احتمالاً تا به حال بارها با نام گیاه بومادران برخورد داشتهاید، گیاهی پراستفاده در طب سنتی که در شکلهای مختلفی همچون عرق و یا دمنوش مورداستفاده قرار میگیرد.
به گزارش دکترتو، خواص فوقالعاده این گیاه سفید یا زردرنگ برای رفع استرس و اضطراب، درمان سرماخوردگی و فشار خون بالا و بهبود سیستم گوارشی باعث شده که بومادران از دیرباز تا به امروز جزء گیاهان دارویی محبوب باشد.
گیاه بومادران چیست؟ (گل بومادران)
بومادران گیاهی علفی یک یا چند ساله با طبع گرم و خشک از تیره کاسنیان است که انواع مختلفی دارد. با این حال، گونه بومادران هزار برگ یا معمولی در ایران بیشتر مشاهده میشود. قدمت طولانی بومادران به دوران نبرد تروآ برمیگردد و نام لاتین Achillea هم از اسم آشیل، قهرمان افسانهای یونان گرفته شده است.
در خلال جنگ تروآ از بومادران برای درمان زخم، عفونت و خونریزی استفاده میکردند. ساکسونها هم برای دفع سحر و جادو و چشم بد به بومادران اعتقاد داشتند. به بومادران، مشک چوپان یا مشک داش هم میگویند و علت آن نیز بوی تند فلفلی مانندی است که از سرشاخههای گلدار بومادران استشمام میشود.
بومادران، گیاهی علفی سبز مایل به زرد با ساقه و شاخههای راست در حدود ۲۵ تا ۶۰ سانتیمتر و دمبرگهای طویل و گلهای خوشهای دراز. دانههای بومادران صاف و کروی شکل هستند.
بیشتر بخوانید:
دمنوش رزماری و دمنوش زنجبیل مخصوص روزهای پاییزی
نوشیدنی که دیابت را به زانو درمی آورد
گیاه دارویی بومادران را میتوان به شکلهای مختلفی مثل چای استفاده کرد. برای تهیه چای بومادران کافی است دو تا سه قاشق غذاخوری گیاه بومادران با یک لیوان آب جوش ترکیب کرده و ده دقیقه زمان دهید تا دم بکشد. اضافه کردن اسانس نعنا به چای بومادران برای درمان سرماخوردگی توصیه میشود. مصرف این دمنوش به افزایش اشتها هم کمک میکند.
بومادران به شکل قطره عصاره هم وجود دارد که میتوانید آن را به صورت روزانه دو تا سه قطره با آب ترکیب کرده و میل کنید که روش بسیار خوبی برای درمان اختلالات ادراری است. برگ تازه این گیاه هم به عنوان سبزی در سالاد مصرف میشود. روش دیگر مصرف این گیاه به شکل بخور است. بهتر است با توجه به شرایط خود، نحوه بخور را با پزشک خود در میان بگذارید.
۱. طریقه مصرف بومادران برای معده (نحوه مصرف و خواص بومادران برای گوارش)
برای تقویت معده، رفع نفخ معده و برطرف کردن بیاشتهایی مصرف نصف استکان عرق این گیاه بین یا بعد از غذا مجاز است. طب سنتی برای دفع کرم روده و معده مصرف روزی دو فنجان دمنوش بومادران در وعده صبح و شب را تجویز میکند. بومادران برای تقویت معده و رفع رفلاکس معده هم مناسب است و پس از رفلاکس میتوانید از دمنوش این گیاه استفاده کنید.
برای درمان زخم معده و اثنی عشر هم باید بعد از غذا دمنوش بومادران میل کنید. کسانی که از کرم روده یا معده رنج میبرند میتوانند صبح و شب یک لیوان جوشانده بومادران مصرف کنند. نوشیدن دمنوش این گیاه نیم ساعت پس از غذا برای افراد دارای ورم معده یا درد معده توصیه میشود. ۲ گرم پودر بومادران را با یک لیوان آب جوش ترکیب کرده و اجازه بدهید که ۲۰ دقیقه دم بکشد سپس میل کنید.
۲. طریقه مصرف بومادران برای کیست تخمدان
مصرف عرق این گیاه نقش معجزهآسایی در درمان عفونت زنانه، تنبلی تخمدان، و کیست دارد. طریقه مصرف بومادران برای کیست تخمدان پنج روز مداوم دمنوش بومادران و دارچین است. مصرف دمنوش این گیاه هم بعد از هر وعده غذایی برای درمان کیست و تنبلی تخمدان و عفونتهای زنانه توصیه میشود.
برای آن که بتوانید با کمک بومادران، عفونتهای زنان را برطرف کنید، لازم است که پنج گرم از گل این گیاه، بلوط، گل بابونه، زیره کرمان و تخم گشنیز را نیمکوب کنید. یک قاشق غذاخوری از این ترکیب را در یک لیوان آب جوش بریزید و اجازه بدهید که ۲۰ دقیقه بماند. بعد از صاف کردن میل کنید. دو بار در روز صبح و شب میتوانید این دمنوش چند گیاه را برای عفونت زنان مصرف کنید.
۳. طریقه مصرف بومادران و خواص بومادران برای باز شدن قاعدگی و طرز استفاده از بومادران برای عفونت رحم
خاصیت ضدالتهابی دمنوش این گیاه به تسکین دردهای قاعدگی کمک میکند. طریقه مصرف این گیاه برای تنظیم قاعدگی به این ترتیب است که دو هفته از عرق بومادران یا دمنوش آن استفاده شود. سه گرم از این گیاه (اندازه یک تی بگ) را با یک لیوان آب جوش ترکیب کرده و پس از ۱۵ دقیقه که دم کشید میل نمایید. این گیاه در درمان و بهبود سندرم پیش از قاعدگی یا همان pms نیز بسیار موثر خواهد بود.
گفته شده است که برای کاهش عفونتهای رحمی میتوان از نشستن در دمنوش بومادران کمک گرفت. ما این روشها را به عنوان درمان اصلی توصیه نمیکنیم. بهترین روش درمان عفونتهای رحمی و زنان، مراجعه به دکتر زنان و دریافت درمان پزشکی است. در مواردی ممکن است که روشهای سنتی و گیاهی در کاهش ناراحتی و کوتاه کردن دورهی درمان موثر باشند. اما همیشه باید با مشورت با پزشک مورد استفاده قرار گیرند.
بیشتر بخوانید:
تاثیر گیاهان دارویی بر اعصاب و روان
درمان آلرژی با گیاهان دارویی
خواص بومادران یا خواص عرق بومادران (بومادران برای چی خوبه؟)
برگ و گل این گیاه هر دو خوراکی هستند و از ساقههایش هم برای درمان موضعی استفاده میشود. موارد مصرف آن هم به شکل چای و دمنوش، روغن بومادران، عرق بومادران و پودر خشک به عنوان ادویه هستند، البته برگ سبز تازه بومادران را هم میتوان به عنوان سبزی در سالاد استفاده نمود.
در ادامه نیز از خواص گیاه بومادران میتوان به عفونت، قطع خونریزی، تقویت کبد، کاهش دردهای قاعدگی، تسکین درد مفاصل، تقویت معده و رفع نفخ، درمان سنگ مثانه و کلیه، دفع لکهای پوستی و پیسی اشاره کرد.
جلوگیری از چین و چروک صورت، کم کردن ریزش مو و درمان تنگی نفس از دیگر خواص بومادران هستند. پیشنهاد ما این است که پیش از مصرف این گیاه با دریافت مشاوره آنلاین و یا معاینه حضوری با متخصصین دکترتو، از نحوه استفاده از آن مطمئن شوید. در ادامه برخی از مهمترین خواص بومادران و کاربردش در طب سنتی را برایتان آوردهایم:
۱. خواص بومادران برای معده (بومادران برای عفونت معده)
فلاونوئیدهای موجود در این گیاه باعث خاصیت ضد اسپاسم و ضد دردی در بومادران میشود و به هضم بهتر غذا کمک میکند و معده درد و ناراحتی معده را کاهش میدهد. در کنار این نیز این گیاه برای درمان اسهال توصیه میشود.
۲. خواص بومادران برای کبد چرب
معمولاً گفته میشود که دمنوش یا نوشیدنیهایی که مزه تلخی دارند برای دفع چربیهای اضافه کبد مفید هستند. یکی از خواص بومادران برای درمان کبد چرب در طب سنتی این است که کبد را تقویت کرده و صفرا را در بدن آزاد میکند. بومادران گیاهی ضد میکروبی و ادرارآور است.
با افزایش دفعات ادرار، مواد زائد بیشتری هم از بدن دفع میشوند. به همین خاطر طب سنتی به بیماران دارای قند خون، کلسترول و کبد چرب، مصرف دمنوش بومادران را توصیه میکند. بیماران دارای کبد چرب میتوانند هر روز پیش از صبحانه یک لیوان دمنوش این گیاه میل کنند.
۳. خواص بومادران برای پوست
از خواص این گیاه برای پوست میتوان به جوانسازی پوست صورت، درمان زخمهای پوستی و اگزما اشاره کرد. مصرف ماسک بومادران باعث پاکسازی پوست میشود، با احیای سلولهای پوستی، چین و چروکهای صورت را برطرف میکند و باعث جوانسازی پوست میشود.
خاصیت ضدالتهابی بومادران باعث شده که این گیاه از جایگاه ویژهای در طب سنتی برای درمان زخمهای پوستی و کاهش خارش برخوردار باشد. ترکیب شیمیایی آشیلین موجود در بومادران به انعقاد سریع خون کمک کرده و باعث بسته شدن زخم میشود. به علاوه اینکه مصرف موضعی آن روی زخم باعث شده که قرمزی اطراف زخم کاهش یابد.
۴. خواص بومادران برای قاعدگی و درد پریود و خواص بومادران برای رحم (بومادران برای سندروم پیش از قاعدگی)
مصرف چای این گیاه، ماهیچههای رحمی را آرام میکند و درد پریود و گرفتگیهای قاعدگی را کاهش میدهد. همین خاصیت ضدالتهابی و التیام بخشی است که باعث شده طب سنتی مصرف بومادران برای تسکین درد پریودی را تجویز کند. طب سنتی برای درمان درد پریود شدید مصرف سه تا پنج لیوان دمنوش این گیاه دو روز پیش از دوره پریودی را توصیه میکند. از دیگر خواص این گیاه برای قاعدگی این است که باعث تحریک رحم میشود و سیکل قاعدگی را تنظیم میکند.
۵. خواص بومادران برای عفونت زنان (نشستن در جوشانده بومادران برای عفونت – بومادران برای پاکسازی رحم)
خواص آنتیسپتیک موجود در این گیاه آن را به گیاه دارویی مفیدی برای درمان عفونت و ورم پستان (ماستیت) تبدیل کرده است. بومادران میتواند از عفونت و خونریزی ناشی از زخمهای عفونی جلوگیری کند. مصرف دمنوش این گیاه و دارچین برای زنان مبتلا به کیست تخمدان و درمان ترشحات و عفونت زنان به مدت ۵ روز متوالی برای درمان عفونت زنان توصیه میشود.
خاصیت ضد باکتریایی و ضد قارچی این گیاه برای پاکسازی رحم مفید است که میتواند عفونت رحمی را کنترل کرده و زخمهای رحمی و دهانه رحم در خانمها را بهبود ببخشد. عصاره بومادران از تکثیر سلولهای آدنوکارسینوم تخمدان جلوگیری و از رحم محافظت میکند.
۶. خواص بومادران برای کیست تخمدان و بومادران برای تنظیم هورمون
از خواص جادویی این گیاه درمان کیست ساده تخمدان، تنبلی تخمدان، فیبروم رحمی، آندومتریوز و عفونت زنانه است.
بر هم خوردن تنظیم هورمونها معمولاً از عوارض کوتاه مدت سندروم پیش از قاعدگی است، البته گاهی هم به هم خوردن هورمونها علل دیگری دارد، بلند مدت است و باعث خطرات و بیماریهای جدی میشود. اینجاست که بومادران برای تنظیم هورمونها در بدن کمک میکند. ترکیب این گیاه با گیاهان دارویی دیگری مثل انگورک آمریکایی میتواند به تنظیم هورمونها کمک کند.