دکتر سید ضیاءالدین مظهری؛ متخصص تغذیه
الف) فرمولاهای گرمازا
همانند افدرین با استفاده از فرمولاهای گرمازا میتوان میزان متابولیسم و گرمازایی ناشی از رژیم غذایی را بالا برد.
در حقیقت مكانیزم اصلی آنها در كاهش وزن، افزایش میزان سوخت و ساز بافت چربی است.
عوارض جانبی این فرمولاها شامل: افزایش فشارخون و ضربان قلب، بیخوابی، عصبانیت، گیجی، لرزش، سردرد و خستگی مفرط میباشد.
FDA چندین مورد مرگ در اثر سوء مصرف این فرمولا گزارش كرده است.
ب) افدرین
یكی از اجزای سازنده قرصهای رژیمی بوده و یك نوع آلكالوئید است كه از برگهای گیاهان خانواده افدرا به دست میآید.
بومی چین، هندوستان و كشورهای آسیای شرقی میباشد. مصرف بیش از حد عصاره افدرین براساس گزارش FDA میتوانند حداقل 100 نوع بیماری نظیر حمله قلبی، بیماری سیستم عصبی و... را ایجاد كند.
افدرین به نوعی مشابه آدرنالین عمل میكند و با تحریك اعصاب سمپاتیك باعث باز شدن برونشها، انبساط عروق عضلانی، انقباض عروق محیطی و افزایش فشارخون شود، ضمنا محرك قلب بوده و از دیگر عوارض آن میتوان بیخوابی، افسردگی، تحریك سیستم عصبی و افزایش ضربان قلب را نام برد.
FDA با نظارت بر محصولات موجود، مصرف مكملهایی كه در هر سروینگ (وعده) بیش از 8 میلیگرم آلكالوئید افدرین دارند را ممنوع كرده چرا كه باعث حمله قلبی و نهایتا مرگ میشود.
ج) ال كارنیتین
یكی از اجزای اصلی موجود در تركیب قرصهای رژیمی میباشد و منبع عمده آن گیاهی و از نوعی توت اصلاح شده میباشد.
L كارنیتین در سال 1905 میلادی از یك زنجیره كربوكسیلیك اسید حاوی نیتروژن كشف شد.
همچنین در سال 1995 میلای شبه ویتامین بودن و محلول بودن آن در آب به اثبات رسیده است.
ال كارنیتین به آسانی در داخل بدن از اسیدآمینه لیزین و متیونین تولید میشود.
نام دیگر آن ویتامین Bt میباشد و به دلیل اینكه داخل بدن تولید میشود، ضروری محسوب نمیشود.
اما در مواقعی كمبود تغذیهای میتواند اثرات جانبی نامطلوبی را در بدن ایجاد نماید كه ضروری به حساب آید.
ال كارنیتین به مقدار زیاد در غذاهای مختلف موجود میباشد و از منابع عمده كارنیتین گوشت به خصوص گوشت گاو و بره، شیر و پنیر میباشد.
میوهها و سبزیها حاوی مقدار كمی كارنیتین میباشند كه قابل اغماض است.
ال كارنیتین مسؤول انتقال اسیدهای چرب به داخل میتوكندری میباشد. مكمل یاری با كارنیتین باعث افزایش اكسیداسیون چربی میشود.
مصرف كارنیتین به صورت غذای خوراكی مانع از تشكیل اسید لاكتیك میگردد.