دکتر فرزاد شیدفر؛ متخصص تغذیه
کامکوات میوهای از دسته مرکبات است. شکل ظاهری این میوه شبیه یک پرتقال است، اما در اندازه کوچکتر. اندازه این میوه حدود 4 الی 5 سانتیمتر است و دارای پوستی نارنجی و شبیه چرم است. مزه این میوه نیز ترش و شیرین است. علاوه بر مصرف این میوه برای خواص متعدد آن، بسیاری از افراد از این میوه برای تزئین خوراکیها استفاده میکنند. درخت کامکوات امروزه یک درخت شناخته شده است و روز به روز بر محبوبیت و شهرت میوه و برگهای آن افزوده میشود.
فواید کامکوات برای سلامتی
کامکوات، مانند سایر مرکبات، سرشار از ویتامین C است. ویتامین C یکی از مهمترین آنتی اکسیدانهای مورد نیاز بدن برای مبارزه با رادیکالهای آزاد است. آنتی اکسیدانها از بدن در مقابل انواع بیماریها از جمله سرطان، سرماخوردگی و حتی پیری زودرس حفاظت میکنند. پوست کامکوات حاوی مقادیر زیادی فیتوکمیکال است که در پیشگیری از بروز سرطان بسیار موثرند، البته فیتوکمیکالها در پوست سایر مرکبات نیز وجود دارند اما از آنجا که خوردن پوست کامکوات از سایر مرکبات راحتتر است، این میوه نسبت به سایر مرکبات از مزیت برخوردار است. علاوه بر ویتامین C، ویتامینهایB2، A (ریبوفلاوین) و همچنین منگنز نیز در کامکوات وجود دارند. ریبوفلاوین باعث سوختن چربیهای بدن میشود.
کامکوات و بهبود زخمها
ایجاد زخم در پوست به معنای پاره شدن بافتهای پوستی به دلیل عوامل خارجی است. زخم اعم از بریدن، خراشیده شدن و سایر موارد مشابه است. کامکوات دارای خاصیتی است که میتواند روند بهبود زخمها را تسریع بخشد. مهمترین دلیل آن وجود ویتامین C در این میوه است. ویتامین C در ترمیم سلولهای آسیبدیده و جلوگیری از آسیب دیدن سلولهای سالم تاثیر زیادی دارد. کامکوات در کل دارای آثار بلند مدت است. به دلیل وجود اسید سیتریک در این میوه، مصرف آن میتواند از ایجاد سنگ کلیه جلوگیری کند. برای بهره گیری هر چه بیشتر از این آثار کامکوات، بهتر است از آن هر روز استفاده شود.
کامکوات؛ ضد سرطان
کامکوات سرشار از آنتی اکسیدانهای ضروری از جمله لوتئین، کاروتنوئید، زآکسانتین و تانین است. این آنتی اکسیدانها توانایی مبارزه با رادیکالهای آزاد را داشته و از پیشرفت انواع تومور جلوگیری میکنند، البته بدن ما به طور طبیعی مکانیزمهایی برای دفاع از خود در مقابل عوامل سرطانی و بیماریها دارد، اما مصرف آنتی اکسیدانها در افزایش مقاومت و قدرت بدن موثر است.
مواد معدنی کامکوات
کامکوات منبع بسیار خوبی از مس، آهن و پتاسیم محسوب میشود. سیستم بدن شما به این مواد معدنی نیاز دارد تا بتواند عملکردی بهینه داشته باشد. مس و آهن برای تولید گلبولهای قرمز در خون ضروری هستند. وظیفه گلبولهای قرمز، انتقال اکسیژن در نقاط مختلف بدن است. پتاسیم نیز عنصری کلیدی برای حفظ تعادل در ضربان قلب و فشار خون است.
کامکوات و بهبود گلودرد
میوه و برگهای درخت کامکوات علاوه بر اسیدهای طبیعی، دارای قند طبیعی نیز هستند. از برگ این درخت، روغن نیز استخراج میشود. تحقیقات نشان میدهند که مصرف این میوه و برگ آن در کاهش سرفه و گلودرد تاثیر بسیار دارد.
کامکوات و کاهش وزن
اگر شما به دنبال راهی متفاوت برای کاهش وزن هستید، باید حتما در فکر گنجاندن میوه کامکوات در برنامه غذایی روزانه خود باشید. کامکوات میوه ای است که نه کلسترول دارد، نه چربی و نه سدیم. به همین دلیل خوردن این میوه برای افرادی که دارای اضافه وزن هستند بسیار ایدهآل است، البته فراموش نکنید که برای کاهش وزن، یک برنامه غذایی مناسب باید حتما به همراه ورزش و فعالیت بدنی باشد.
کامکوات و حفظ سلامت سلولها
این میوه حاوی انواع مواد مغذی مانند آهن، کلسیم، فیبر و ویتامینهای A، C و E است که در مبارزه با رادیکالهای آزاد بسیار موثرند. رادیکالهای آزاد اولین عامل تخریب کننده سلولهای بدن هستند. با توجه به همین نکته، مصرف روزانه کامکوات از تخریب سلولها جلوگیری میکند و منجر به ترمیم سلولهای آسیب دیده میشود.
کامکوات و کاهش احتمال ابتلا به سنگ کلیه
اسید سیتریک موجود در میوه کامکوات از ایجاد و رشد سنگ کلیه جلوگیری میکند. در تحقیقاتی که اخیرا صورت گرفته است، ثابت شد که مصرف شربت آب لیمو در کاهش اندازه سنگ کلیه موثر است. هرچند که خواص کامکوات با لیمو تفاوتهایی دارد، اما از لحاظ وجود اسید سیتریک در آنها، لیمو و کامکوات با یکدیگر شباهت زیادی دارند.
برخی دیگر از خواص میوه کامکوات
افزایش سلامت کلی لثهها، بهبود سلامت دندانها، تقویت سیستم دفاعی بدن، جلوگیری از پیری زودرس، کاهش احتمال ابتلا به سرطان، افزایش جذب آهن، افزایش سلامت ریهها، کاهش احتمال ابتلا به سرماخوردگی، افزایش مقاومت بدن در برابر انواع عفونت، کاهش التهابات بدن، کاهش کلسترول خون، کاهش چربی خون، کاهش احتمال تصلب شرائین، کاهش وزن و مشکلات ناشی از افزایش وزن، کاهش برخی اختلالات روانی و افسردگی، کاهش احتمال ابتلا به دیابت نوع 2، کاهش خستگی، تقویت موها، تقویت ناخنها، کمک به افزایش تمرکز و کاهش درد مفاصل.
نكته: هر چند که این میوه دارای خواص متعددی برای بدن است، اما توجه داشته باشید که نباید در مصرف آن زیاده روی کرد. مصرف بیش از حد این میوه میتواند باعث دفع کلسیم از بدن شده و در نتیجه به استخوان و دندانها آسیب برساند.