باشگاه خبرنگاران جوان نوشت: یک فوق تخصص بیماریهای غدد و متابولیسم نکاتی را در مورد واکسیناسیون افراد مبتلا به دیابت، عنوان کرد.
پوپک اسدی، فوق تخصص بیماریهای غدد و متابولیسم اظهار کرد: واکسن کووید در بیماران دیابتی در راس واکسنهای چندگانهای است که بیماران باید تزریق کنند. مطالعات و تحقیقاتِ انجام شده هنوز کافی نیست تا بتوان در مورد اثربخشی انواع واکسن، در بیماران مبتلا به دیابت اظهار نظر کرد، ولی به طور کلی، بهترین واکسن، اولین واکسن در دسترس در مراکز واکسیناسیون است.
اسدی ادامه داد: در حال حاضر بهترین واکسنهای خارجی موجود در ایران، سینوفارم و آسترازنکا هستند و بیماران نباید به هیچ وجه برای دریافت نوع خاصی از واکسن، زمان تزریق را به تعویق بیندازند. همچنین زمان تزریق واکسن در فردی که دچار کرونا شده است، یک تا سه ماه پس از بهبودی به شدت بیماری و درمانهای انجام شده بستگی دارد.
او گفت: توصیه میشود با معده خالی، واکسیناسیون صورت نگیرد، بهترین زمان تزریق واکسن، دو ساعت پس از صرف صبحانه است و به هیچ عنوان نباید تغییری در نوع و دوز داروها و انسولین بیماران دیابتی ، ایجاد شود. همچنین باید قبل از دریافت واکسن، مایعات به میزان کافی مصرف شود و هیچ اضطرابی وجود نداشته باشد و فرد خواب کافی داشته باشد و بعد از تزریق واکسن نیز، تا ۴۸ ساعت استراحت و خواب کافی صورت بگیرد.
اسدی بیان کرد: بهتر است افراد تا نیم ساعت پس از تزریق واکسن، در محل حضور داشته باشند و به هیچ عنوان به صورت خودسرانه، قبل و یا بعد از دریافت واکسن، آسپرین مصرف نکند.
این فوق تخصص بیماریهای غدد و متابولیسم اظهار کرد: در موقع تزریق واکسن کووید، بیمار نباید علامت بیماری کرونا یا بیماری عفونی فعال داشته باشد. در صورت مصرف کورتون چه به صورت خوراکی و چه به صورت تزریقی، بستگی به نوع بیماری زمینهای و دوز داروی مصرفی، باید با مشورت پزشک مربوطه، تزریق واکسیناسیون کووید، ۴ تا ۶ هفته بعد از مصرف کورتون صورت بگیرد.
واکسن کووید به هیچ وجه باعث ناقل شدن شما نمیشود
او گفت: تب و درد محل تزریق و حتی دردهای مفصلی و عضلانی و درگیری غدد لنفاوی تا چند روز پس از دریافت واکسن طبیعی است، اما اگر این علائم بیش از ۵ تا ۷ روز طول بکشد، حتما باید به پزشک مراجعه شود. همچنین حساسیت به داروهای دیگر و آلرژی فصلی و غذایی، منعی برای واکسیناسیون کووید نیست.
اسدی گفت: با اعلام این نکته که تزریق واکسن باعث ناقل شدن افراد نمی شود، باید گفت: ممکن است بیماران دیابتی پس از دریافت واکسن، دچار نوسانات قند خون شوند که باید با پزشک معالج مشورت کنند. نکته حائز اهمیت دیگر اینکه حتما باید بعد از تزریق واکسن نیز همچنان، رعایت شیوه نامههای بهداشتی ادامه پیدا و توجه داشت ایمنی سازی و تولید انتی بادی، حدودا دو هفته بعد از ترریق دوز دوم واکسن صورت می گیرد.
اسدی در مورد واکسن آنفلوانزا، بیان کرد: واکسن آنفلوانزا در پاییز تزریق میشود و ارتباطی با پیشگیری از ابتلا به کرونا ندارد. همچنین تزریق واکسن کووید با پیشگیری از ابتلا به آنفلوانزا، ارتباطی ندارد. فواصل دریافت دوزهای واکسن کرونا بسته به نوع واکسن، بین یک تا سه ماه است. اما فاصلهی تزریقِ دو نوعِ متفاوت واکسن مثل واکسن کووید و واکسن آنفلوانزا، باید حداقل یک ماه باشد.