دکتر سید مهدی میرغضنفری : پزشک، دكتری تخصصی (PhD) فيزيولوژی پزشكی، پژوهشگر طب سنتی ایرانی - عضو هیات علمی و معاون پژوهشی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ارتش
تنظیم : مریم قره گز لو
تحریریه زندگی آنلاین : درمطلب گذشته ، پیرامون انواع بیماریهای ریوی،سرفه، آسم و انواع آن و عواملی که باعث ایجاد سرفه میشوند و معالجه بیماریهای ریه از دیدگاه ابوعلیسینا مطالب مفصلی شرح داده شد. در ادامه مقاله هم به درمانهای خانگی و سنتی مشکلات و بیماریهای ریه میپردازیم.
بیشتر بخوانید:
چند توصیه تغذیهای برای مقابله با کرونا
توصیههای طب ایرانی برای تقویت سیستم ایمنی بدن در برابر کرونا
خواص ماءالعسل در درمان بیماریهای ریه
یکی از فرآوردههای عسل، آب عسل (ماءالعسل) است. برای تهیه ماء العسل، یك واحد عسل به اضافه دو تا شش واحد آب، بجوشانند تا یك سوم آن كم شود و كف گیری شود. اگر در آخر، كمی زعفران یا زنجبیل یا نعنا یا هل یا دارچین داخل كیسه پارچهای ریخته داخل محلول اواخر جوش آن بیندازند مزاج آن گرمتر خواهد شد.ماءالعسل کاربرد ویژهای در درمان بیماریهای ریه داشته و در ذات الریه، ذات الجنب، سرفه، خرخر، تنگی نفس، خشونت ریه و گرفتگی صدا به کار میرود؛ با توجه به این که ماء العسل جالی، منضج و مقطع بلغم است در صورت وجود رطوبت در ریه میتواند یک داروی خیلی خوب برای تلطیف و دفع رطوبات ریه در نظر گرفته شود البته در پاک کردن سینه و ریه، سکنجبین از ماء العسل قویتر است.البته ماء العسل هم مانند همه داروهای دیگر ممکن است برای بعضی از افراد عارضه ایجاد کند، بنابراین در بعضی از شرایط نباید مصرف شود؛ بهعنوانمثال هنگامیکه ماء العسل برای درمان قولنج به کار میرود، بر اساس توصیه شیخالرئیس باید که شدیدالطبخ باشد، یعنی آن را بسیار جوشانده باشند، زیرا ضعیف الطبخ آن موجب نفخ میشود، علاوه بر این ماء العسل بهعلت گرمی مزاج آن برای صاحبان مزاج گرم صفراوی و ورمهای گرم احشا مضر است.
برخی از درمانهای خانگی سرفه
برخی از خوردنیها و آشامیدنیها و فراوردههای طبیعی میتوانند در درمان سرفهها کمککننده باشند اما باید با توجه به مزاج فرد و نوع بیماری از آنها بهره برد.
لیموشیرین
برای سرفههای خشك كه ممكن است ناشی از حساسیت یا درجاتی از آسم باشد و این مشكلات نیز در پاییز شایعتر است لیموشیرین بسیار مفید است مخصوصاً اگر همراه عسل و یا پودر نبات كمی شیرین شود كه خود عسل نیز برای سرفه مفید است. پودر نبات یا عسل را در داخل آبلیمو حل نموده و یا لیمو را از وسط دونیم كرده مقداری پودر نبات را روی مغز میوه ریخته و دونیمه را دوباره رویهم قرار دهند و چند دقیقه (10-5) در دمای اتاق بماند تا نبات حلشده و به داخل بافت میوه نفوذ كند كه هم خودش خوردنیتر شده وهم خواص آن برای سیستم تنفسی و مغزی افزایش یابد.
بیشتر بخوانید:
دمنوش هایی برای مقابله با ویروس کرونا
15توصیه مهم یک ایرانی از قلب بحران کرونا
دمنوشهایی برای تقویت سیستم ایمنی بدن
آویشن
آویشن باعث باز شدن مجاری انسدادهای داخل اعضا میشود و قطع كننده و از بین برنده اخلاط سفت و ژلهای در بدن است. آویشن خشككننده رطوبتهای زائد است، این رطوبتها ممكن است در مجاری هوایی جمع شده باشد و منجر به تحریك، سرفه و خلط شود كه یكی از مشكلات شایع بعد از سرماخوردگی است كه تا مدتها باقی میماند. آویشن همراه با انجیر باعث تقویت سیستم ریوی میشود و برای رفع سرفه مفید خواهد بود.
ریحان
ریحان برای درد قفسه سینه، تنگی نفس و سرفه، مخصوصاً اگر عصارهاش با شكر تهیه شود، توصیه میشود.
خرما
50 گرم خرما را در یک لیتر آب ریخته ملایم بجوشانید و صاف کنید. شربت بهدستآمده برای گرفتگی صدا و سرفه و خلط سینه مخصوصاً برای افراد سردمزاج در فصول سرد مناسب است.
رازیانه
رازیانه خلطهای غلیظ را نرم و دفع میکند. همراه با گیاهی به نام پرسیاوشان و انجیر برای رفع آسم، تنگی نفس و سرفه مفید است.
زردک
برای سرفه و درد گلو وقفسه سینه مفید است که این مشکلات در فصل پاییز و زمستان شایع هستند. لازم به ذکر است افراد با مزاج گرم نباید در خوردن آن زیادهروی کنند.
مواد لعابدار
مواد لعابدار مانند تخم شربتی، تخم بالنگو، تخم بارهنگ، به دانه، قدومه (مزاج گرم)، تخم مرو، تخم کتان (رو به سردی)، فرنیها و نشاسته، گل پنیرک و بنفشه در آب سرد، گل ختمی در آب جوش که رفتهرفته ولرم شود، برای رفع سرفههای خشک و گرفتگی صدا استفاده میشود. برای سرفه خلط دار، ترکیبات نعناع و آویشن و بابونه میتواند کمککننده باشد.
عنبرنسارا آری یا خیر؟
عنبرنسارا در درمان برخی افراد که دچار سینوزیت هستند میتواند مفید باشد اما چون بهصورت دود استفاده میشود میتواند خود محرکی برای سرفه باشد. در صورت مصرف این داروی گیاهی برای درمان سینوزیت چشمها و دهان خود را ببندید و اجازه ورود دود به حلق را ندهید و تنها با بینی نفس بکشید. مصرف این دارو برای درمان سرفه مطلقاً توصیه نمیشود.
بیشتربخوانید:
برنامه طب سنتی برای فصل زمستان