به قلم : شکوفه قاسمی ؛ کارشناس ارشد صنایع غذایی ؛ دانشگاه علوم پزشکی تهران
تحریریه زندگی آنلاین : قیسی یا برگه زردآلو در واقع از خشک کردن میوه زردآلو به دست میآید. برگه زردآلو با توجه به داشتن مواد مغذی و ویتامینها خواص و فواید فراوانی برای بدن دارد و از جمله محبوبترین و مفیدترین میوههای خشک است.
ارزش غذایی قیسی
قیسی یا برگه زردآلو سرشار از کلسیم، پتاسیم، فسفر، ویتامین A، بتاکاروتن، فیبر رژیمی، آهن، ویتامین C و ویتامین K است و از همین رو خواص و فواید فراوانی برای سلامت بدن دارد. قبل از اینکه به سراغ خواص قیسی برویم، بیاید اصلا ببینیم که در قیسی چه مواد مغذی وجود دارند. اصولا شما در ۷۰ گرم قیسی میتوانید این مواد را پیدا کنید:
8 گرم کربوهیدرات 1 گرم پروتئین 27/0 گرم چربی 5/1 گرم فیبر 8 درصد از میزان مورد نیاز ویتامین A برای بدن 8 درصد از میزان مورد نیاز ویتامین C برای بدن 4 درصد از میزان مورد نیاز ویتامین E برای بدن 4 درصد از میزان مورد نیاز پتاسیم برای بدن علاوه بر این، در برگه زردآلو موادی مثل لوتئین و زیگزانتین وجود دارند که آنتیاکسیدانهای قدرتمندی هستند.
بیشتربخوانید:
خواص بیشمار قیسی
خواص قیسی
تقویت برای ریه و سرفه
از جمله خواص قیسی این است که دارای خواص ضد سرفه بوده و همچنین برای ریه مفید است. با توجه به مطالعات و پژوهشهای صورت گرفته نتایج حاکی از آن است که مصرف قیسی میتواند در جلوگیری از سرطان ریه نقش مفید و موثری داشته باشد.
کنترل سطح مایعات در بدن
برای اینکه بدن ما به بهترین شکل کار کند، باید میزان مایعات آن در حد ایدهآل باشد؛ نه بیشتر و نه کمتر. خوشبختانه، خواص قیسی در این زمینه هم میتواند مفید باشد. بهعنوان مثال، قیسی حاوی پتاسیم است که به تنظیم میزان سدیم در بدن کمک میکند. به همین دلیل خرید برگه زردآلو با کیفیت و مصرف آن خالی از لطف نیست!
پتاسیم با جلوگیری از تجمع آب در بدن و افزایش تولید ادرار، به تعادل سطح مایعات بدنمان کمک میکند. به این ترتیب، خواص برگه زردآلو میتواند به حفظ تعادل مایعات بدن کمک کند.
بیشتربخوانید:
خواص زردآلو و تمامی اثرات مثبت این میوه تابستانی
بهبود عملکرد دستگاه گوارش و درمان سوءهاضمه و رفع یبوست و مشکلات روده
مشکل یبوست دارید؟ در این صورت، میتوانید چند برگه قیسی را مصرف کنید! در برگههای قیسی فیبر به مقدار زیاد وجود دارد، اما چرا فیبر برای دستگاه گوارشمان خوب است؟ خواص قیسی و فیبرش باکتریهای مفید در دستگاه گوارش ما را تغذیه میکنند. این باکتریها هم در عوض میتوانند نقش خودشان را در تجزیه درست و کارآمد غذاها انجام دهند. علاوه بر این، خواص برگه زردآلو به حرکت روده بزرگ هم کمک زیادی میکند. به غیر از تغذیه باکتریهای مفید روده، خوردن برگه زردآلو فیبر را وارد بدنمان میکند. این فیبر در روده ما حجم مدفوع را زیاد کرده و باعث حرکت آسانتر آن در طول روده میشود. به این صورت، خواص برگه زردآلو میتواند مشکل یبوستتان را حل کند.
فواید قیسی برای عضلهسازی
برای داشتن ماهیچههای قوی و خوشاندام، شما احتیاج به مواد غذایی مثل پروتئین دارید. معمولا ما پروتئین را با خوردن غذاهایی مثل مرغ و گوشت قرمز یا گوشت سفید به دست میآوریم، اما اگر شما میخواهید بین تمرینات ورزشی خود هم استراحت و هم انرژی مورد نیاز خود را تعیین کنید، میتوانید از خواص قیسی استفاده کنید. در هر صد گرم قیسی ۱. ۴ گرم پروتئین وجود دارد که برای عضلهسازیتان مفید است. از این رو، خواص برگه زردآلو میتواند به ساخت و تقویت عضلاتتان کمک کند.
تقویت استحکام استخوان و دندانها
اگر میخواهید استخوانهایتان محکم و دندانهایتان سفید و درخشان باشد، باید به اندازه کافی به آنها غذای مورد نیازشان را بدهید. برای مثال، با خوردن ۱۰۰ گرم قیسی شما میتوانید 55 میلیگرم کلسیم را به بدنتان برسانید که به تقویت و ساخت بافتهای استخوان و دندانتان کمک میکند. همچنین، داشتن موادی مثل پتاسیم و منیزیم هم از جمله خواص قیسی برای استخوان و دندانسازی هستند که به ساخت و تقویت دندانهایتان کمک میکنند، بنابراین خواص برگه زردآلو برای تقویت سلامت دندانها و استخوانهایتان مفید است.
تنظیم فشار خون
فشار خون بالا زمینهای برای مشکلات خطرناکی مثل سکته قلبی است. بنابراین، حتما حواستان به آن باشد، اما برای این مشکل شما میتوانید از خواص قیسی استفاده کنید. قبلا هم گفتیم که در قیسی پتاسیم وجود دارد و پتاسیم میتواند میزان سدیم خونتان را کم کند. وقتی هم که سدیم خونتان در حد نرمال باشد، رگهای خونی شما حالت ریلکس و منبسط پیدا میکنند و خون هم راحتتر در آنها جریان مییابد، بنابراین خواص برگه زردآلو به فشار خون شما کمک میکند.
بیشتربخوانید:
ارزش غذایی زردآلو
کمک به رفع کمخونی
قیسی منبع بسیار خوبی از آهن و همچنین حاوی مس جذبکننده آهن است که آهن و مس آن، در بدن هموگلوبین تولید میکنند. اصولا افزودن انواع میوه به رژیم غذایی یک بیمار دارای کمخونی، میتواند به بهبود وضعیت وی کمک کند. بهترین آجیل برای کمخونی هم تاثیر به سزایی در رفع این مشکل دارد.
نحوه مصرف برگه قیسی و زردآلو
فکرش را بکنید! شما با قیسی هم یک خوراکی خوشمزه دارید و هم اینکه میتوانید از خواص قیسی برای بدنتان بهرهمند شوید! خوبی این میوه خشک این است که شما میتوانید آن را به صورت خام در میانوعدهها استفاده کنید. همچنین، شما میتوانید قیسی را به سالاد، ماست، خورشت، آبگوشت، دسر و ... نیز اضافه کنید، بنابراین راههای شما برای مصرف و استفاده از خواص برگه زردآلو زیاد است و هر طور که دلتان میخواهد میتوانید آن را نوش جان کنید!
نکته: در پایان ذکر این نکته ضروری است که قیسی نیز مانند دیگر میوههای خشک شده، سرشار از قندهای ساده (عموما فروکتوز) است و مصرف بیش از اندازه آن میتواند به دریافت کالری بالا و افزایش خطر اضافه وزن، کمک کند، لذا در مصرف همه مواد غذایی بایستی رعایت اعتدال بشود.