تحریریه زندگی آنلاین : بازنشستگان بدون داشتن یک برنامه مدیریت مالی شخصی ممکن است با چالش های مالی زیادی در زندگی مواجه شوند و همین امر موجب برهم خوردن تعادل میان درآمد و مخارج می گردد و رفته رفته فرد را با مشکلات مالی بزرگتری مواجه می سازد. وقتی به دنبال پس انداز و کنترل هزینه ها هستید، مبحث مدیریت مالی شخصی از اهمیت زیادی برخوردار می شود، چرا که اگر نتوانید در زمان مناسب و به موقع امور مالی تان را مدیریت کنید، خیلی زود با مشکلاتی مانند بدهی ها و عدم پرداخت اقساط وام و ناتوانی در پرداخت هزینه های درمانی و پزشکی و مواردی از این دست مواجه خواهید شد. در نتیجه داشتن مهارت های مالی شخصی می تواند به بازنشسته ها در این زمینه کمک کند تا به خوبی تمامی امور مالی خود را مدیریت کنند و در آینده با مشکلات اقتصادی کمتری روبرو شوند.
به همین دلیل بودجهبندی و مدیریت هزینهها در دوران بازنشستگی اهمیت زیادی دارد تا از منابع مالی بهطور مؤثر استفاده شود و امنیت مالی در این دوره حفظ گردد. اولین گام در این راستا تدوین بودجه ای ماهانه برای مدیریت دقیق هزینهها و اطمینان از اینکه درآمد با هزینهها همخوانی دارد، در جهت کاهش هزینههای غیرضروری برای افزایش پسانداز ضرورت دارد. برای موفقیت در پسانداز و انجام سرمایهگذاری، ابتدا خودرا به ادامه پسانداز تشویق کنید، حتی در دوران بازنشستگی برای مواجهه با هزینههای غیرمنتظره. بهترین تصمیم، مشاوره با کارشناسان مالی برای انتخاب سرمایهگذاریهایی است که درآمد پایدار و امن فراهم میکنند مانند اوراق قرضه یا صندوقهای سرمایهگذاری. گام بعدی برنامهریزی برای مراقبتهای بهداشتی است، بطوریکه با بررسی و انتخاب بیمههای درمانی مناسب برای پوشش هزینههای پزشکی و دارویی و ایجاد صندوقی برای مراقبتهای بلندمدت یا استفاده از بیمههای مراقبت بلندمدت می توانید خیال خودرا بابت بیماری ها یا حوادث ناگهانی حوزه سلامت راحت و آسوده گردانید. گام سوم مدیریت بدهیها است که با کاهش میزان بدهیها و پرداخت به موقع وامهای با نرخهای بهره بالا برای جلوگیری از فشار مالی در دوران بازنشستگی میسر می گردد و برنامهریزی برای پرداخت منظم اقساط وامها و بررسی امکان بازپرداخت سریعتر آنها ضروری است. این امر بدون برنامه ریزی مالی با توجه به درآمد ماهیانه امکان پذیر نیست. شما قطعا قبل از اقدام به دریافت وام یا قرض باید نسبت به شرایط بازپرداخت آن ها، بررسی و برنامه ریزی نمایید. برخی درآمدهای جانبی مانند اجاره ملک یا کارهای پارهوقت برای بهبود وضعیت مالی می تواند کمک شایانی به شرایط اقتصادی افراد بازنشسته کند در غیر اینصورت می توان با بررسی امکان فروش داراییهای غیرضروری یا سرمایهگذاری در کسبوکارهای کوچک، به درآمدهای جنبی دست یافت. یادتان باشد که تغییر و توسعه بدون ریسک در سرمایه گذاری و خروج از ساحل امن، امکان پذیر نخواهد بود. اگر میخواهید ماهی صید کنید باید دل به دریا بزنید و از طوفان ها و شرایط سخت عبور کنید و به نتیجه مطلوب برسید.
شرکت در دورههای آموزشی یا وبینارهای آموزش مدیریت و برنامه ریزی درآمد و هزینه و استفاده از کتابها و منابع آموزشی آنلاین برای افزایش دانش و آگاهی افراد در راستای پس انداز، سرمایهگذاری و بودجهبندی می تواند مفید باشد. پس از اقدامات فوق، انجام بررسیهای منظم از وضعیت مالی برای اطمینان از تطبیق با اهداف و نیازها و بازنگری و تنظیم برنامههای مالی در صورت تغییر در شرایط اقتصادی یا شخصی، ضروری است. درنهایت بازنشسته ها باید به صورت مداوم به مورادی که اشاره میکنم بپردازند:
محاسبه مجموع درآمدهای ماهانه و سالانه برای داشتن تصویر واضحی از منابع مالی در دسترس، شناسایی هزینههایی که بهطور منظم هر ماه پرداخت میشوند مانند قبوض، اجاره، بیمه و وامها، شناسایی هزینههایی که ممکن است هر ماه تغییر کنند مانند خرید مواد غذایی، تفریحات، و سفر، ایجاد بودجهای برای هزینههای اضطراری مانند تعمیرات خانه یا خودرو و مراقبتهای پزشکی، ایجاد یک برنامه بودجه که درآمدها و هزینهها را بهطور دقیق مشخص کند و به شما کمک کند تا از پس هزینههای ماهانه برآیید، شناسایی هزینههای ضروری و اولویتبندی آنها نسبت به هزینههای غیرضرور، جستجوی راههایی برای کاهش هزینهها مانند خرید از فروشگاههای تخفیفدار، کاهش هزینههای انرژی، و بهرهمندی از تخفیفهای ویژه، بازبینی دورهای بودجه برای اطمینان از تطبیق با اهداف مالی و تنظیم در صورت تغییرات مالی، آمادگی برای تنظیم بودجه در صورت تغییر شرایط اقتصادی یا شخصی. ایجاد و نگهداری صندوق اضطراری برای پوشش هزینههای غیرمنتظره و کاهش فشار مالی.
اجرای این مراحل به بازنشستگان کمک میکند تا با اطمینان بیشتری شرایط مالی دوران بازنشستگی خود را مدیریت کنند و از فشارهای اقتصادی پیشگیری نمایند. امید است هیچ بازنشسته ای با موانع و مشکلات مالی روبرو نشود و چنانچه درگیر مسائل اینچنینی گردید، با علم، دانش، آگاهی، برنامه ریزی و مدیریت، با موفقیت هرچه بیشتر بتواند از دریای پرتلاطم چالش ها عبور کند.