تحریریه زندگی آنلاین : رئیس کمیته کشوری اپیدمیولوژی کووید ١٩ با اشاره به اینکه میزان آنتیبادی به سطح ایمنی بدن و مواجهه با انواع جدید ویروس بستگی دارد گفت: وجود آنتیبادی مقاوم در برابر ویروس کرونا در بدن بین ۱ تا ۶ ماه متغیر است. حمید سوری استاد دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی و عضو شورای مشورتی علمی و رئیس کمیته کشوری اپیدمیولوژی کووید ١٩در گفتگو با برنامه تهران ما سلامت رادیو تهران با تأیید این موضوع که هرگونه سرماخوردگی، آبریزش بینی، گلودرد و تب، کرونا است گفت: همانگونه که انسان برای بقای خود در تلاش است تا این بیماری را از بین ببرد ویروس کووید هم سعی میکند با تغییر در ساختار ژنتیکی خود از اضمحلالش جلوگیری کرده و بقای خود را تضمین کند. برخی واریانتها یا جهشهای مختلف این ویروس از جمله انواع آلفا، بتا، دلتا و لامبدا یا دلتا پلاس اهمیت ویژهای دارند که میتوانند سلامت انسان را تحت تاثیر قرار دهند.
کنترل بیماری ارتباطی به جهش ها ندارد
وی افزود: خوشبختانه این جهشها تأثیری در روند پیشگیری انسان در کنترل اپیدمی نداشته و تمامی پروتکلهای بهداشتی مثل استفاده از ماسک، فاصلهگذاری اجتماعی و جلوگیری از تجمعات در مورد همه انواع تأثیرگذار است. انواع جدید ویروس منجر به افزایش انتشار آن شده و باید ما اقدامات پیشگیرانه را تشدید کنیم. ویروس لامبدا بیشتر بر روی علامتهای بالینی مثل سرفه و تب تمرکز دارد اما مطالعات ما هنوز کافی نیست.
بیشتربخوانید:
آنتی بادی های کووید-۱۹ پس از عفونت تا ۹ ماه در بدن باقی میمانند
اثر واکسن ها بر روی وایانت های مختلف کرونا
سوری تأکید کرد: از نشانههای مثبت دیگر این است که واکسنهای موجود هنوز تأثیری مثبت بر روی این انواع جهش یافته دارند. اگرچه کارایی این واکسنها کمتر شده اما آنها میتوانند در خصوص مرگومیر و بستری و شدت بیماری تاثیر مثبتی داشته باشند. افراد میتوانند حتی با تزریق واکسن به بیماری کرونا مبتلا شوند اما این بیماری با شدت کمتر و آمار مرگومیر و بستری کمتری ظهور مییابد. انواع جهش یافته از جمله ویروس لامبدا رفتارهای خاصی دارند اما هنوز به جایی نرسیدهایم که بتوانیم فتوای کلی در اینباره داشته باشیم. هنوز تغییرات اساسی در الگوی اپیدمیولوژیک این بیماری در دنیا ایجاد نشده است. گزارشات پراکندهای از موارد نادر وجود دارد که قابل تعمیم به دیگر جمعیتها نیست. استاد دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید بهشتی تأکید کرد: احتمال ابتلا و آلودگی در افراد واکسینه شده وجود دارد. احتمال مرگ و شدت بیماری با تزریق واکسن کاهش مییابد اما هرگز اینگونه نیست که فرد مبتلا نشود چون ما با انواع جدید ویروس کووید ۱۹ مواجه هستیم و با تزریق دو دوز واکسن نمیتوانیم به زندگی عادی بازگردیم. همانگونه که در کشورهای اروپایی هم دیدیم پس از رقابتهای فوتبال جام باشگاههای اروپا؛ درصد آمار افراد بیمار در این کشورها افزایش یافت و دوباره این کشورها به سمت اعمال پیشگیرانه حرکت کردهاند.
آنتیبادی تا چه مدت در بدن باقی میماند؟
وی در پاسخ به این پرسش گفت: این امر بستگی بهشدت بیماری و واکنش فرد نسبت به عامل بیماریزا دارد. حتی دوقلوهای یکسان هم واکنش مشابهی ندارند. میزان آنتیبادی در بدن به سطح ایمنی بدن و مواجهه با انواع جدید ویروس بستگی دارد و از ۱ تا ۶ ماه متغیر است.
آیا فردی که واکسن تزریق میکند ناقل است یا خیر؟
سوری در پاسخ گفت: کلمه حامل در اینجا کلمه درستی است. واکسنهای موجود مثل کووبرکت از ویروس غیرفعال درست میشوند. بنابراین در بدن آنتیبادی ایجاد میکنند اما موجب بیماری نمیشوند. اگرچه خود فرد ممکن است بهویژه در چند روز اول تزریق واکسن، مبتلا شود بنابراین افرادی که واکسن را تزریق کردهاند هم باید پروتکلهای بهداشتی را رعایت کنند.
وی درباره استفاده از برخی مواد مثل قهوه، آویشن و نیش زنبور در جهت جلوگیری از ابتلا به کرونا گفت: توصیههای موجود منبع علمی ندارد.
استفاده از این مواد به جهت نوع سرایت ویروس از ابتلا به بیماری جلوگیری نمیکند. برخی مواد میتوانند سطح ایمنی بدن را افزایش دهند اما در حد محافظت از بیماری نیست.
بیشتربخوانید:
یک خبر خوب برای آنها که کرونای خفیف گرفتهاند
قرص کرونا چه تاثیری در درمان دارد؟
سوری در پایان این گفتگو با اشاره به قرصی که توسط ژاپنیها ساخته شده و میتواند در طول ۵ روز ویروس را بهطور کامل از بین ببرد؛ تأکید کرد: برای اینکه دارویی بتواند خاصیت اختصاصی ضد ویروسی داشته باشد باید مراحل کارآزمایی متفاوتی را طی کند. برخی از نتایج این مطالعات در خارج از بدن موجود زنده و در محیط آزمایشگاهی و یا در تعداد نمونه کم انجام شده است. بنابراین فعلاً برای قضاوت در این مورد زود است. آنچه مسلم است این است که تاکنون درمان اختصاصی برای کووید ۱۹ وجود ندارد و داروهایی همچون فاوی پیراویر، رمدسیویر و ایورمکتین هم داروی اختصاصی کووید نیستند. این داروها تأثیرات متفاوتی دارند و فقط در دوره خاصی از بیماری میتوانند اثربخشی نسبی داشته باشند.