بیش از نیمی از مردم دنیا در نیمه شمالی کره زمین زندگی میکنند- از جمله مردم کشور ما ایران- که اکثر آنها در نیمه دوم سال روزهای کوتاهی را تجربه میکنند و این مسئله برای کشورهایی که به قطب شمال نزدیکتر حاد تر است به گونهای که در زمستان این کشورها اصولا روزی وجود ندارد.
این مسئله اهمیت وجود چراغهای مناسب و کارا برای خودروها در این کشورها به دلیل مدت زمان طولانی تردد این وسایل نقلیه در شب، را بیشتر میکند. بعلاوه کارشناسان صنعت خودرو بر اهمیت وجود چراغهای مناسب برای خودروها به عنوان یک عامل ایمنی مهم در خودرو تاکید بسیاری کرده اند.
در سالهای اخیر فناوری چراغهای خودرو تغییرات بسیاری کرده است و از فناوری لامپهای معمول در 30 سال پیش به فناوری هایی مانند زنون، الای دی و جدیدترین آن لیزر در چراغهای خودروهای پیشرفته امروزی رسیده اند.
در ادامه به شرح این سه فناوری نوین در چراغهای خودرو که در بسیاری از خودروهای امروزی وجود دارند، میپردازیم.
زنون
لامپهای زنون در بسیاری از خودروهای مدرن امروز مخصوصا خودروهای آلمانی مشاهده میشود. دومینیک پلانک از شرکت فیلیپ لایتینگ در مورد این لامپ ها میگوید که این لامپ ها اثربخشی بسیاری دارند و باید بر روی خودروهای بیشتری نصب شوند. براساس مطالعهای که در آلمان انجام شده است این نوع لامپ ها میتوانند تا 18 درصد جان افراد را در ترددها نجات دهند. دلیل آن این است که بسیاری از تصادفات به دلیل دید ضعیف راننده در شب روی میدهند.
چراغ هایی با نور بیشتر این ضعف دید را درست نمیکند اما حداقل میتواند فرصت بهتری به رانند بدهد که برای مثال خودرویی که به سمت آنها میآید را زودتر ببیند و عکس العمل مناسب تری از خود نشان دهد.
چراغهای LED
این نوع از چراغ ها نیز اخیرا بسیار محبوب شده اند. حتما مشاهده کرده اید که چراغهای الای دی آئودی که از نوع فعال در روز نیز هستند چگونه چشمان شما را خیره میکنند. این چراغ ها هم از لحاظ زیبایی در طراحی اهمیت دارند و هم از حیث اثربخش بودن در جلب توجه در شرایط نور کم. به این سبب همه خودروهایی که در سال 2011 در اروپا فروخته شده اند ملزم به نصب چراغهای فعال در روز که از نوع الای دی هستند شدند. مزیت دیگر این نوع از چراغ ها این است که به واسطه نور سفید لامپهای آن در کاهش مصرف سوخت نیز اثرگذار هستند.
این چراغ ها به عنوان چراغ ترمز نیز مورد توجه بسیاری از خودروسازان قرار گرفته اند. زیرا هم روشن تر بوده و هم نسبت به لامپهای معمول زودتر عکس العمل نشان میدهند که هر دو این موارد به راننده پشت سر وسیلهای که لامپ الای دی دارد کمک میکند که زمان بیشتری برای ترمز گرفتن بویژه در شرایط اضطراری داشته باشد. تحقیقات نشان داده اند که این لامپ ها میتوانند به خودرو کمک کنند که در سرعت 90 کیلومتر بر ساعت تا 10 متر زودتر متوقف شود. این نوع لامپ در بسیاری از خودروهای سال 2012 از جمله محصولات آئودی نیز بکار رفته اند.
چراغهای لیزری
جدیدترین فناوری چراغ ها که ایمنی را از طریق بهبود دید افزایش میدهند چراغهای لیزری هستند. ب ام و پیش از این اعلام کرده است که بر روی نوع قابل تولید این چراغ ها کار میکند و اولین بار این نوع چراغ ها را در نمایشگاه خودرو فرانکفورت 2011 بر روی مفهومی اسپرت i8 و خودروی مفهومی الکتریکی i3 معرفی کرد. ابتدا تصور میشد که این فناوری تا 2 یا 3 سال آتی به تولید انبوه رسیده و وارد بازار شود اما ظاهرا این زمان به کمتر از 1 سال کاهش یافته است.
آئودی نیز در این نمایشگاه این فناوری را عرضه کرد اما در زمینه ایمنی. این خودروساز از این فناوری در شکل دهی یک مثلث هشدار که در عقب خودرو نمایان میشد بهره گرفت. این مثلث کمک میکند که در هوای مه آلود، برقی یا بارانی دیگر راننده ها از وجود این خودرو آگاه گردند.
صاحبان خودروهایی که چراغهای معمول دارند چه کنند؟!
صاحبنظران این صنعت در پاسخ این سوال میگویند که در نبود چراغهای الای دی، زنون یا لیزری مراقبت از همان چراغهای معمول و سالم و تمیز نگهداشتن آنها میتواند اثربخشی آنها را حفظ کرده و ایمنی خودرو را تاحدودی حفظ کند. قطعا برای شما اتفاق افتاده است که در خیابان ها با چراغهای بدون لامپ یا با تنظیم نادرست تردد کنید. هر دو این موارد از جمله مهمترین عوامل به خطر انداختن سرنشینان وسیله نقلیه شما هستند. پس همیشه سعی کنید به چراغهای خودروی خود رسیدگی کرده و آنها را به درستی تنظیم کنید فرقی نمیکند که از لامپهای معمول برخوردار باشند یا فناوریهای پیشرفتهای مانند زنون، الای دی یا لیزر.