تحریریه زندگی آنلاین : احساس خوشبختی و شادی با تغییر سن وسال، در زنان و مردان مشابه است. زنان معمولاً بیشتر درگیر استرس و فشارهای روحی میشوند. آنهااغلب نگرانند و بیشتر هم غمگین و افسرده میشوند.
شیوههای جوان ماندن چیست؟
احساس خوشبختی و شادی با تغییر سن و سال، در زنان و مردان مشابه است. زنان معمولاً بیشتر درگیر استرس و فشارهای روحی میشوند. آنها اغلب نگرانند و بیشتر هم غمگین و افسرده میشوند؛ اما آنها نیز همانند مردان در میانسالی و با شروع دهه 50 زندگی خود، بیشتر از قبل احساس رضایت و خوشبختی میكنند. نتیجه پژوهشها، اهمیت «خوشبختی لذتی» را نشان میدهد؛ چرا كه این احساس با افزایش سن تغییر نمیكند.
كمرنگ شدن خاطرات تلخ و بد زندگی
در مورد اینكه چرا با افزایش سن و سال احساس خوشبختی و رضایت از زندگی بیشتر میشود، نظریههای مختلفی ارائه شده است. مطمئنا دلیل آن به شیوه زندگی مربوط نیست. یكی از دلایل اصلی آن كنترل احساسات و عواطف میباشد. معمولاً در سنین جوانی احساسات و عواطف كمتر كنترل میشوند. یكی دیگر از دلایل، میتواند دلتنگیهای ناشی از حسرت گذشتهها باشد.
از آنجایی كه افراد با افزایش سن و پیرتر شدن كمتر میتوانند خاطرات تلخ و منفی زندگی خود را به یاد آورند، كمتر ناراحت میشوند و اغلب شادترند. برای رسیدن به این نتیجه، پژوهشگران مكالمات تلفنی افراد 18- 85 ساله را بررسی كردند كه 48 درصد آنها حدود 50 ساله بودند.
این افراد دیگر اهمیت چندانی نمیدهند كه چه به دست آوردهاند و چه از دست دادهاند و بیشتر به این مسأله فكر میكنند كه باقی عمرشان را چگونه سپری كنند. از طرف دیگر، وقتی بچهها بزرگ میشوند و زندگی مستقل خود را شروع میكنند، مشاجرات و ناسازگاریهای خانوادگی كاهش مییابد و از استرسهای پدر و مادرها كاسته میشود. در ضمن، دیگر كمتر نگران به دست آوردن پول برای تأمین نیازهای اهل خانه هستند. روانشناسان میگویند، با بالا رفتن سن، عقل و هوش هیجانی بیشتر به كار گرفته میشود و به همین سادگی افراد خوشحالتر و راضیترند.
روشهای كلیدی خوشبختی از نظر روانشناسان امروزه شادی و خوشبختی هر روز در میان مردم كمرنگتر میشود. مردم نسبت به پنجاه سال گذشته كمتر خوشحال میشوند. آلودگیهای مختلف محیطی، افزایش جنایات و هزاران دلیل دیگر به این مسأله دامن میزند. احساس شادی و خوشبختی تا 50 درصد ژنتیكی است. در مورد 50 درصد مابقی، آبراهام لینكلن میگوید: «مردم همانقدر در زندگی احساس خوشبختی و رضایت میكنند كه ذهنشان را آماده این موضوع كردهاند. احساس شادی را نمیتوان در بین داروها و قرصهای ضدافسردگی جستجو كرد.
بیشتربخوانید:
بارزترین نشانه های بروز افسردگی در سالمندان
عادت های روزانه برای داشتن عمر طولانی
برای آنكه یك رفتار تبدیل به یك خصوصیت جدید شود و در ذهن ثبت گردد، باید 4- 21 روز تكرار شود تا شكل بگیرد و تبدیل به یك رفتار غیر ارادی شود. وقتی یك عادت سالم جدید را در خود رشد و پرورش میدهید، این عادت جایگزین عادت ناسالم قبلی میشود.
استرس خود را كم كنید
استرس ریشه بسیاری از بیماریهاست و باعث كوتاهی عمر میشود. در روزگار كنونی، استرس روز به روز بیشتر میشود؛ مگر آنكه بتوانید آن را مدیریت كنید. مدیتیشن بهترین راه برای رهایی از نگرانیها و رسیدن به قدرت و زندگی تازه است. با این كار درست نفس میكشید و 70 درصد سموم بدن دفع میشود.
علاوه بر آن، موجب آرامش فكر شده و هورمونهای استرس كاهش مییابد. به هنگام مدیتیشن روی یك صندلی راحت یا سطح زمین بنشینید. به طور كاملاً طبیعی نفس بكشید، چشمهای خود را به آرامی ببندید. در هر لحظه یك فكر را در ذهن خود تصور كنید. بعد آن را داخل یك بادكنك یا حباب فرستاده و بگذارید به آسمانها برود و آنقدر دور شود كه دیگر به چشم نیاید. این كار را آنقدر انجام دهید تا ذهنتان تخلیه شود. بعد از آن در جسم خود احساس نور زیادی خواهید كرد و ذهنتان آرام خواهد شد.
ورزش را فراموش نكنید
ورزش مرتب باعث بهبود و رشد فیزیولوژیكی، تقویت سیستم ایمنی، تحرك و پویایی بیشتر، افزایش سطح انرژی و ... میشود؛ پس بهتر است در طول روز از هر فرصتی برای فعالیت فیزیكی استفاده كنید؛ مثل قدمزدن، دویدن، دوچرخه سواری (به جای رانندگی)، تمرین تای چی و ...
بیشتربخوانید:
راه های فاصله گرفتن سالمندان از افسردگی
سرگرمیهایی به غیر از کار برای خود ایجاد کنید
بنا بر تحقیقاتی که اخیرا توسط دانشمندان کانادایی صورت گرفته است، فعال نگه داشتن مغز از زوال آن در دوران سالمندي جلوگیری کرده و حتی میتواند مانع بروز بیماریهایی نظیر افسردگی شود. این تحقیق بیش از 333 فرد سالمند را به مدت 4 سال مورد بررسی قرار داد و نهایتا به این نتیجه رسید که هر چه سرگرمیهای یک فرد در دوران سالمندی مفید و لذت بخشتر باشد، احتمال کاهش قدرت فکری او کمتر خواهد بود. محققان همچنین اعلام کردهاند که حتی سرگرمیهای ساده، نظیر خواندن کتاب، مجلات، بازی کردن و یا حتی قلاببافی میتواند احتمال از دست دادن حافظه را 30 الی 50 درصد کاهش دهد. همچنین فعالیتهایی نظیر رسیدگی به گیاهان باغچه یا انجام تعمیرات وسایل خانه احتمال حمله قلبی و مغزی را تا 30 درصد کاهش میدهد. توجه داشته باشید که سالمندی دورانی است که فرد در زندگی خود با تغییرات بسیاری مواجه میشود. افراد باید بتوانند از لحاظ روانی خود را برای این تغییرات آماده کنند و با آنها منطبق شوند. هر چه مهارتهای فرد در این دوران بیشتر باشد، سرگرمیهای او نیز بیشتر خواهد بود. در نتیجه حس بیهویتی، کسلی و افسردگی او نیز کاهش خواهد یافت. به شما توصیه میکنیم از همین حالا به فکر دوران سالمندی خود باشید. سعی کنید مهارتهای جدیدی در خود ایجاد کنید. برخی افراد به ادبیات علاقه دارند، برخی به نجاری، برخی به خیاطی، برخی به نقاشی، برخی به نواختن یک ساز، برخی به تماشا و نقد فیلم و ... علاقه خود را از همین حالا پیدا کنید و مهارتهای جدیدی در آن زمینهها ایجاد کنید. این مهارتها در دوران سالمندی برای شما بسیار مفید خواهند بود.
جلسات ماهیانه با دوستانتان ترتیب دهید
یکی از دلایل انواع بیماریهای جسمی و حتی مرگ در دوران سالمندی، تنهایی و دوری از اجتماع است. انزوای اجتماعی آثار نامطلوب روانی برای افراد ایجاد میکند. اما از طرف دیگر، تماسهای مداوم و مرتب با دوستان و اعضای خانواده برای سلامتی شما بسیار مفید است. علاوه بر کاهش دردهای جسمانی، این کار موجب بهبود سلامتی روان، کاهش اضطراب و استرس، کاهش فشار خون و کاهش احتمال از دست دادن مشاعر میشود.
پيشگيري از تنها شدن هم برای خانمها مهم است هم برای آقایان. اما تحقیقات نشان میدهند خانمها در برقراری و حفظ ارتباط اجتماعی در دوران سالمندی موفقتر از آقایان هستند. همچنین ظرفیت خانمها در تحمل فشارهای روحی و استرس بیش از آقایان است. در نتیجه آقایان باید برای ایجاد جلسات دورهای دوستانه بیشتر تلاش کنند. فراموش نکنیم که اگر به دنبال روابط دوستانه و عمیق در دوران سالمندی هستیم، باید از دوران جوانی برای پیدا کردن دوستانی خوب و باوفا تلاش کنیم.
سالم غذا خوردن را یاد بگیرید
اولین گام برای داشتن یک رژیم غذایی سالم، تهیه غذا در خانه است. اگر آشپزی بلد نیستید، حتما اینکار را یاد بگیرید! آشپزی تنها مختص خانمها نیست. آقایان نیز باید این مهارت ضروری را فراگیرند. تهیه غذا در داخل خانه نه تنها سالمتر ، بلکه از لحاظ اقتصادی نیز بسیار باصرفهتر است. در دوران سالمندی، یکی از مشکلات شایع افراد وجود اختلالاتی نظیر فشار خون بالا، دیابت، چربی خون بالا و احتمال حمله قلبی یا مغزی است. برای پیشگیری از این حالات و همچنین بهتر مواجه شدن با آنها در دوران سالمندی، خوردن مواد غذایی سالم را باید از همین حالا شروع کنید.
از گوشت و مرغ بدون چربی استفاده کنید. لبنیات باید کم چرب باشند. میوهها و سبزیجات بیشتری در رژیم غذایی خود بگنجانید. از خوردن غذاهای شور بپرهیزید و نمکدان را در سفره غذا قرار ندهید. مواد قندی و روغن را در رژیم غذایی خود تا جاییکه میتوانید کاهش دهید. مصرف مایعات را نیز فراموش نکنید.
بیشتربخوانید:
بیماری های روانی در سالمندان
بدن خود را آماده کنید
توان و انعطاف پذیری در دوران سالمندی از اهمیت ویژهای برخوردارند. با افزایش سن، یکی از اهداف اصلی افراد باید جلوگیری از آسیبهای بدنی، خصوصا در اثر زمین خوردن، باشد. آمارها نشان میدهند از هر سه سالمند، یکی از آنها حداقل یکبار به زمین میخورد. زمین خوردن یکی از علل اصلی آسیبهای مرگ بار و غیر مرگ بار دوران سالمندی محسوب میشود. شکستگی استخوانها، خصوصا استخوان لگن و آسیب به سر از عوارض شایع زمین خوردن هستند. به منظور جلوگیری از چنین آسیبهایی در دوران میانسالی، باید بدن خود را از همین حالا عادت دهید. بدین منظور، لازم نیست حتما عضو یک باشگاه ورزشی مجهز شوید. نرمشهای روزانه و ورزشهایی نظیر پیاده روی و دوچرخه سواری نیز میتوانند انعطاف و قدرت بدني شما را حفظ کنند.
تغییرات لازم را در خانه خود ایجاد کنید
خانهای که در سن 40 سالگی برای شما ایدهآل است، در سن 60 سالگی ایدهآل نخواهد بود. با افزایش سن، نیازهای افراد نیز تغییر میکند. برای پاسخ گویی به این نیازها، بهترین راه انتخاب مکان زندگی مناسب است. خانههای بزرگ و دوبلکس به دلیل وجود پلههای زیاد برای افراد سالمند مناسب نیستند. هر چه پلههای خانه شما کمتر باشد، راحتی و امنیت خانه شما نیز بیشتر خواهد بود. همچنین خانههای قدیمی و فرسوده میتوانند برای سالمندان مشکلساز شوند و دغدغهای به دغدغههای آنان اضافه کنند. در نتیجه بهتر است با بررسی شرایط فعلی خانهتان، اگر نیاز به تعویض یا تعمیر آن هست، همین حالا به فکر باشید و اقدام کنید.