر مستقیم چراغهای دیواری قرار گیرد میتواند از رشدی به نسبت طبیعی بهرهمند شود.
2- آبیاری: آبیاری این گیاهان از بهار تا پاییز باید به طور مرتب و كامل انجام گیرد ولی خاك گلدانها در فاصلههای آبیاری باید نسبتاً خشك باشد. در زمستان نیاز چندانی به آب ندارند تنها به آن اندازه كه گیاه چروكیده نشود به آن آب بدهید.
3- درجه حرارت: درجه حرارت مناسب در شب بین 10 تا 15 درجه و در روز بین 20 تا 25 درجه سانتیگراد است.
4- كود: گیاهان تازه كاشته شده را تا یك سال نباید كود داد اما گیاهان پا گرفته را در پاییز هر سال كود بدهید. كود نباید قوی باشد. قدرت آن را به نصف حداقل نیرویی كه دارد تقلیل دهید.
5- نوع خاك: خاك این گیاهان از نصف پیمانه خاك رس، یك پیمانه خاك برگ، یك پیمانه ماسه شكسته یا پرلیت و نصف پیمانه ذغال خرد شده تركیب میشود و به هر سطل 4 لیتری از این تركیب یك قاشق غذاخوری پودر استخوان نیز بیفزائید.
6- تعویض گلدانها: در صورت نیاز تعویض گلدانها در هر فصلی در محیطی سربسته و بدون كوران ممكن است. تنها چیزی كه باید كاملاً مراعات شود این است كه این گیاهان را نباید بیش از حدی كه قبلا در خاك گلدان قبلی قرار داشتند در خاك جدید فرو برد.
7- روش تكثیر: تكثیر این گیاهان در هر فصلی در مكانی با درجه حرارت مناسب در دمای حدود 20 درجه سانتیگراد عملی است كه با استفاده از جوانههای تازه یا مكندههایی (پاجوشها) كه در پایه گیاهان بزرگتر میرویند انجام گیرد.
پرسش و پاسخ
چه نوع گیاهان آپارتمانی را میتوان در آب پرورش و نگهداری كرد؟
تقریبا همه گیاهان آپارتمانی حتی كاكتوسها و گیاهان دیگر را میتوان در آب پرورش و نگهداری نمود كه در چند سطر نمیگنجد. صفحه 79 كتاب گیاهان آپارتمانی اینجانب را مطالعه فرمایید.
یك گیاه دراسینا دارم ولی نوك برگهایش قهوهای شده است چه كنم؟
برای آبیاری از آب بدون كلر استفاده كرده و هر روز در گرمترین ساعات روز روی برگهای آن آب ولرم اسپری نمایید. نوك برگهای قهوهای شده را با قیچی خیاطی حذف نمایید.
آیا به تراریوم هم باید كود داد؟
به هیچوجه. زیرا یا گیاهان را میسوزاند و یا باعث رشد سریع گیاهان داخل آن شده و ظاهر زشتی به آن میدهد.
چند ماه پیش یك گلدان پتوس ابلق خریدهام ولی تمام برگهای آن دارد سبز میشود علت آن چیست؟
گیاه از كمبود نور رنج میبرد آن را در محل پر نورتری قرار دهید یا با نور مصنوعی نور آن را تامین نمایید.
آپارتمان ما نور چندانی ندارد. ممكن است چند گیاه كه به نور كمتری نیاز دارند معرفی كنید؟
عبایی، آلگونما، سانسیوریای سبز و فیلودندرون اسكاندنس (پتوس قلبی)