برترینها: این روزها مزه کردن غذاهای محلی هر منطقه در سفر، بخشی جدانشدنی از یک تجربه کامل گردشگری به شمار میآید و گردشگران علاقهمند به غذا حداقل یک یا چند وعده را در رستورانهای محلی غذا میخورند تا با آشنایی بیشتر با فرهنگ غذایی هر شهر، سفری لذتبخشتر برای خود رقم بزنند.
کشور ایران دارای ۳۱ استان است که هر یک، دهها غذای محلی و اصیل مخصوص به خودشان را دارند. در این سری مطالب آشپزی قصد داریم شما را با غذای محلی استانهای مختلف آشنا کنیم.
در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با مشهورترین غذاهای لذیذ محلی البرز آشنا کنیم.
استان البرز، سی و یکمین استان ایران و پنجمین شهر ایران از نظر جمعیت است. این استان از نظر اقلیمی دارای تنوع بسیاری است؛ بهطوری که از اقلیم بیابانی در قسمتهای جنوبی آغاز و تا اقلیمهای نیمه مرطوب و مرطوب در قسمتهای شمالی ادامه پیدا میکند. در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با مشهورترین غذاهای محلی استان البرز آشنا کنیم.
بیشتربخوانید:
طرز تهیه کشکپیاز؛ غذای محلی کهگیلویه و بویراحمد
خورش عدس طالقان
خورش عدس سبز، یکی از لذیذترین و مقویترین خورشهای ایرانی است که اصالت آن به شهر طالقان در استان البرز برمیگردد؛ البته این خورش در استان گیلان و مازندران نیز با کمی تفاوت در طرز تهیه درست میشود. این خورش، دستور پخت سادهای دارد و میتواند بهعنوان یک وعده غذایی کامل بههمراه نان یا برنج در رژیم غذایی شما قرار بگیرد. خورش عدس یا مرجو خورش را میتوان با گوشت یا بهصورت کاملا گیاهی طبخ کرد.
مواد لازم برای چهار نفر
گوشت: ۳۰۰ گرم
عدس: یک لیوان
پیاز: ۲ عدد
سیب زمینی: یک عدد
آلو بخارا: ۱۰ عدد
رب: یک قاشق غذاخوری
آبغوره: به مقدار دلخواه
نمک و فلفل: به مقدار لازم
دارچین و زردچوبه: به مقدار لازم
روغن: به مقدار لازم
زعفران: ۲ قاشق غذاخوری
طرز تهیه
عدس را از شب قبل خیس کنید و چند بار آب آن را عوض کنید تا نغخ عدس گرفته شود و زودتر بپزد. آلوها را نیز از چند ساعت قبل در مقداری آب خیس کنید. مقداری روغن در یک تابه گود بریزید و آن را روی حرارت متوسط گاز قرار دهید تا داغ شود. سپس سیبزمینیهای نگینی خرد شده را در تابه بریزید و آنها را تفت دهید تا حسابی طلایی و ترد شوند.
سیبزمینیهای سرخ شده را از تابه بیرون بیاورید و روی دستمال مخصوص آشپزخانه قرار دهید تا روغن اضافه آنها گرفته شود. پیازهای نگینی یا خلالی خرد شده را در همان تابه بریزید و سرخ کنید تا طلایی و سبک شوند. سپس زردچوبه را به پیاز داغ بیفزایید و تفت دهید تا بوی ادویه بلند شود. در ادامه گوشت مکعبی خرد شده را در تابه بریزید و شعله گاز را کم کنید تا گوشتها با پیاز و زردچوبه تفت بخورند و رنگ آنها تغییر کند. فلفل و دارچین را بههمراه رب گوجهفرنگی به گوشتها بیفزایید و مواد را تفت دهید تا رنگ رب باز شود و طعم خامی آن گرفته شود. پس از گذشت حدود سه دقیقه، در تابه آب جوش بریزید و درب آن را ببندید تا گوشت بهخوبی بپزد.
پس از گذشت نیم ساعت، سیبزمینیهای سرخ شده، عدس و آلوی آبکش شده را در تابه بریزید. آبغوره، نمک و زعفران دمکرده را پس از حدود ۹۰ دقیقه در خورش بریزید و غذا را پس از ۱۵ دقیقه سرو کنید. خورش عدس را در ظرف سرو بکشید و روی آن را با پیاز داغ و جعفری تازه تزئین کنید.
بیشتر بخوانید:
ساج قاوورماسی + طرز تهیه
طرز تهیه مرغ پرتقالی مجلسی
نکات مهم
شما میتوانید خورش عدس را بهجای گوشت گوسفندی با مرغ نیز درست کنید.
بهجای آبغوره میتوان از آب لیمو هم استفاده کرد.
برخی افراد بهجای آب از آب قلم برای پخت این خورش استفاده میکنند تا غذایی مقویتر و خوشطعمتر داشته باشند.
بهجای رب گوجهفرنگی میتوان از رب انار یا کشک نیز استفاده کرد.
در برخی طرز تهیهها بهجای پیاز از سیر استفاده میشود.
خوراک لوبیا پیله
خوراک لوبیا پیله، یکی از غذاهای محلی و فصلی استان البرز است که در تابستان طبخ میشود. لوبیا پیله، در واقع همان لوبیا چیتی تازه همراه با غلاف است.
مواد لازم برای چهار نفر
لوبیا پیله: ۵۰۰ گرم
پیاز: یک عدد
گوشت: ۲۵۰ گرم
سیب زمینی: ۲ عدد
گوجه فرنگی: ۲ عدد
روغن: ۲ قاشق غذاخوری
نمک، فلفل و زردچوبه: به مقدار لازم
آب لیمو یا لیمو ترش تازه: به مقدار لازم
طرز تهیه
مقداری روغن در یک تابه گود بریزید و آن را روی حرارت متوسط گاز قرار دهید تا داغ شود. سپس سیبزمینیها و پیازهای نگینی خرد شده را در تابه بریزید و آنها را تفت دهید تا حسابی طلایی و ترد شوند.
گوشت خرد شده، زردچوبه و فلفل را در تابه بریزید و آنها را تفت دهید تا آب گوشت خشک شود و رنگ آن تغییر کند. لوبیا را در مرحله بعد در تابه بریزید و برای یک دقیقه تفت دهید. سپس گوجهفرنگی خرد شده را به مواد داخل تابه بیفزایید و تفت دادن را برای یک دقیقه دیگر ادامه دهید. دو لیوان آب جوش در تابه بریزید و درب تابه را ببندید تا لوبیا و گوشت بهطور کامل بپزند.
بیشتر بخوانید:
طرز تهیهی سمبوسهی گوشت خانگی
طرز تهیهی تاک پلو؛ غذای شاهرودی
یوان آش
یوان آش، یکی از آشهای سنتی و مقوی استان البرز است که با برنج، عدس، سبزی آش، شلغم، گوشت چرخکرده، نمک، فلفل و زردچوبه درست میشود.
مواد لازم برای چهار نفر
پیاز: یک عدد
برنج: نصف پیمانه
عدس: یک پیمانه
سبزی آش: ۵۰۰ گرم
شلغم: ۲ عدد
گوشت: ۵۰۰ گرم
پیاز: ۲۵۰ گرم
نمک، فلفل و زردچوبه: به مقدار لازم
طرز تهیه
عدس را از شب قبل خیس کنید و چند بار آب آن را عوض کنید تا نغخ عدس گرفته شود و زودتر بپزد. برنج را نیز از چند ساعت قبل در مقداری آب و کمی نمک خیس کنید. سپس آب آنها را خالی کنید و برنج و عدس را با یک لیتر آب تازه در قابلمه بریزید و آنها را روی حرارت متوسط گاز قرار دهید تا با هم بپزند.
پس از پخت برنج و عدس، سبزی خرد شده، پیاز داغ و شلغم را در قابلمه بریزید تا با هم بپزند. در همین حین، گوشت چرخکرده، پیاز رنده شده، نمک، فلفل و زردچوبه را در یک کاسه مخلوط کنید و ورز دهید. سپس آنها را بهشکل کوفته قلقلی دربیاورید و در آش حال در جوش بریزید. آش شما پس از پخت گوشت حاضر است.
نکات مهم
روی یوان آش را با پیاز داغ، نعنا داغ و کشک تزئین کنید.
بهجای سبزی آش میتوان از سبزی کوهی نیز استفاده کرد.
برخی افراد از سیر داغ هم در این آش استفاده میکنند.
علاوه بر عدس، میتوانید نخود و لوبیا هم در آش بریزید.