دكتر علی اصغر پیوندی
شنوایی در كودكان از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است كودك كم شنوا دچار كاهش رشد مغزی و مشكل در تكلم و متعاقب آن عدم برقراری روابط مناسب اجتماعی میشود. این كودكان نیاز به مراقبتهای ویژه و خاص دارند و برای تحصیل علم و رشد فكری آنها باید به دقت بررسی شود.
انسداد مجرای گوش
سرومن (جرم)، جسم خارجی، یا تورم پوست مجراست كه در اطفال بیشتر مربوط به جسم خارجی میشود. در صورتی كه پرده گوش و گوش میانی سالم باشد، با رفع انسداد شنوایی به حالت اول بر میگردد.
كاهش شنوایی حسی- عصبی در اطفال
این بیماری نادرتر از نوع انتقالی است و به دوران حاملگی، وضعیت زایمان و بیماریهای دوران نوزادی ارتباط دارد. معمولا دو طرفه است و تشخیص زودهنگام بیماری از نظر مشكلات گفتاری حائز اهمیت بسیاری است. علل كاهش شنوایی حسی- عصبی در اطفال عبارتند از:
1- كری ارثی به تنهایی یا همراه با ناهنجاری دیگر 2- كری مادرزادی 3- كری ناشی از ضربه (صدمات هنگام تولد) 4- عفونتها 5- كم كاری غده تیروئید
كری ارثی به تنهایی
در این نوع كری، نقص در تكامل حلزون شنوایی ثانویه به علت اختلال وراثتی رخ میدهد.
ابتلای سایر اعضای خانواده ركن مهم تشخیص است و انجام مشاوره ژنتیك پیش از ازدواج در شرایطی كه هر دو مبتلا به ناشنوایی ارثی باشند، ضروری است (اكثر موارد كاهش شنوایی ارثی از نوع حسی - عصبی است. این گروه شامل انواع كریهایی هستند كه به وسیله ژن غالب و گاهی ژن مغلوب منتقل میشوند.
كری ارثی همراه با ناهنجاری دیگر: ناهنجاریهای همراه ممكن است ناهنجاری پوستی، چشمی، اسكلتی، گواتر و التهاب كلیه باشند.
كری مادرزادی: به علت صدمات وارده به جنین هنگام تولد یا بعضی بیماریها و مسمومیتهای دوران حاملگی عارض میشود. بیماریهای مادر در سه تا چهار ماه اول حاملگی باعث اختلال شنوایی در جنین میگردد؛ زیرا بعد از این زمان است كه حلزون گوش داخلی تكامل مییابد.
اگر در سه ماهه اول حاملگی مادر مبتلا به سرخجه شود، كودك وی به احتمال 5-10 درصد اختلال شنوایی جدی خواهد داشت؛ ولی اگر كودكی مبتلا به سندروم سرخجه باشد، در 70 درصد موارد اختلال شنوایی به علت آسیب عضو كرتی خواهد بود.
سیفلیس مادرزادی میتواند منجر به كاهش شنوایی حسی- عصبی یكطرفه یا دوطرفه شود. استفاده از داروهایی مانند كینین و استریتومایسین میتواند موجب آسیب گوش داخلی گردد. یكسان نبودن Rh خون مادر و جنین نیز از علل دیگر است (نوزاد Rh مثبت و مادر Rh منفی)
صدمات هنگام تولد: آنوكسی یا كم رسیدن اكسیژن به نوزاد هنگام تولد، باعث آسیب حلزون و كاهش شنوایی حسی عصبی در فركانسهای زیر میشود. صدمات مكانیكی هنگام تولد با فورسیس و غیره ممكن است باعث خونریزی داخل جمجمه یا شكستگی استخوانهای جمجمه، به خصوص استخوان گیجگاهی شود و به حلزون یا عصب شنوایی آسیب برساند.
عفونتها: شایعترین علت كری شدید حسی -عصبی یكطرفه در اطفال، اوریون است. مننژیت باكتریال دومین علت شناخته شده كری حسی- عصبی در كودكان بوده و تجویز دگزامتازون در این بیماران به میزان زیادی كاهش شنوایی، مخملك نیز میتواند ضایعاتی در گوش درونی ایجاد كند.
كم كاری تیروئید: هیپوتیروئیدی مادرزادی باعث كری حسی- عصبی میشود كه غالبا شدید است و حتی با معالجه قابل برگشت نیست.
در كم كاری تیروئید اكتسابی، كم شنوایی از نوع حسی - عصبی است، ولی شدت آن كمتر و قابل برگشت است. به نظر میرسد كم كاری تیروئید باعث تغییراتی در عضو كرتی حلزون گوش و در نهایت ناشنوایی میشود...
برای خواندن بخش دوم- بررسی كاهش شنوایی در اطفال- اینجا كلیك كنید.