مینا حاجی محمدی : کارشناس ارشد علوم تغذیه
تحریریه زندگی آنلاین : رژیمغذایی خاصی برای مبتلایان به بیماری آلزایمر وجود ندارد، اما تغذیه مناسب و مطلوب میتواند برخی علائم این بیماری را کاهش دهد و به بهتر شدن حال و وضعیت بیمار کمک کند تا احساس خوبی داشته باشد. چنانچه از فردی که به این بیماری مبتلا است مراقبت میکنید، روشهای سادهای وجود دارد که میتوانید تغذیه بیمار را سالمتر، راحتتر و لذت بخشتر کنید.
بیشتربخوانید:
بیماری آلزايمر از منظر روانشناختي
اصول را به خاطر بسپارید
قوانین اصلی یک رژیمغذایی سالم در مورد همه افراد اعمال میشود، چه مبتلا به بیماری آلزایمر باشند و چه سالم باشند. در نتیجه میتوانید یک برنامه غذایی تهیه کنید که به بیمار کمک کند:
از انواع مختلف موادغذایی به ویژه میوهها و سبزیجات، غلات سبوسدار و کامل، منابع پروتئینی بدون چربی و لبنیات کمچرب استفاده کنید.
محدوده وزن سالم بدن را حفظ کنید. همچنین اندازه و حجم مناسب غذا در هر وعدهغذایی و داشتن فعالیت بدنی عاملی مهم در این امر است.
مصرف غذاهای حاوی چربی اشباع و کلسترول بالا، مانند گوشتهای چرب و غذاهای سرخ شده را محدود کنید.
مصرف قند و شکر را به حداقل ممکن برسانید.
از خوردن نمک زیاد اجتناب شود.
به مقدار فراوان آب بنوشید.
داروها را در نظر داشته باشید
از تیم مراقبتهای بهداشتی و درمانی بیمار خود بپرسید آیا موادغذایی یا نوشیدنی وجود دارد که میتواند با داروهای مصرفی آنها تداخل ایجاد کند.
همچنین بررسی کنید که آیا هیچ کدام از داروها بر اشتهای بیمار، حرکات روده یا ایجاد مشکلات دیگر مرتبط با تغذیه آنها تأثیر دارد.
پزشک آنها ممکن است بتواند دز دارو را تغییر دهد یا داروی دیگری را پیشنهاد دهد که عوارض جانبی کاهش یابد.
بیشتربخوانید:
مشکلات حافظه و زوال عقل
رازهایی که باید بدانید تا آلزایمر نگیرید!
از بروز یبوست پیشگیری کنید
برخی از داروهای بیماری آلزایمر میتوانند باعث یبوست شوند. همچنین اگر بیماری به اندازه کافی غذا یا مایعات دریافت نکند، ممکن است این موضوع اتفاق بیفتد. اطمینان حاصل کنید که بیمار شما:
در رژیمغذایی خود مقدار زیادی میوه، سبزیجات و غلات کامل و سبوسدار دریافت میکند. اینها منابع عالی فیبر هستند، که میتوانند به جلوگیری از یبوست کمک کنند.
بهاندازه کافی آب و مایعات دیگر بنوشد.
فعالیت بدنی کافی داشته باشد. ورزش کردن همچنین میتواند باعث شود حرکات روده بهتر شوند.
خشکی دهان را برطرف کنید
ممکن است فرد مبتلا به بیماری آلزایمر، به اندازه کافی آب ننوشد؛ زیرا سیگنالهای بدن او برای تشنگی به اندازه کافی قوی نیست.
برخی از داروها نیز میتوانند منجر به خشکی دهان این بیماران شوند. به بیمار خود یادآوری کنید که آب بنوشد و راهکارهای دیگر را برای جلوگیری از خشکی دهان امتحان کنید؛ به عنوان مثال:
نان، نان تست، بیسکویت یا کراکر را در شیر، شکلات داغ یا چای برای نرم شدن آنها، بخیسانید.
به بیمار یادآوری کنید میتواند مقدار کمی نوشیدنی همراه با هر لقمه غذایش بنوشد تا دهان خود را مرطوب کرده و از این طریق به بلع بهتر کمک کند.
آبگوشت یا سس را به غذاها اضافه کنید تا نرمتر و آبدار شوند.
آبنباتترش یا تکه یخ میوهای به آنها پیشنهاد دهید تا دهانشان بزاق بیشتری تولید کند.
بیشتربخوانید:
علائم زوال عقل
مراقب کاهش وزن بیماران باشید
افراد مبتلا به آلزایمر ممکن است احساس گرسنگی یا تشنگی کمتری داشته باشند، در جویدن یا بلعیدن مشکل داشته باشند، در استفاده از قاشق و چنگال یا تغذیه خود دچار مشکل شوند یا انتخابهای غذایی نامناسبی داشته باشند. در نتیجه این مشکلات باعث میشوند که بیماران به اندازه کافی غذا نخورند و به دنبال آن وزن زیادی از دست خواهند داد. از طریق حفظ و کنترل وزن بیمارتان و تأمین موادمغذی ضروری و مناسب، به آنها کمک کنید:
اکثر اوقات وعدههای غذایی یا میانوعدههای کوچکتر و کمحجمتر برای بیمار تهیه کنید. خوردن پنج یا شش وعده کوچک در روز، ممکن است آسانتر از دریافت همان مقدار غذا در سه وعده باشد.
با صلاحدید و مشورت پزشک، به بیماران یک مکمل مولتیویتامین روزانه بدهید.
به آنها کمک کنید غذاهای مقویتر و با کالری بیشتر در وعدهغذایی مصرف کنند.
برای بیمار غذاهایی تهیه کنید که خوردن آنها آسان باشد. انتخابهای خوب، غذاهای انگشتی به اندازه لقمه مانند ناگت مرغ، ساندویچ ماهیتن، برشهای پرتقال و کلم بروکلی بخارپز هستند.
صرف وعدههای غذایی را لذتبخش کنید. اگر ناهار یا شام به صورت دستهجمعی صرف شود، ممکن است آنها منتظر آن باشند و بهتر غذا بخورند.
مشکل در جویدن یا بلعیدن میتواند با خطر خفگی همراه باشد، بنابراین در صورت وجود چنین مشکلاتی، باید با پزشک بیماران صحبت کنید. متخصص تغذیه نیز میتواند یک رژیمغذایی خاص یا غذاهایی را پیشنهاد دهد که خوردن آنها راحتتر باشد.
بهتر است بیماران از ظروف یا قاشق و چنگالی که غذا خوردن با آنها راحتتر است، استفاده کنند. استفاده از یک قاشق و کاسه، ممکن است از استفاده از چنگال و بشقاب بهتر باشد.
ورزش و فعالیت بدنی میتواند اشتها را تقویت و بهتر کند. بیمار خود را به پیادهروی، باغبانی یا انجام کارهای ساده برای داشتن فعالیت تشویق کنید.
عدم احساس گرسنگی و تغییرات وزن نیز میتواند نشانه افسردگی باشد. اگر فکر میکنید این امر ممکن است مشکلساز باشد با پزشک بیمار صحبت کنید.
اگر برای تهیه یک برنامهغذایی به کمک نیاز دارید، یک متخصص تغذیه میتواند به شما در یافتن راههایی برای سالم و آسان تغذیه کردن این بیماران کمک کند.