دکتر نازنین سادات نبوی : متخصص پوست و مو لیزر وزیبایی
تحریریه زندگی آنلاین : اولین بار لیزرها بیش از 40 سال قبل برای درمان ضایعات پوستی استفاده شدند. بهتدریج با پیشرفت تکنولوژی در پزشکی انواع تخصصیافتهتری از لیزرها در حیطه کاربردهای پوستی به بازار آمدند. لیزرها درواقع نورهای متمرکز شده پر قدرت با طول موجهای مشخص هستند که قابلیت جذب در مولکول هدف را پیدا کردهاند. بهعنوانمثال لیزرهایی که برای درمان ضایعات عروقی استفاده ميشوند دارای طول موجهای خاص خود، هموگلوبین موجود در ضایعه را هدف ميگیرند، درحالیکه لیزرهایی که برای درمان ضایعات پیگمانته پوستی استفاده ميگردند دارای طیف وسیعی از طولموج نور مرئی و مادونقرمز بوده و ملانین موجود در سلولهای پوستی را مورد هدف قرار ميدهند. در طی 20 سال اخیر کاربرد لیزرها در زمینه جوانسازی و زیباسازی پوست به طرز چشمگیری رونق یافته است. انواع مختلفی از این لیزرها وجود دارند که ميتوانند با جذب شدن و آزادسازی انرژی حرارتی در آب سلولی و بین سلولی باعث تحریک کلاژن سازی، سفت شدن پوست و بهبود چروکها شوند. لیزرهایی که برای بازسازی سطح پوست استفاده ميشوند به دو دسته اصلی زخم کننده (تهاجمی) و غیر زخم کننده (غیرتهاجمی) طبقهبندی ميشوند:
بیشتربخوانید:
میکرودرم و کاربرد آن در جوانسازی پوست
لیزرهای زخم کننده (تهاجمي)
در گذشته بیشتر استفاده ميشدند و به دلیل دوره بهبودی طولانیشان که گهگاه به بیش از دو ماه ميرسید در حال حاضر برای بیماران زیاد مقبول نیستند، اگرچه با لایهبرداری کامل از سطح پوست اثرات بیشتری بر چروکهای عمیق دارند.در عوض لیزرهای غیر زخم کننده یا غیر تهاجمی دوره بهبود کوتاه داشته و برای چروکهای ظریف صورت و پیشگیری مناسباند.
لیزرهای دیگری که در حیطه پوست کاربرد دارند شامل:
لیزر موهای زائد – لیزر ضایعات پیگمانته و برداشتن تاتو – لیزر لیپولیز – لیزر سفت کننده – لیزر روشنکننده و ضد لک
لیزرهای جوانسازی برای چه کسانی مناسب است؟
1- کسانی که دارای چروکهای پوستی هستند.
2- کسانی که دارای لکههای آفتابی هستند.
3- کسانی که قوام یا ساختار پوست آنها به دلایل سنی یا بیماری یا لاغری تخریب شده است.
4- کسانی که آسیبهای آفتابی در پوستشان دارند.
5- کسانی که دارای جوشگاه (اسکارهای ناشی از آکنه، آبلهمرغان، برش جراحی و یا صدمات پوستی) هستند.
چه کسانی نباید لیزرهای جوانسازی انجام دهند؟
در موارد لیزرهای زخم کننده یا تهاجمی ممنوعیتهایی وجود دارد که شامل: مصرف ایزوترتینویین خوراکی طی 6 ماه گذشته، دیابت کنترل نشده، بیماریهای بافت همبند، بیماری اتوایمیون حساس به نور، سیستم ایمنی ضعیف، سابقه رادیوتراپی (اشعه درمانی به ناحیه صورت)، سابقه داشتن اسکارهای قبلی بهویژه انواع کلوییدی (گوشت اضافه برآمده)، حاملگی، شیردهی
بیشتربخوانید:
بهترین روش های جایگزین بوتاکس برای جوانسازی پوست
عوارض جانبی لیزرهای زخم کننده
1- خارش، تورم و قرمزی: بهویژه پس از لیزرهای زخم کننده رخ ميدهد. خارش و تورم بهسرعت بهبودیافته اما قرمزی ممکن است شدید بوده و چند ماه طول بکشد. این امر بهویژه در کسانی که سابقه اگزماهای تماسی یا روزاسه داشتهاند بیشتر طول ميکشد.
2- آکنه یا جوش: استفاده از لایه ضخیم کرم پس از لیزر و پانسمان صورت ميتواند باعث بدتر شدن آکنه و یا ایجاد میلیا بر روی پوست درمان شده شود.
3- عفونت: پس از لیزرهای زخم کننده شانس عفونت بیشتر است. شایعترین این عفونتها عود تبخال ميباشد که در افراد مستعد نیاز به درمان پیشگیری کننده دارد. عدم رعایت بهداشت پس از لیزرهای زخم کننده همچنین ميتواند باعث عفونتهای باکتریال و یا قارچی شود.
4- تغییر در رنگ پوست: یکی از عوارض لیزرهای زخم کننده تغییرات رنگی پوست (پررنگتر شدن یا کمرنگتر شدن از حد نرمال قبلی) ميباشد. این عارضه در پوستهای تیره (نژادهای آسیایی) و چند هفته پس از درمان بیشتر بوده ولی قابل پیشگیری و تا حدودی قابل درمان ميباشد. البته کمرنگ شدگی ممکن است طولانیتر بوده درمان سختتری داشته باشد.
5- اسکار: لیزرهای زخم کننده خطر بیشتری برای ایجاد اسکار دائمی دارند.
عوارض جانبی لیزرهای غیر زخم کننده
1- عفونت: بیشترین عفونت ایجاد شده در این نوع لیزرها، عود ویروس تبخال است.
2- تغییرات رنگ پوست: بهویژه در پوست تیرهتر احتمال پررنگ شدگی موقت وجود دارد.
3- تورم و قرمزی خفیف: معمولاً بیش از چند ساعت تا چند روز طول نمیکشد.
4- اسکار: بسیار نادر
عوارض جانبی لیزرهای غیر زخم کننده
آنچه باید قبل از لیزر انجام شود:
سوابق پزشکی شما در گذشته و وضیعت فعلی، و داروهای مصرفی (شامل درمانی و مکملهای ویتامینی)
انجام معاینه فیزیکی: پزشک متخصص پوست شما باید تمام نواحی که قرار است درمان شود را معاینه کرده و نوع پوست شما (قوام و ضخامت) و ضایعات احتمالی روی آن را دقیقاً بررسی نماید.
انتظارات شما: توقعات خود را از نتیجه لیزر به پزشکتان بگویید. طول مدت بهبودی و عوارض احتمالی را جویا شوید.
گرفتن دارو ضد تبخال: این امر بهویژه برای کسانی که سابقه تبخال در اطراف دهان و صورت دارند بهویژه برای لیزرهای زخم کننده باید انجام شود.
اجتناب از تماس با آفتاب: آفتاب گرفتن بهمنظور برنزه شدن و یا مجاورت شدید با آفتاب از 2 -3 ماه قبل و همچنین بعد از انجام لیزر ميتواند با عوارضی مثل پررنگ شدن نامنظم محل لیزر همراه شود. بنابراین محافظت پوست لیزر شده در برابر آفتاب در ایجاد نتیجه مطلوب نقش مهمی ایفا ميکند.
جلسه انجام لیزر: انجام اغلب لیزرها بهطور سرپایی ميباشد. قبل از شروع کار صورت شما پاک شده و توسط کرم یا تزریق بیحس کننده موضعی، بیحس ميشود (در لیزرهای جوانسازی زخمی کننده برای کل صورت و گردن ممکن است نیاز به آمپول آرامبخش یا خوابآور باشد). قبل از شروع کار صورت شسته و خشک شده و چشمان شما با عینک مخصوص پوشیده ميشوند. در حین لیزرهای زخم کننده (تهاجمی) انرژی نورانی لیزر به پوست وارد شده و لایه خارجی پوست را ميسوزاند، گرما آزاد شده از آن به لایه زیرین پوسرت (درم) رسیده و باعث شوک به رشتههای کلاژن موجود در درم ميگردد. این اعمال با ایجاد زخم و پوستهریزی همراه است. در حین دورهترمیم زخم، پوست جدید صافتر و سفتتر و نهایتاً جوانتر خواهد بود. انجام لیزر جوانسازی صورت حدوداً 30 دقیقه طول ميکشد.در لیزرهای غیر زخمی کننده (غیر تهاجمی) بهمنظور محافظت لایه خارجی پوست و جلوگیری از زخمی شدن آن، از یک نوع ژل با پایه آب یا هوا سرد روی محل لیزر استفاده ميشود، سپس امواج لیزر به سطح تماس پوست و ژل تابانده شده و باعث تحریک رشد کلاژنهای جدید و سفت شدن لایه زیرین پوست و نهایتاً بهبود قوام و ظاهر پوست ميگردد. هیچ لایهای از پوست برداشته نمیشود. این روش بین 15-30 دقیقه طول ميکشد. در این روش خیز میتوان انتظار بهبود در لکههای آفتابی، عروق باز شده زیرپوستی و روشنتر شدن پوست را داشت که این امر با تکرار جلسات قابل دستیابی است.
بعد از اتمام لیزر: بعد از لیزرهای زخمی شونده یا تهاجمی ناحیه درمان شده متورم، خارشدار و قرمزرنگ ميشود، ممکن است کمی ترشح زردرنگ از پوست نشت کند و دلمه ببندد که برای جلوگیری از اسکار نباید دلمهها را کند. بعد از اتمام کار، پزشک، یک لایه ضخیم از پماد روی پوست مالیده و آن را پانسمان ميکند. برای جلوگیری از درد، مسکنهای معمولی و سرد کردن با کمپرس یخ توصیه ميشود. مراقبتهای حین بهبود شامل تمیز نگهداشتن ناحیه با سرم فیزیولوژی یا آب، مالیدن پمادهای تجویز شده توسط پزشک، استراحت در منزل، نوشیدن آب کافی و اجتناب از فعالیتهای سنگین ميباشد. حدود 1-2 هفته بعد از لیزر شما ميتوانید از مواد آرایشی مناسب و پوشانندهها برای قرمزی صورت استفاده کنید.
بیشترین لیزرهای مورد استفاده در حیطه پوست پس از جوانسازی شامل موارد زیر میباشند:
لیزر موی زائد
این نوع لیزر در موارد پر مویی و برداشت زیبایی مو کاربرد دارد. موهای تیره و ضخیم با سرعت بیشتر به لیزر پاسخ ميدهند. این کار در طی یک دوره چندین ماهه انجام ميشود. نواحی حساستر پوست مثل پاها، ناحیه سینه و صورت، بهتر است با کرم موضعی بیحس شوند. عوارض ناشی از این نوع لیزر اگرچه نادر است ولی شامل: سوختگیهای سطحی، تغییرات رنگی پوست و حتی اسکار میباشد. افزایش رشد مو تیره ظریف در ناحیه مجاور محل درمان گزارش شده است. هم افزایش و هم کاهش تعریق موضعی پس از درمان گزارش شده است.
انواع لیزرهای مناسب برای این کار شامل: لیزرروبی، الکساندریت، آی پی آل، دایود و ... ميباشند.
لیزر ضایعات عروقی
لیزرها بهطور موفقیتآمیزی برای ناهنجاریهای عروق سطحی (مانند لکههای شرابی)، تلانژکتازیهای صورت و روزه آسه، همانژیومها (خالهای عروقی)، گرانولوم پیوژنیک، سارکوم کاپوزی و ... استفاده شدهاند. اکثر این ضایعات توسط لیزر پی دی آل قابل درمان هستند و عارضه مهم آنها ایجاد کبودی بنفشرنگ ميباشد که یک تا دو هفته طول ميکشد. سایر عوارض شامل تغییرات رنگدانهای، دلمه بستن و ندرتاً اسکار است. امروزه لیزرهای غیرتهاجمی مانند آی پی آل نیز در درمان ضایعات عروقی سودمند ميباشد.
لیزر ضایعات پیگمانته یا تاتو:
این لیزرها بهطور اختصاصی ملانین موجود در لکهها را نشانه ميگیرند و برای بهبود ککومک، خالهای شیر قهوه، خال اوتا و خال ایتو، خال بکر و خالهای ملانوسیتی کوچک استفاده ميشوند. لازم به ذکر است که هرگونه ضایعه خال مانند باید ابتدا توسط متخصص پوست تشخیص داده شده و در صورت رد احتمال بدخیمی، اقدام به لیزر شود. درمان لیزری خالهای مادرزادی ملانوسیتی باید بسیار محتاطانه صورت گیرد. در مورد تاتوی ابرو، خط چشم و خط لب نیز لیزرهای مختلفی بکار ميروند که بر اساس نوع رنگ موجود در آنها، عمق رنگدانه و ماده شیمیایی موجود در جوهر رنگ، لیزر مناسب برای درمان آنها توسط پزشک متخصص انتخاب ميشود. سخت درمانترین رنگها تاتو رنگها زرد، نارنجی و سبز ميباشند. در سالهای اخیر از امواج مادون و مافوق صوتی نیز در حیطه پوست استفاده شده است که بهویژه در لیفتینگ صورت و نیز لیپولیز نتایج خوبی نشان داده است. همچنین برای درمان برخی از سرطانهای پوست نیز لیزرهایی با شرایط خاص استفاده میگردند.