تحریریه زندگی آنلاین : بهداشت روانی و توجه به نیازهای روانی بازنشستهها از اهمیت ویژهای برخوردار است. بهترین راه سالم نگاه داشتن ذهن مطالعه مستمر است. ادامه تحصیل زمینهی مناسبی را برای مطالعه مستمر فرد بازنشسته فراهم میکند.
نیازهای روانی و بهداشت روان بازنشستهها
بهداشت روانی و توجه به نیازهای روانی بازنشستهها از اهمیت ویژهای برخوردار است. چنانچه این اقشار از سلامت روانی خوبی برخوردار باشند این امر تا حد زیادی بر سلامت جسمی و بهبود مناسبات اجتماعی آنان نیز اثرگذار خواهد بود.
بیشتربخوانید:
جدی ترین علائم آلزایمر در هنگام رانندگی که باید آنها را جدی بگیرید
نکات کلیدی برای حفظ بهداشت روانی بازنشستهها
خواب کافی: خواب کافی کمک میکند تا ذهنی آرام داشته باشند. 7 تا 8 ساعت خواب شبانه و حدود 30 تا 40 دقیقه خواب نیم روزی برای تمدد اعصاب و نیز افزایش انرژی مناسب است.
فعالیت بدنی: ورزش منظم باعث کاهش بیماریهای مزمن مثل تصلب شرائین، فشارخون، چربی خون و ... میشود. یک فعالیت بدنی منظم و ملایم روزانه مثلاً پیادهروی به مدت 30 دقیقه در روز باعث کاهش بیماریهای قلبی – عروقی، کاهش بروز پوکی استخوان، بهبود عملکرد تنفسی، بهبود جریان خون، حفظ وزن ایده آل و در نهایت احساس کلی آرامش جسمی و روانی میشود.
ورزش ذهن و مغز: بخشی از حواسپرتیها در سنین پیری طبیعی قلمداد میشود. اما فشارعصبی و اضطراب و زندگی پرمشغله هم میتواند در حافظه و تمرکز حواس اختلال ایجاد کند. بهترین راه سالم نگاهداشتن ذهن مطالعه مستمر است.
عالیتهای اجتماعی مختلف: بهتر است روابط اجتماعی را در حدی حفظ کرد که تفاوت جزئی با سالیان گذشته داشته باشد. برای بسیاری از افراد دوران بازنشستگی دوره تداوم رشد هوشی، هیجانی و روانی است. انزوا فرد بازنشسته را نسبت به افسردگی آسیبپذیر میسازد.
رژیم غذایی مناسب: کاهش مصرف نمک، عدم مصرف چربیهای جامد، نگهداری وزن در حد مطلوب، استفاده از همه گروههای غذایی بخصوص میوه و سبزیجات تازه و لبنیات.
آگاهی از علائم افسردگی و اضطراب: اگر احساس تغییر خلق، کاهش انرژی، کاهش لذت از فعالیتهای روزمره، احساس گناه، حس بیارزشی، میل به تنهایی، دلشوره و اضطراب، کاهش خواب و اشتها، کاهش وزن، شکایات متعدد جسمانی مشاهده شود لازم است همراه با یکی از اعضاء خانواده به روانپزشک مراجعه شود.
بیشتربخوانید:
مشکلات حافظه و زوال عقل
رازهایی که باید بدانید تا آلزایمر نگیرید!
تأثیر مطالعه بر عملکرد روان بازنشستهها
ضعف قوای ذهنی علاوه بر قوای جسمی یکی از عوارض بازنشستگی میباشد، لذا بایستی آنها را با تغییر الگوی زندگی بازنشستهها به تأخیر انداخت. یکی از موثرترین محرکهای قوای ذهنی در بازنشستهها، مطالعه است. بسط معنایی و مفهومسازی عواملی کلیدی برای حل مساله و یادگیری مفاهیم علمی در یادگیرندگان هستند. تحقیقات انجام شده نشان میدهد میزان مطالعه تأثیر مستقیمی بر بسط معنایی و مفهومسازی در بازنشستهها دارد. آلزایمر، کمهوشی و کندی ذهن بیماریهایی است که بازنشستهها میتوانند با مطالعه روزانه و مستمر، ابتلا به آن را از خود دور و یا به تعویق اندازند.
ادامه تحصیل در دوران بازنشستگی
ازجمله مواردی که کمک شایانی به بهداشت روانی بازنشستگان مینماید تشویق و ترغیب آنان برای ادامه تحصیل و کسب مدارج تحصیلی بالاتر است. افرادی که در هنگام اشتغال به هر دلیلی نتوانستهاند به تحصیلات خود ادامه دهند در هنگام بازنشستگی میتوانند به ادامه تحصیل تشویق شوند. ادامه تحصیل علاوه بر نقش سازنده و مهمی که در ارتقا روحیه و خودباوری بازنشستهها دارد آنها از ابتلا به بسیاری از امراض روحی و روانی حفظ میکند. منظور از درس خواندن فقط تحصیل در زمینه حرفه مشخصی نمیباشد. درس خواندن ممکن است برای شما یک نوع سرگرمی باشد. میتوانید در آموزشگاههای مختلف زیادی درس بخوانید، از جمله این دانشگاهها عبارتند از: دانشگاه آزاد، یا مدرسه عالی حرفهای آزاد، دانشگاه تابستانی، دانشگاه مخصوص افراد مسن، دانشسرای ملی، دانشسرای کارگری و آموزشگاه ادامه تحصیل بزرگسالان.
دانشگاه آزاد و مدرسه عالی حرفهای آزاد
دانشگاه آزاد و مدرسه عالی حرفهای آزاد، به ارائه کورسها یا دورههای آموزشی دانشگاه و مدرسه عالی حرفهای میپردازند. تحصیل در آموزشگاههای عالی آزاد برای همگان آزاد است. حتی اگر هیچگونه مدرک تحصیلی نداشته باشید، میتوانید در آموزشگاههای عالی آزاد تحصیل کنید.
در آموزشگاههای عالی آزاد، تحصیل کردن توأم با انعطاف بوده و حالت آزادانهتری دارد. میتوانید در طول روز، شب و یا تعطیلات آخر هفته در کلاسها شرکت کنید. همچنین میتوانید از طریق اینترنت درس بخوانید.
بیشتربخوانید:
ملاحظات ازدواج در دوران بازنشستگی
دانشگاه تابستانی
ترمها یا دورههای تحصیلی دانشگاه تابستانی بسیار مشابه با دانشگاه آزاد میباشند. در دانشگاه تابستانی میتوان علاوه بر تابستان، در اوقات دیگر سال نیز تحصیل کرد.
دانشگاه افراد مسن
دانشگاه افراد مسن به افرادی که بیشتر از 60 سال سن دارند، اختصاص دارد. البته ورود برای همگان آزاد میباشد. برنامه آموزشی دانشگاه افراد مسن بخشی از فعالیتهای دانشگاه آزاد بشمار میرود. دانشگاه افراد مسن، به برگزاری کنفرانسهای متعدد، دورههای آموزشی و سفرهای آموزشی میپردازد.
دانشسراهای ملی و کارگری
در فنلاند چندین دانشسرای ملی و دانشسرای کارگری وجود دارد. در این دانشسراها میتوانید بهعنوان مثال به یادگیری زبان، کاردستی، ورزش، هنر نقاشی و آشپزی بپردازید. برنامههای آموزشی دانشسراهای ملی و کارگری بیشتر جنبه سرگرمی دارند.
آموزشگاه ادامه تحصیل بزرگسالان
آموزشگاه ادامه تحصیل بزرگسالان همدورههای آموزشی را که جهت سرگرمی و فعالیت اوقات فراغت میباشند و همدورههای آموزشی حرفهای را ارائه میدهند. این آموزشگاهها ممکن است زیر نظر یک سازمان و یا بهطور مستقل فعالیت نمایند. در آموزشگاه ادامه تحصیل بزرگسالان میتوانید به تحصیل در زمینه حرفه و یا شغل مشخصی بپردازید.