واژه سلبریتی از آن دست واژههایی است که به لطف بچه معروفهای هنر و ورزش ایران به تدریج بار منفی پیدا کرده است، واژهای که ذاتا بار منفی ندارد، اما برخی از رفتارها، واکنشها و تصمیمات غلط از سوی همین معروفها باعث شده است تا به محض اینکه نام سلبریتی به گوشمان خورد مواردی منفی به ذهنمان خطور کند.
اکنون سلبریتیها برای عموم مردم ایران افرادی تلقی میشوند که درآمد بالا، اما سواد و درک کمی دارند. آنها بنا به دلایل مختلفی که اکثر مواقع منفعت طلبی و درک نادرست از یک موضوع است سعی بر جریان سازی میکنند. از این بگذریم که واکنش آنها در رابطه با یک موضوع گاهی اوقات صد در صد نادرست است و از این هم بگذریم که نیت آقا یا خانم سلبریتی فقط این است که بتواند برای یک مقطع کوتاه هم که شده جلب توجه کند تا به قول رسانه ایها مدتی روی «بورس» باشد.
به رفتارهای برخی از سلبریتیها توجه کنید. در حالی که در دو سال اخیر رفتار سلبریتیها و میکروسلبریتیها بیشتر در جامعه دیده میشود بازخوردهای بیشتری هم دارد حالا واکنشهای جدیدی در ورزش و فوتبال دیده شده است. آخرین مورد مربوط میشود به وریا غفوری. کاپیتان استقلال خوب یاد گرفته در بزنگاه خود را همسوی عموم مردم نشان بدهد. هر چند وقت یکبار اظهارنظر میکند و در اینستاگرامش درباره موضوعاتی نظر میدهد که اشراف کامل به آنها ندارد.
او نمونه مشت خرواری است که میخواهند قهرمان مردم باشند، اما راهش را نمیدانند.
سعید رضاوند جامعه شناس ورزشی در رابطه با تاثیر جامعه شناس ورزشی بر جامعه گفت: کسب شهرت و محبوبیت برای یک فرد مسئولیت سختی ایجاد میکند. او باید بداند از این پس رفتار او زیر ذره بین است و تاثیر خود را میگذارد پس باید با بینش عمیق تری نسبت به مسائل مختلف نگاه کند.
این جامعه شناس ورزشی عنوان کرد: متاسفانه بسیاری از چهرههای ورزشی و هنری ایران نسبت به این مسئله آگاهی ندارند. آنها با عدم آگاهی از اینکه رفتار و گفتار آنها چه عواقبی میتواند داشته باشد نسبت به برخی از مسائل واکنشهای کورکورانه نشان میدهند.
رضاوند در رابطه با اینکه رفتارهای ستارههایی مثل وریا غفوری در برابر رسانهها و حضورشان در شبکههای اجتماعی چگونه باید باشد نیز اظهار داشت: یک ستاره، یک سلبریتی و یک فرد مشهور را باید توجیه کرد. در رابطه با فوتبال این توجیه کردن متوجه باشگاه هاست. چطور یک باشگاه بزرگ نمیتواند به ستاره خود یاد بدهد در تقابل با رسانهها چگونه رفتار کند؟ آیا فقط نحوه تمرین کردن او باید مورد توجه قرار بگیرد؟ سایر مسائل در درجه اهمیت قرار ندارد؟
وی یادآور شد: وقتی یک سلبریتی با رفتارهای خود باعث هنجارشکنی میشود پیش از سرزنش کردن او باید به وضعیت فرهنگی باشگاه او توجه کرد.
رضاوند افزود: هر سخنی که از سوی یک سلبریتی و یا ستاره ورزشی مطرح میشود لزوما درست نیست و حتی ممکن است آثار مخرب و زیانباری داشته باشد. نمیخواهم اشاره مستقیم به موضوعی داشته باشم، اما در مدت اخیر شاهد این بودهایم که برخی از سلبریتیها چگونه با اظهارنظر نسنجیده و خام خود باعث گمراهی و حتی آسیب جانی به دیگران شده اند.
این جامعه شناس ورزشی تاکید کرد: وریا غفوری ستاره قابل توجهی در فوتبال ایران است. او باید رفتارهای سنجیده تری از خود نشان بدهد. البته این وظیفه باشگاه است که در رابطه با موضوعات فرهنگی اجتماعی نقش مشاور را برای بازیکنان تحت قرارداد خود داشته باشد.
وی در پایان گفت: باید برای سلبریتی تعریف جدیدی داشته باشیم، فرد مشهوری که میداند چگونه تاثیرگذاری شایسته و مثبتی در جامعه از خود نشان بدهد. با در نظر گرفتن این مفهوم به خوبی متوجه میشویم که بسیاری از «مشهورها» از جمله همین وریا غفوری سلبریتی نیستند.
یادت نرود از کجا مشهور شدی؟!
«اون دوربین تلویزیونه؟ من با تلویزیون حرف نمیزنم! دوربین رو خاموش کن!». این دیالوگ وریا غفوری، کاپیتان تیم استقلال است که بعد از دیدار با پیکان مقابل خبرنگاران به زبان میآید.ای کاش یکی همان موقع از او میپرسید چطور وقتی هنوز مشهور نشده بود به خبرنگاران صدا و سیما نگفت دوربین را خاموش کن؟! آن موقع منفعتش در این بود که تمام و کمال پاسخگوی آنها باشد و حالا دیگر به آنها نیازی ندارد؟! وریا غفوری هم بازی را خوب یاد گرفته. او حالا میداند در جامعه چه حساسیتهایی به وجود آمده است تا با سوءاستفاده از این حساسیتها خودی نشان بدهد و قهرمان مردم شود. او میخواهد محبوب باشد و خود را یک ستاره مدنی در جامعه معرفی کند. اما او نباید چند نکته بسیار مهم را فراموش کند. نخست اینکه اگر وریا غفوری امروز شهرت دارد دلیل عمده اش یک موضوع است: «رسانه».
او نباید فراموش کند در روزگاری که نامش را بسیاری از کاربران امروزی شبکههای اجتماعی حتی نمیدانستند، رسانه بزرگی مثل صدا و سیما باعث شهرت امثال او شد. این رویه هنوز هم ادامه دارد. غفوری بدون رسانه ملی چگونه میتواند خودش را به مردم نشان بدهد و دلبری کند؟! چه کسی امروز او را میشناخت؟ مگر نه اینکه خبرنگاران ورزشی همین رسانه نقش بزرگی در مشهور شدنش ایفا کردند؟ اگر بازیهای او از همین رسانه پخش نشود بسیاری از مردم ایران چگونه میخواهند کاپیتان استقلال را ببینند؟ بد نیست سلبریتیهای تازه به دوران رسیده جامعه ایران کمی بیشتر به گذشته، حال و آینده خود نگاه کنند.
گمان نکنند که همه گیر شدن شبکههای اجتماعی و مانور و دلبری در آن باعث ماندگاری میشود. در ضمن همین سلبریتیها یادشان نرود چگونه مشهور شوند. اما به هر حال این را بسیاری از سلبریتیها از جمله وریا غفوری فراموش کرده اند و یا اینکه خودشان را به آن راه میزنند. هر چه باشد حالا کاملا مشخص است که بازی با افکار عمومی و کسب محبوبیت کاذب نزد مردم چه راه و روشی دارد. شاید با استفاده از همین راه و روش بتوان دکانی هم فراهم آورد و از کنارش نفعی برد.
منبع: جام جم