تحریریه زندگی آنلاین : انتخاب مرکز مشاوره یا روانشناس، کار آسانی نیست. در واقعیت در غالب مواقع افراد بر مبنای توصیههای نزدیکان فردی را برای مراجعه انتخاب میکنند؛ روشی که گاهی اوقات جواب میدهد اما برخی از مواقع هم درست از آب درنمیآید. محمد حاتمی رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور بهتازگی درباره روان شناسنماها و افزایش تعداد آنها گفته: برخی افراد سودجو بانام روانشناس واقعی اما با باطنی خلاف آن قصد درمان سلامت روان افراد جامعه را دارند، افرادی که با یک فن بیان خوب، نسخه روانشناسی عجیب و غریب برای بیماران میپیچند که البته هیچکدام از این مشاورهها جنبه علمی و درمانی ندارد و افراد جامعه نباید به صحبت آنها اعتماد کنند. یکی از فعالیتهای مهم سازمان نظام روانشناسی طی شش ماه گذشته، بررسی افراد فاقد صلاحیت و پروانه نظام روانشناسی بوده، بهطوریکه وجود بیش از پنج هزار روانشناسنما که هیچگونه پروانه یا مجوزی از سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور نداشتهاند، محرز شده است. اما آیا راهی وجود دارد که پیش از مراجعه و صرف هزینه بتواند به ما تا حدی اطمینان دهد که درست انتخاب کردهایم؟
بیشتربخوانید:
کتاب های روانشناسی زرد چه میکنند؟
این 5 نشانه خطر را جدی بگیرید
یک سری اصول در کار مشاوران و روانشناسان وجود دارد که اگر رعایت نشود، میتواند نشانهای از تخصص نداشتن یا بیمبالاتی فرد باشد. اگر شما با این موارد مواجه شدید، حقدارید به کیفیت خدمات مشاور شک و در تصمیم خود تجدیدنظر کنید.
1-بیتوجهی به رازداری
رازداری یکی از اصول مشاوره است. اگر مشاوری در جمع دوستانه به خود اجازه میدهد درباره مراجعی که شما میشناسید، حرفی بزند یا حتی اعلام کند که فلان شخص جزو مراجعات او بوده، این زیر پا گذاشتن رازداری توسط او را جدی بگیرید.
2- نداشتن تابلو و...
نداشتن تابلو، کار کردن در ساعات غیرعادی بهعنوانمثال بعد از 9 شب، ارائه خدمات در محلهایی غیرمعمول مانند زیرزمین مجموعهای مسکونی ازجمله مواردی است که باید جدی گرفته شود.
بیشتربخوانید:
افسردگی پاییزی و راه های مقابله با آن
3-ادعای متخصص بودن در همه حوزهها
اگر مشاوری به شما معرفیشده است که در زمینه انتخاب همسر، کار با زوجها، نوجوانان، کودکان، افسردگی، مسائل جنسی و خلاصه همهچیز تخصص دارد، به انتخاب خود شک کنید. حوزه مشاوره و رواندرمانی گستردگی زیادی دارد و کسی نمیتواند به تمام زمینهها مسلط باشد. بر این مبنا اگر ادعای کار در همه زمینهها هست، احتمال ارائه خدمات باکیفیت پایین هم بیشتر است.
4- رواندرمانی با مشاوره تلفنی خارج از چهارچوب
در خصوص مشاورههای تلفنی توجه داشته باشید که این سبک مشاوره هم اصول خود را دارد. طول زمان جلسات مشابه جلسات حضوری باید بین 45 دقیقه تا یک ساعت باشد. حریم خصوصی شما باید حفظ و جلسه مشاوره بدون مزاحمت دیگران برگزار شود و البته ترجیح آن است که تماس بهصورت تصویری باشد. پس اگر در زمان مشاوره، روانشناس در محیطی پر سروصداست، شما صدای صحبت دیگران را از پشت تلفن میشنوید، روانشناس در برابر تماس تصویری مخالفت زیادی دارد و... در انتخاب این فرد، تردید کنید.
5- پیشنهاد دیدار خارج از مرکز مشاوره
رابطه بین مشاور و مراجع، از جهاتی رابطهای متفاوت از غالب روابطی است که ما تا امروز در زندگی خود داشتهایم. در این رابطه مراجع ازنظر عاطفی در وضعیت آسیبپذیری است و به همین واسطه اصول اخلاق حرفهای خاصی در این زمینه تدوینشده تا از حقوق مراجع محافظت شود. یکی از این اصول، منع شدید داشتن رابطه با مراجع، خارج از جلسات مشاوره و رواندرمانی است. اگر مشاور شما ولو با دلایلی بهظاهر موجه از شما میخواهد خارج از جلسات بهعنوان یک دوست او را ببینید یا برای او کاری را انجام دهید، این پیشنهادها را رد کنید و اگر احساس فشار زیادی در این زمینه میکنید، در خصوص ادامه دادن جلسات تجدیدنظر کنید.
بیشتربخوانید:
آشنایی با اختلال افسردگی فصلی
6-احتیاط فراوان در انتخاب مشاوران بدون پروانه
در آخر اینکه سایت سازمان نظام روانشناسی و مشاوره، فهرست مشاوران و روانشناسان دارای پروانه از این مرکز را منتشر کرده است. اگر فردی که میخواهید به او مراجعه کنید، از این فهرست است، میتوانید تا حد زیادی به تخصص او اعتماد کنید. در مقابل اما اگر فردی بدون پروانه خارج از مراکز مشاوره و بهصورت فردی کار میکند، در کیفیت خدمات او تردید کنید و دستکم درباره تحصیلاتش پرسوجوی دقیقتری انجام دهید.