نکته دیگر اثرات لوزه سوم بر هوش و رشد ذهنی کودکان است. فعالیت ذهنی این کودکان به خاطر کاهش اکسیژن در طی خواب و عفونتهای مکرر، کم می شود به طوری که آنها معمولا در انجام تکالیف مدرسه و در درسشان عقبتر هستند. مساله دیگر اختلال خواب است. این کودکان خوابشان منقطع است. چون در طی خواب مشکل تنفسی دارند و مجبور می شوند پوزیشن خود در خواب را مدام تغییر دهند.
این مساله در کودکان کوچکتر عاملی است که آنها را مستعد شب ادراری هم میکند. همراه با این مشکل در طی روز این کودکان احساس خستگی دارند و بیحالند. بعضی از این کودکان هم دچار عدم تمرکز و بیش فعالی می شوند. تغییرات رفتاری نیز در این کودکان به وفور دیده می شود. در موارد خیلی شدید حتی این مشکل روی سیستم قلبی عروقی آنها هم می تواند تاثیر بگذارد. به هر حال می بینیم که یک لوزه سوم که ساده و پیش و پا افتاده به نظر می رسد، بیماری آن چقدر می تواند عواقب داشته باشد.
برای همین است که ما همیشه پیشگیری را در این اختلال مقدم بر درمان می دانیم. چون بهطور مثال کودکی که دچار اختلال رشد فک و صورت شده و دندانهایش جفت نمی شود، با بزرگ شدن کودک با این که لوزه سوم از بین می رود ولی آثاری که در رشد فک و صورت است، به صورت یک یادگار دائمی با کودک می ماند.
شاید اگر درمان سادهای برای این کودک می شد، از درمان های بسیار پیچیدهتر در بزرگسالی نجات می یافت. بسیاری از کودکانی که برای ارتودنسی مراجعه میکنند، مشکل تنفس دهانی به خاطر لوزه سوم را داشتهاند.
تشخیص لوزه سوم
تشخیص این اختلال خیلی مهم است چون متاسفانه بزرگی لوزه سوم در بعضی موارد با سایر بیماریها اشتباه گرفته می شود. علائم بزرگی لوزه سوم گرفتگی بینی و ترشحات آن است. کودکی هم که دچار عفونتهای سینوسی مزمن است، مهمترین علامتش گرفتگی و ترشح بینی است. این علائم در کودکی هم که دچار آلرژی مزمن است، دیده می شود. بنابراین ما نیاز داریم که برای افتراق این علائم اقدامات تشخیصی انجام دهیم.
اولین قدم معاینه ساده است. معاینه بینی و حلق و گوش شامل این معاینات می شود. بعد از آن برای این که دقیقا ارزیابی را کامل کنیم، معاینه دقیقتر، معاینه به کمک آندوسکوپ از راه بینی است. به این ترتیب تمام مشکلاتی که شامل سینوزیت، آلرژی، پولیپ، لوزه سوم، بزرگی شاخکهای بینی است، را می توانیم افتراق و تشخیص دهیم. این کار اگر توسط یک متخصص که تجربه کافی و لازم دارد، انجام شود، برای کودک خیلی راحت است.
در بچه های با سن خیلی کم مثلا زیر سه سال ممکن است ما از روش های تصویربرداری استفاده کنیم. ولی در کودکان با سن بالاتر که همکاری خوبی دارند، بررسیهای دقیقتر را با معاینه آندوسکوپی انجام می دهیم.
درمان لوزه سوم
اساس درمان صحیح، تشخیص دقیق است. بعد از تشخیص در صورتی که تشخیص ما بر این بود که مشکل از لوزه سوم است، در وهله اول بزرگی لوزه سوم را بر حسب میزان بزرگی و بر حسب شدت علائم درجه بندی می کنیم. اگر در کودک علائم تازه شروع شده باشد و مدت زیادی از آن نگذشته باشد، با درمانهای دارویی شروع میکنیم تا از رشد بیشتر لوزه سوم جلوگیری کنیم.
در کودکانی که علائم خیلی شدید است و مشکلات خیلی جدی در تنفس دارند، در صورتی که لوزه سوم هم از نظر درجه بندی اندازه بزرگی داشته باشد، درمانهای جراحی برای خارج کردن لوزه سوم لازم است. البته گروهی از بچه ها هستند که ممکن است آنها را با درمانهای جدیدی که نه دارویی هستند و نه جراحی، بتوانیم درمان کنیم. در این کودکان ممکن است بتوانیم حجم لوزه سوم را بدون بیهوشی با روشهایی مثل استفاده از امواج رادیو فرکانس کم کنیم.
این کار مزایایی دارد که مثل عمل جراحی خونریزی ندارد، احتیاجی به بیهوشی هم ندارد. علاوه بر این که بافتهای طبیعی هم مشکلی برایشان ایجاد نخواهد شد. استرس کودک هم در مورد جراحی و اتاق عمل از بین خواهد رفت. به این ترتیب تعداد عمل های جراحی در مورد لوزه سوم را می توانیم به حداقل ممکن برسانیم.
برای خواندن بخش اول- لوزه سوم و مشکلات ناشی آن- اینجا كلیك كنید.