جنگ چهره زنانه ندارد
کتاب «جنگ چهره زنانه ندارد» در چند سال اخیر به یکی از مشهورترین کتابهای جهان با موضوع جنگ تبدیل شده است.
این رمان درباره زنان روسی است که در جنگ جهانی دوم در جبهه حضور داشتند و با آلمانها جنگیدند.
غالباً حضور زن در جبهه و خط مقدم، با توجه به کتابها و فیلمهایی که خواندهایم و دیدهایم در نقش پرستار و امدادگر خلاصه میشود ولی این کتاب داستان زنانی را تعریف میکند که اسلحه دست گرفتند و در خط مقدم مثل یک سرباز به دشمن حمله کردند، تک تیرانداز بودند، پارتیزان بودند و در جنگل زندگی میکردند، مین روب بودند، حتی فرمانده شدند و سربازان مرد را فرماندهی میکردند. یک عده دیگر هم در نقش پرستار و پزشک و آشپز و حتی خواننده، به جبهه خدمت میکردند.
کتاب «جنگ چهره زنانه ندارد» روایت پر فرازو نشیب از روزگار و خاطرات زنانی که در ارتش اتحاد جماهیر شوروی در جنگ جهانی دوم جنگیدند و حالا بعد از سالها از کابوسها، تنهایی و هولهایشان میگویند.
نویسنده چند صد نفر از این زنان را مییابد و با تمامشان حرف میزند. از هر قشری هستند؛ پرستار، تکتیرانداز، خلبان، رخت شور، پارتیزان، بیسیم چی و…
سوتلانا الکسیویچ (۱۹۴۸) اولین نویسنده تاریخ است که به خاطرِ نوشتههایش در ژانر مستندنگاری جایزه ادبی نوبل را در سال ۲۰۱۵ از آن خود کرد.
در قسمتی از پشت جلد کتاب «جنگ چهره زنانه ندارد» آمده است:
کتاب گاه شامل چنان لحظاتی میشود که فراتر از خواندهها و شنیدههای مرسوم است درباره جنگ. بیپرده و عریان است و ناگهان مادری را به ما نشان میدهد که برای عبور از خط بازرسی آلمانها بچهاش را نمکاندود میکند تا تب کند و سربازان بهراسند از تیفوس و او بتواند در قنداق بچه گریان با پوست ملتهب سرخشده دارو ببرد برای پارتیزانها... و این کتاب چنین آدمهایی است.
روزی که تصمیم به خواندن این کتاب گرفتم مدام با خودم فکر میکردم چطور یک نویسنده توانسته سیصد و خردهای صفحه فقط در مورد پرستارهایی که در جنگ حضور داشتند بنویسد. بعد حدس زدم چون نویسنده زن هست، پس حتماً کلی احساسات میان داستانها گنجانده و حتماً قصهها کشیده شدهاند به سمت سانتی مانتالیسم. بعد که کتاب به دستم رسید و توانستم یادداشت پشت جلد را بخوانم دیدم تمام روایات مستند هستند و تعجب من وقتی به اوجش رسید که با خواندن کتاب فهمیدم زنها در جنگ فقط پرستاری نمیکردند، آنها کارهایی مثل خلبانی، چتر بازی، مسلسلچی، مینروبی و تک تیراندازی انجام میدادند.
چطور ممکن است یک زن با این روحیه لطیف و شکننده در جبههها در خط مقدم، سختترین و وحشتناکترین شرایط را بدون اینکه خم به ابرو بیاورد و به صورت کاملاً داوطلبانه، پشت سر بگذارد و بعد از آن بتواند دوباره به زندگی عادی، به زندگی زنانهاش برگردد؟
بعد از دیدن آن همه صحنه خون آلود و وحشیانه دوباره بتواند لاک بزند، کفش پاشنهبلند بپوشد، دامن و پیراهن به تن کند و از همه مهمتر همه اثرات مخرب
جنگ را از ذهنش دور کند و به زندگی عادیاش برگردد.
مشخصات کتاب
* کتاب «جنگ چهره زنانه ندارد»
* نویسنده: سوتلانا الکساندرونا الکسیویچ
* ترجمه: عبدالمجید احمدی
* انتشارات: چشمه
* تعداد صفحات: ۳۶۴ صفحه
* قیمت: ۲۶۰۰۰ تومان
بیشتر بخوانید: