کرونا وقتی آمد فقط یک ویروس ناشناخته بود که موجب بیماری مرگباری میشد و علاقه زیادی به جهانگردی داشت و همین علاقه باعث شد رفته رفته تمام جهان را به خود مشغول کند به طوری که این روزها همه مردم در کره زمین به نوعی با کرونا دست و پنجه نرم میکنند. این ویروس در بدو ورودش سبک زندگی مردم را دستخوش تغییر کرد، اما حالا با گذشت دو ماه از شیوع آن در کشورمان، آثار غیرمستقیم این ویروس هم بر زندگی روزمره مردم در حال نمایان شدن است.
یکی از اولین اقداماتی که از طرف همه دولتها در برابر شیوع این ویروس و پیشگیری از بیمار شدن سرمایههای انسانی صورت گرفت تعطیلی مهدهای کودک، مدارس و دانشگاهها بود که از همان روزهای اول شیوع ویروس در کشورمان هم اتفاق افتاد و به نظر میرسد تا پایان سال تحصیلی هم ادامه داشته باشد. تعطیلی دوماهه مدارس، سوالهای بسیاری درباره بازپرداخت شهریه و هزینههای فوق برنامه اجرا نشده مدارس غیردولتی را برای همه خانوادههایی که فرزندشان را در مدارس هیئت امنایی و غیرانتفاعی ثبت نام کرده بودند که احتمالا شما هم یکی از آنها باشید، مطرح کرد. امروز سعی کردیم سرنوشت شهریهای را که والدین برای مهدهای کودک و مدارس غیر انتفاعی یا حتی سرویس مدارس پرداخت کرده اند، روشن کنیم.
شهریهای که برگردانده نمیشود
شاید امسال یکی از خاصترین سالهای تحصیلی باشد که دانش آموزان و خانوادهها تجربه کرده اند. در این سال تحصیلی از ابتدای سال تاکنون، مدارس تعطیلات زیادی را تجربه کرده اند، از آلودگی هوا و سرما بگیر تا همین بحث کرونا که نزدیک به یک سوم زمان باقی مانده تحصیل را تعطیل کرده است.
بسیاری معتقدند امسال، عمده بار تحصیلی دانشآموزان بر دوش خانوادهها و خود محصلان بوده و از آن جایی که خانوادهها فرزندانشان را در مدارس غیر انتفاعی ثبت نام میکنند تا خدمات تحصیلی ویژه تری دریافت کنند با این حجم از تعطیلات، خواهان بازگشت بخشی از شهریه پرداختی بودند، اما مدیرکل مدارس غیردولتی وزارت آموزش وپرورش اعلام کرد شهریه ثابت مدارس برگشت داده نمیشود. سعید صالح در گفت و گویی با تسنیم اظهار کرد: «قرار نیست شهریهای بازگردانده شود، چون کار آموزش دانشآموزان در مدارس غیردولتی تعطیل نشده است و آموزشها از سوی معلمان در فضای مجازی ارائه میشود.»
بازگشت شهریه فوق برنامهها
در کنار شهریه ثابت، بسیاری از مدارس در ابتدای سال برای کلاسهای فوق برنامه که بعد از ساعت آموزشی برگزار میشود مبالغی را از والدین دریافت کرده اند که با توجه به تعطیلی مدارس در بیشتر موارد کلاسهای فوق برنامه هم تعطیل شد. در همین زمینه مجتبی زینی وند؛ رئیس سازمان مدارس غیردولتی درباره شهریه فوق برنامههای مدارس غیردولتی به باشگاه خبرنگاران گفته است: «اگر مدارس تا پایان خرداد همچنان تعطیل بمانند آن گاه کمیتهای ویژه درخصوص نحوه بازگشت شهریه فوق برنامههای غیرآموزشی مثل هزینه اردوها به خانوادهها (در صورتی که مدرسهای دریافت کرده باشد) تصمیم گیری میکند.»
تکلیف هزینه سرویس مدارس چه میشود؟
ماجرای سرویس مدارس که در این چند ماه با تعطیلی مدارس تعطیل بوده هم سوال بسیاری از مدارس و خانوادههاست. همین ماجرا باعث شد تا آموزش و پرورش اعلام کند، با توجه به تعطیلیهای اخیر، چگونگی این موضوع در حوزه کارگروه ماده ۱۸که معاون عمرانی استاندار در آن حضور و اختیار دارد، با تفویض اختیار به استانها تعیین تکلیف میشود. در کارگروه ماده ۱۸ نیز نماینده اولیا و شهرداری عضو هستند و با توجه به اقتضائات استانی میتوانند تیپ قرارداد با رانندگان سرویس مدارس را اصلاح کنند و بندی به آن اضافه شود که پرداخت حقوق در اسفند منوط به ارائه خدمات به شکل رایگان در ماه پایانی سال تحصیلی است که براساس سیاست آموزش وپرورش تعیین میشود.
نورعلی عباسپور، مدیرکل انجمن اولیا و مربیان وزارت آموزش و پرورش در گفتگو با تسنیم اظهار کرد: «با استناد به قراردادی که برای پیمانکاران سرویس مدارس در سال ۹۳ تنظیم شده، در صورت تعطیلی اضطراری هزینهای به رانندگان تعلق نمیگیرد.» البته هنوز درباره چگونگی و زمان بازگشت هزینه سرویسها اطلاع رسانی نشده است.
پای حرف مردم
درحالی که مسئولان میگویند شهریه ثابت این مدارس بازگشت داده نخواهد شد، اما با گشتی در شبکههای اجتماعی و فضای مجازی به راحتی میتوان درد دلهای زیادی از والدینی را دید که برای بازگشت شهریه تلاش میکنند. بسیاری از آنها معتقدند نباید برای کلاسهایی که کیفیت آموزشی لازم را ندارند هزینههای هنگفت مدارس غیر انتفاعی را پرداخت کنند و باید بخشی از شهریهای که آنها پرداخت کرده اند، برگردانده شود و در صورتی که مدارس غیر انتفاعی متضرر میشوند دولت باید بر اساس شغلهایی که از کرونا متضرر شده اند به آنها یارانه پرداخت کند.
این موضوع برای سرویسهای مدارس هم مطرح است. به طور مثال مادر دانش آموزی در توئیترش نوشت: «چرا خانوادهها باید برای کیفیتی که قرار بود در مدارس غیرانتفاعی در زمینه تدریس وجود داشته باشد و اکنون به طور اجتناب ناپذیری در آموزش مجازی آن کیفیت وجود ندارد همان پول را بدهند؟ یا نباید دولت این وسط به فکر حل مسئله و راضی کردن دو طرف باشد؟»
مدارس با هزینههایی که باقی است
بعد از آن چه گفتیم به سراغ موسس یکی از مدارس غیر انتفاعی مشهد رفتیم تا با او درباره بحث شهریههایی که حالا دیگر قرار نیست بخشی از آن به خانوادهها برگردد، صحبت کنیم. موسس این مدرسه در همان ابتدا با اشاره به هزینههای مدارس گفت: «بسیاری از خانوادهها گمان میکنند که، چون مدارس تعطیل شده باید به آنها شهریه برگردانده شود در حالی که مدارس هزینههای شان همچنان باقی است و باید هزینههای اجاره و حقوق کادر آموزشی را پرداخت کنند و سعی کرده اند با برگزاری کلاسهای آنلاین تدریس را تعطیل نکنند و به دانش آموزان آموزش دهند.»
وقتی از او میپرسیم با سود حاصل از کم شدن هزینههای جاری چه میکنید، میگوید: «مگر چقدر از هزینههای ما کم شده، هزینه آب و برق و گاز مدارس بر اساس تعرفه خاص محاسبه میشود که رقم ناچیزی است و در طول این سه ماه به دو میلیون هم نمیرسد این در حالی است که مدارس معمولا روز در میان در اختیار معلمها قرار میگیرد تا بتوانند با استفاده از اینترنت و محیط مدرسه به تدریس آنلاین بپردازند.»
این موسس مدرسه غیر انتفاعی در پایان از چکهای برگشتی والدینی که قسط آخرشان را پرداخت نکرده اند هم این گونه گفت: «مدارس هم از کرونا ضربه خورده اند همین چکهای برگشتی اسفند ماه که معلوم نیست کی نقد شوند هم از معضلات مدارس است، مدارس ما به والدین اطلاع داده اند که نگران نباشند و تا بعد از کرونا لازم نیست چک هایشان را پاس کنند.»
با توجه به آن چه در بالا آمده است به نظر میرسد هر کدام از والدین و مسئولان مدارس نکات قابل تاملی دارند و بدیهی است این دو طرف هم مانند بسیاری از مردم و مشاغل از کرونا دچار زیان و آسیبهایی شده اند به همین دلیل این ضرورت را ایجاد میکند که مسئولان ارشد تصمیم گیر و اجرایی این نکات را هم در تصمیمهای خود لحاظ کنند.
منبع : روزنامه خراسان