تحریریه بهار زندگي
بخشي از ساعات ما در محيط كاري سپري ميشود و مطمئنا اين محيط، خالي از استرس و تنش نخواهد بود و از آنجايي كه مديريت اين استرسها و ايجاد فضاي شغلي سالم در سلامت ما تاثيرگذار است، روانشناسان توصيه ميكنند براي ارتقاء سلامت روحي و رواني افراد بايستي توجه ويژهاي را نسبت به محيط كاري مبذول داشت. وجود استرس امري طبيعي است و هرگز نميتوان آن را بهطور كامل از زندگي بالاخص محيط كار حذف كرد اما ميتوان با اتخاذ تدابيري از شدت آن كاست. در اين مقاله، سعي شده است به راهكارهايي اشاره گردد كه ميتوانند تا حدودي از استرسهاي شغلي شما در محيط كار بكاهند.
آرامش خود را حفظ كنيد
در انجام وظايف شغليتان شتاب نكنيد و در نهايت آرامش و در كمال امنيت خاطر به انجام امورات لازم بپردازيد. درست است كه ميگويند هر كس با جديت و پشتكار كار كند، نتايج بهتري عايدش ميشود؛ اما شما از نتيجه برتري بهرهمند خواهيد شد، اگر با آرامش و آگاهي بيشتر در به انجام رساندن كارهايتان گام برداريد. در انجام امور شغليتان و وظايف مربوطه بهتر است براي خود حد و مرزمشخص كنيد. بسياري از افراد در قبال خواستههاي همكاران خود در معذوريت ميمانند و خود را مجبور به پذيرش درخواست مساعدت و كمك آنان ميبينند كه در نتيجه، متحمل فشار و استرس فراوان ميشوند. بدين ترتيب، براي امتناع از استرسهاي مفرط، بهتر است سعي كنيد در كمال احترام و ادب، به اين درخواستها به راحتي«نه»بگوييد و اجازه ندهيد آنها به حريم خصوصي و حد و مرز شما پا بگذارند.
نفس عميق بكشيد
نتايج تحقيقات نشان داده است، اكثر كساني كه احساس استرس و تنش ميكنند كمتر نفس عميق ميكشند و غالبا تنفس سطحي دارند. لذا بهتر است تصميم بگيريد در طول روز چند باري، حداقل 10 بار، نفس عميق بكشيد. هر بار كه سعي ميكنيد نفس عميق بكشيد شما بهطور طبيعي اكسيژن بيشتري را به بدن خود وارد ميكنيد. اين كار فقط يك دقيقه طول ميكشد اما تاثير مثبت طولاني مدت و چندين برابري خواهد داشت.
به فضاي محيط كارتان توجه كنيد
پردههاي اتاق كارتان را كنار بزنيد و پنجرهها را باز كنيد تا نور و هواي تازه وارد محيط كارتان شود. با گلهاي زيبا و رنگارنگ محيط كارتان را تزئين كنيد. همين تزئينات ساده اثرات مثبت شگرفي بر مغز دارند و باعث كاهش استرس ميشوند.
براي خودتان وقت بگذاريد
انگار بسياري از مردم هنوز ياد نگرفته اند زمان استراحت فقط زمان استراحت است نه چيز ديگر، چرا كه اغلب افراد حتي در زمان استراحت نيز مشغول به كارند و به كارشان فكر ميكنند و برنامهريزي؛ گويي كه كارشان تماميندارد. به اين افراد بايد بگوييم كه حتي يك ماشين هم نياز به استراحت دارد چه برسد به شما كه انسانيد! لذا بهتر است به هنگام ظهرچند دقيقه استراحت كنيد و حتي اگر نياز به خواب داريد، بخوابيد و يا اگر فرصت كميداريد براي لحظاتي هر چند كوتاه چشمان خود را روي هم بگذاريد، همين استراحت چند لحظه اي براي كاهش استرس شما بسيار مفيد است.
فعال باشيد تا سرحال و شادمان باشيد
فعاليت بدني و جنب و جوش باعث تحريك سيستم عصبي مركزي و فعاليت ذهن شده و متعاقب آن با ايجاد توازن در تبادلات شيميايي بدن باعث كاهش استرس در فرد ميشود.
چند توصيه مهم
* به هنگام استراحت بهتر است از چاي به جاي قهوه استفاده نماييد و يا نوشيدنيهايي همچون عشقه، اوكاليپتوس يا زنجبيل كه باعث بالا رفتن انرژي ميشوند، مصرف كنيد.
* سعي كنيد در طول روز فعاليت بدني داشته باشيد و تا حد امكان از روشهايي استفاده كنيد كه باعث افزايش انرژي در شما شود. براي سرحالي و شادماني بيشتر بهتر است در هر ساعت يك ليوان آب خنك بنوشيد.
* همانطور كه ميدانيد استشمام هواي تازه و قدم زني ميتواند يك روز كاري پر انرژي را براي شما به دنبال داشته باشد. از كوچكترين بهانه براي كسب اين انرژي استفاده كنيد؛ مثلاً، ناهارتان در محوطه باز محل كارتان صرف كنيد.
* براي تامين انرژي و جلوگيري از كاهش قند خونتان سعي كنيد در بين روز از ميان وعدههاي مقوي مثل خشكبار، غلات و ميوه يا پروتئين استقاده كنيد.