از مصرف غذاهای چرب و با كلسترول بالا نظیر مغز، جگر، دل، كله پاچه، زرده تخم مرغ، سسهای حاوی زرده تخم مرغ، كره، روغن نارگیل، روغن حیوانی، شكلات، شیرینیهای خامه دار، كیك، سیب زمینی سرخ شده، سوسیس و كالباس اجتناب نمایید. به جای چیپس از سیب زمینی «ساده پخته شده» استفاده كنید و برای طعم دادن مقدار كمی كره روی آن بگذارید یا اندكی نمك و فلفل به آن بیفزایید. ماهی، مرغ و حبوبات چربی مضر كمتری دارند و منابع غذایی خوبی هستند.
البته از سرخ كردن ماهی و مرغ در مقدار زیادی روغن بپرهیزید. بهتر است ماهی و مرغ بصورت كبابی، آب پز یا بخار پز مصرف شوند. شیر و انواع لبنیات كم چربی مصرف كنید. سبزیجات و میوهها چربی كمی دارند و همچنین یك منبع سرشار از ویتامینها هستند، بنابراین از این مواد زیاد مصرف نمایید. در صورت استفاده از چربی، از چربیهای غیراشباع مانند روغن ذرت، كنجد، آفتابگردان، سویا و زیتون استفاده كنید.
پخت سالم غذا با چربیها و روغنها
نه تنها غذاهایی كه انتخاب میكنید باید از نوع كمچرب باشند، بلكه باید طوری غذاها را بپزید كه میزان چربی آنها نیز كم باشد. نخستین گام، مصرف كم روغن برای پخت مواد غذایی است. وقتی كه میخواهید گوشت یا ماهی بخورید، بهتر است آنها را در فر طبخ كنید.
تمام چربیهای آشكار را جدا كنید و پوست مرغ را پیش از مصرف بكنید. (پوست مرغ سرشار از چربی است). سس سالاد كم چربی و ترجیحا بدون چربی مصرف كنید. بهتر است به جای سس سالاد از آب لیمو استفاده نمایید.
از مصرف زیاد نمك بپرهیزید. به جای گوشت قرمز تا حدامكان از گوشت سفید، به ویژه گوشت ماهی استفاده كنید. برای تهیه غذاهای خود از عدس، لوبیا، نخود و دیگر حبوبات بهره بگیرید. از نانهای سبوسدار، مثل سنگك، بیشتر استفاده كنید.
راهنمای مصرف غذا
از غذاهای زیر بیشتر استفاده كنید: شیر كم چرب (1-2 درصد چربی) یا بدون چربی، ماست (چربی 2 درصد یا كمتر)، پنیرهای تهیه شده از شیر یا ماست بدون چربی، قسمتهای بدون چربی گوشت ماهی، گوشت مرغ و بوقلمون (بدون پوست)به صورت كباب شده، نیم پز یا آب پز كیك و شیرینی كم چربی (بدون خامه و كرم) سس مایونز كم چربی، سس سالاد كم چربی (مصرف در حد متعادل) • روغن آفتابگردان، روغن زیتون، روغن ذرت و روغن سویا (مصرف در حد متعادل) آجیل (گردو، بادام و...)
از غذاهای زیر كمتر استفاده كنید: شیر پرچربی، پنیرهای پرچربی، خامه، بستنی، خامه ترش، قسمتهای پرچربی گوشت (دنده)، انواع سوسیس، كالباس، مغز، كله پاچه، جگر، دل، زرده تخم مرغ، پیتزا گوشت بوقلمون روغن زده شده، گوشت مرغ یا ماهی سرخ شده، كنسرو ماهی، میگو كیك و شیرینی پرخامه سس مایونز و سسهای سالاد معمولی (پرچربی) روغن نارگیل، روغنهای جامد، كره، روغن حیوانی
راهنمای مصرف كربوهیدراتها و مواد فیبر دار
از غذاهای زیر بیشتر استفاده كنید: نان، غلات كامل، برنج، ماكارونی و غذاهای مشابه سبزیهای تازه، كنسروشده یا منجمد شده بدون سس، مثل نخودفرنگی، سیب زمینی، ذرت، هویج، كلم، گوجه فرنگی، كدو میوهها مانند سیب، انواع برگه، انواع توت، آلو، كشمش، پرتقال، انگور حبوبات از قبیل عدس و انواع لوبیا بیسكویتهای كم چربی.
از غذاهای زیر كمتر استفاده كنید: بیسكویتهای كرمدار و پرچربی، پیراشكی، شكلات و بستنی، غلات طبخ شده با روغن نارگیل، سبزیهایی كه با سسهای محتوی خامه یا كره طبخ شده باشند، غذاهای سرخ شده، انواع كیكهای میوه ای، دسرهای مختلف، غذاهایی كه دارای مقدار زیادی گوشت باشند، انواع چیپس.