Loading...
شما از نسخه قدیمی این مرورگر استفاده میکنید. این نسخه دارای مشکلات امنیتی بسیاری است و نمی تواند تمامی ویژگی های این وبسایت و دیگر وبسایت ها را به خوبی نمایش دهد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه به روز رسانی مرورگر اینجا کلیک کنید.
شنبه 26 آبان 1403 - 01:12

18
تیر
چگونه باید دوست پیدا کرد؟

چگونه باید دوست پیدا کرد؟

كليك كنيد.

الف) - دوست یابی:
در مورد دوست یابی و انتخاب دوست خوب که موضوع مورد نظر شماست نکاتی را تقدیم می‌داریم که امیدواریم مفید و راه گشا باشد: چه انسان را فطرتا موجودی اجتماعی بدانیم و چه نه داشتن روابط اجتماعی - به ویژه شکل دوستی آن - یک ضرورت بی تردید و انکارناپذیر است و عقل و اندیشه هر انسانی وی را به داشتن چنین ارتباطی رهنمون می‌گردد و در کنار رسول باطن، رسول ظاهر و توصیه‌های دینی نیز ما را به این عمل ترغیب می‌کند. آنگونه که علی بن ابیطالب (ع) می‌فرمایند: «فقد الاحبه غربه ; انسان بی دوست غریب است», (نهج البلاغه فیض الاسلام، حکمت 26)
و یا در روایت دیگری امام معصوم (ع ) می‌فرمایند: «التودد نصف العقل»، (بحارالانوار, ج 74, ص 168) به هر حال افراد مردم گریز ناقص العقل تلقی شده اند زیرا تودد معادل نصف عقل و اندیشه قرار داده شده است . بنابراین باید در جلب دوستان نیکو کوشید و اسلام در بین مکاتب بیشترین توجه و اهتمام را به این امر دارد.
P}درخت دوستی بنشان که کام دل به بار آرد نهال دشمنی بر کن که رنج بی شمار آرد
اما با چه کسی باید دوستی نمود و آداب دوستی نمودن چیست ؟ دوست مورد نظر باید از ویژگیهای اخلاقی و رفتاری و فکری خاصی برخوردار باشد تا سزاوار محبت ورزیدن و دوستی نمودن گردد. و این شرائط فراوان و شرح و بسط آن فراتر از حوصله یک مقاله است و لذا به ویژگیهای یک دوست خوب اشاره می‌کنیم تا با رعایت آنها در انتخاب دوست خوب موفق باشید:
الف. از شرایط یک دوست ایده ال وفاداری است . دوست باید به اصول اخلاقی و تعهدات دوستی و عهد و پیمانی که منعقد می‌سازد پایبند و وفادار باشد.
ب. مؤدب بودن به آداب اجتماعی و متخلق بودن به اخلاق نیک و پسندیده شرط دیگر دوست ایده‌آل است . چه آدمی متأثر از همنشین و دوست خود است و شخصی بیگانه با آداب اجتماعی نه تنها به شما آسیب می‌رساند و به واسطه رعایت نکردن آداب اجتماعی و اخلاق نیک حیثیت شما را تهدید و به آن آسیب می‌رساند بلکه به صورت غیر مستقیم بی ادبی را به شما نیز می‌آموزد و راه و رسم تخلف از اخلاق پسندیده و نیک را به شما یاد می‌دهد و سد راه تخلق به اخلاق حسنه می‌گردد.
ج = آگاهی و بینش عالی داشتن از دیگر ویژگی‌های یک دوست خوب است . آگاهی و بینش چراغ راه و جهت دهنده حرکت است و چه زیباست که دو همراه در مسیر زندگی از پرتو فیض وجود یکدیگر بهرمند شده و پا بپای یکدیگر گام بردارند و در این مسیر خود را از انحرافات مصون و وجودشان را از آفات بیمه سازند و اولین گام در این فعالیت شناخت انحرافات و آفات و راه مقابله با آنها می‌باشد و شخص جاهل و نادان از این کار عاجز و تسلیم انبوه انحرافات خواهد شد و از تشخیص راه از چاه ناتوان است. پر واضح است که چنین فردی نه تنها خود را به اعوجاج و انحراف می‌کشاند بلکه همراهان خود را مبتلا می‌سازد و لذا برای مصونیت یافتن از انحرافها و پی بردن به آفات و انحرافات و شناخت راه حق داشتن دوست آگاه و مطلع یک ضرورت بی تردید است.
د = دیانت و پایبندی به احکام دین و فرامین الهی اگر اهل دین بودن یک امتیاز است و پایبندی به احکام شریعت یک ضرورت می‌باشد باید تمام عوامل موئثر در این خصیصه را تأمین نمود و دوست خوب بواسطه تأثیری که بر رفتار شما دارد باید شما را به سمت این ویژگی ایده ال دعوت نماید. اگر دوست شما باعث محرومیت شما از خوبی‌ها گردد و به نوعی موجب متضرر شدن شما شود - آن هم ضرری که جبران ناپذیر یا جبران آن سخت است - این دوستی دوستی پسندیده و معقولی نیست .
ه = دور اندیشی از دیگر ویژگیهای دوست خوب است تا قبل از بروز خلل و انحراف در زندگی و هر گونه حادثه منفی و ناخوشایندی شما را آگاه و مطلع سازد. و الا در آن صورت دو نفر همراه هم به خطا مبتلا می‌شوید.
و = خدا پروائی و پرهیزکار بودن در همه امور خدا و دستور و رضایت خدا را مد نظر داشته باشد.
ز = آینه یکدیگر بودن و خیر خواهی نمودن و عیب یکدیگر را دوستانه - نه خصمانه - متذکر شدن شرط دیگری است که موجب پیشرفت روز افزون شما خواهد شد و راه ایراد گرفتن دیگران و برخوردهای تلخ و تهدیدآمیز و... را سد خواهد کرد. و بالاخره یکی دیگر از شرائط دوست خوب همترازی اجتماعی دو دوست و تواضع نمودن و احترام متقابل است.
برای کسب اطالاعات بیشتر درباره این سوال کتاب‌های زیر را معرفی می‌کنیم:
1- دوستی در قرآن و حدیث، نوشته آقای ری شهری
2- دوستی و دوستان، نوشته آقای سید‌هادی مدرس، ترجمه حمیدرضا شیخی و حمیدرضا آژیر, از انتشارات آستان قدس رضوی، 1376
3- آئین دوستی (دوست یابی) نوشته دیل کارنگی، انتشارات پیمان 1378
4- آئین دوستی در اسلام، نوشته آقای بابازاده
توجه : بیان این نکته ضروری است که آنچه به عنوان ویژگی‌های دوست خوب بیان شد مطلق و صد در صد نیست چه اینکه انسانها کم و بیش دارای نواقصی نیز هستند کما اینکه خود ما وقتی به کارنامه زندگی خود نگاهی می‌افکنیم آن را بی نقص و عیب نمی بینیم لذا همه ویژگی‌هایی که گفته شد به این معناست که به طور نسبی دوست خوب باید این خصوصیات را داشته باشد و جهت کلی زندگی او نیز به سمت و سوی این ویژگی‌ها و جنبه‌های مثبت باشد.
- عوامل مؤثر در دوست یابی یا راهکارهایی برای دوست یابی:
با دیگران خوش‏سخن باشید.
نرم‏خویى را فراموش نکنید.
کلمات مهرآمیز را تکیه کلام خود قرار دهید.
گذشت داشته باشید.
پذیرش بدون قید و شرط دیگران و برقرار نمودن ارتباط با کمترین هزینه.
نیکوکارى.
احسان.
تصمیم قاطع اتخاذ نمودن.
این موارد فوق از جمله امورى هستند که در آیات 195 سوره آل عمران و 96 سوره مریم به آنها اشاره شده است و مى‏فرماید: «اى پیامبر، اگر این ویژگى‏ها را نداشتى مردم از اطراف تو پراکنده مى‏شدند». بنابراین شما نیز اگر در صدد جذب مردم هستید باید به این امور اهتمام سخت داشته باشید.
افزون بر موارد فوق‏الذکر در ارتباط‏هاى دوستانه رعایت نکات زیر موجب استحکام و تقویت این روابط خواهد شد که شما نیز با رعایت دقیق این امور مى‏توانید به هدف خود نائل آیید:
الف) رفتارها و اعمالى که باید انجام گیرد:
همدردى واقعى و عملى،
بخشش‏هاى مالى و عفو و گذشت و حتى بر زبان نیاوردن آنها،
یکرنگى،
مدافع حقوق او بودن در حضور و در زمان عدم حضور او،
کم‏توقع بودن،
اظهار نمودن دوستى و محبت خود با زبان و عمل،
فروتنى در برابر او،
پرهیز از مجادله و بگومگوهاى بى‏ثمر و حتى برخى بگومگوهاى باثمرى که موجب رنجش خاطر مى‏گردد،
گوش فرادادن به حرف او و شنونده خوب بودن،
پوشیدن اسرار او،
بردبارى در برابر ناملایمات و لغزش‏هایى که از او صادر مى‏شود،
شاد کردن او،
هدیه دادن به مناسبت‏هاى مختلف به ویژه مناسبت‏هایى که براى او اهمیت دارد،
دعا کردن در حق او،
پرهیز از ملامت و سرزنش علنى و غیرعلنى و حتى برخى انتقادهایى که موجب ناخرسندى او مى‏گردد،
وفادارى،
تعهد و عهد و پیمان و وعده‏ها،
رعایت ادب و احترام و آداب اجتماعى،
دوراندیشى و خیرخواهى،
کوشش در جلب محبت و علاقه او به هر شکلى مشروع و ممکن.
ب ) رفتارها و اعمالى که باید از آن پرهیز نمود:
سخن چینى در حق او،
خیانت به سخن، حرف، خود او،
ستم نمودن،
اتهام بستن،
تندخویى و بداخلاقى،
خست به خرج دادن،
اعمال سلیقه‏هاى فردى و شخصى،
دروغ گفتن،
خلف وعده،
عیب‏جویى نمودن.
برگرفته از پرسمان
 

تعداد بازديد: 411 تعداد نظرات: 0

ارسال نظر

فیلم روز
تصویر روز