به گزارش دلگرم، ازگیل میوهای سرشار از مواد مغذی مانند پتاسیم، منیزیم، منگنز، روی، آهن و ... میباشد و برای درمان بسیاری از بیماریها مانند سنگ کلیه، فشارخون، التهابهای رودهای و ... کاربرد دارد.
میوه ازگیل بسیار سخت و اسیدی است و تا زمانیکه خوب رسیده نشود قابل خوردن نیست.
خواص دارویی ازگیل از روزگاران بسیار دور مورد توجه بوده. بقراط ازگیل را برای مبتلایان به ترشی معده و مدفوع سوزان و عوارض تب نافع میپنداشت. ازگیل برای فشار خون و چربی خون و قند خون مفید است.
ازگیل یا کونوس میوهای است که در فصل پاییز در گیلان به وفور یافت میشود. این میوه سرشار از ویتامین B و C بوده و خواص دارویی فراوانی دارد.
در روستای اسکبو ساری در زمان برداشت این میوه را چیده و علاوه بر استفاده بر سر سفره شب یلدا، از آن رب تهیه میکنند که به رب کاندس ترشی معروف است که طعم ترش و شیرین و رنگ قهوهای دارد.
از این رب به عنوان چاشنی در طبخ ماهی، آش ترش و مخلوط با رب انار در فسنجان استفاده میکنند. مدت زمان طبخ این رب یک الی دو ساعت میباشد.
بیشتربخوانید:
طرز تهیه رب انار خانگی خوشمزه به ۲ روش متفاوت
مواد لازم برای تهیه رب ازگیل یا کونوس
ازگیل (کونوس).............. ۵ کیلو
آب............... ۱ لیتر
نمک............. ۱ قاشق غذاخوری
طرز تهیه رب ازگیل مرحله به مرحله
طرز طبخ این رب بسیار شبیه به رب انار است، ابتدا ازگیلهایی که کاملا رسیده اند را شسته و به همراه آب روی حرارت قرار دهید و در آن را محکم ببندید تا کاملا بپزد.
سپس پوست و هسته آن را جدا کرده و از صافی رد میکنیم و باز مجدد حرارت میدهیم تا غلیظ و یکدست شود.
در این حین نمک را به آن اضافه میکنیم وقتی به غلظت مورد نظر رسید از روی حرارت برداشته و پس از سرد شدن داخل ظرف شیشهای ریخته و در آن را محکم میبندیم.
البته در روش محلی روش طبخ کمی متفاوتتر است، در این روش ازگیلها را زودتر از موعد چیده و در بالکن یا انبار به دور از نور مستقیم آفتاب نگهداری میکنند تا برسد.
پس از آن آنها را آبپز کرده و از توری رد کرده و میچلانند تا گوشت میوه از آن جدا شود و سپس عصاره به دست آمده را میجوشانند تا غلیظ شود.
در تهیه این رب باید توجه داشته باشید که ازگیلها نباید خیلی کهنه باشند، زیرا بر روی طعم رب تاثیر منفی خواهند گذاشت.
همچنین برای چلاندن و صاف کردن ازگیلها از پارچه ایی با منافذ نرم استفاده کنید تا فقط گوشت کونوس از آن عبور کند، زیرا عبور باقی اجز از آن باعث تلخ شدن رب میشود و در انتها توجه داشته باشید که در هنگام حرارت دادن رب ته نگیرد.
خواص شگفت انگیز ازگیل
ازگیل یکی از گیاهان خانواده رز میباشد و از نظر گیاهشناسی گیاهی مابین گلابی و زالزالک است. ازگیل ابتدا به رنگ سفید است و با رسیده شدن به رنگ قهوهای در میآید. این گیاه که در جنوب شرقی اروپا و جنوب غربی آسیا یافت میشود، به سرعت فاسد میگردد و سرشار از پکتین میباشد.
به همین علت برای تهیه انواع ژله، مارمالاد و مربا مناسب میباشد. درخت ازگیل برگهایی به رنگ زرد و قرمز دارد و چوب این درخت خاصیت منحصر به فردی دارد و غیرقابل شکستن است.
بیشتر بخوانید:
سس تند دقوس + طرز تهیه
ازگیل را بیشتر بشناسید
هر ۱۰۰ گرم از میوه ازگیل دارای ۴۳ کالری، انرژی میباشد.
۱۰۰ گرم از میوه ازگیل همچنین، ۵/۰ میلیگرم روی، ۵/۰ میلیگرم منگنز، ۲/۷ میلیگرم آهن، ۳۹ میلیگرم فسفر، ۵۵ میلیگرم منیزیم، ۷۳ میلیگرم کلسیم و ۷۹۲ میلیگرم پتاسیم دارد.
این ارقام نشان میدهد که ازگیل سرشار از مواد معدنی میباشد. همچنین ازگیل فاقد هرگونه چربی اشباع و کلسترول است و در آن ۷۵ درصد آب و ۲۱ نوع اسید چرب مانند استئاریک اسید، پالمتیک اسید، لینولئیک اسید و اولئیک اسید وجود دارد.
همچنین سرشار از ویتامین C، ویتامین A، ویتامین B۱ و ویتامین B۲ میباشد.
ازگیل جهت دفع سنگ کلیه
اصلیترین کاربرد ازگیل برای برطرف کردن مشکلات کلیوی میباشد؛ زیرا آب مولکولی فراوانی دارد و بدن را سم زدایی میکند. در نتیجه به عنوان همکاری برای کلیهها معرفی میشود.