طیبه سیاوشی/ عضو فراکسیون زنان مجلس
موضوع ولایت مطلق پدر بر فرزندان باید در لایحه حمایت از کودکان مورد توجه قرار گیرد، در این لایحه باید حداقل سن ازدواج هم بازتعریف شود.
مراحل بررسی لایحه حمایت از کودکان در مجلس در کمیسیون قضایی به عنوان کمیسیون اصلی و در چهار کمیسیون دیگر به عنوان کمیسیونهای فرعی در حال بررسی است.
به دلیل روند بوروکراتیک دولت و مجلس، رسیدگی به این لایحه بسیار کند پیش رفته است و پس از چند سال در سال ۹۵ در دستور کار کمیسیون قضایی قرار گرفت.
۹ ماده از این لایحه بررسی شد اما در لایحه نهم متوقف مانده است.
از حقوقدانان و فعالان اجتماعی دعوت کردیم تا در بررسی لایحه مشارکت کنند تا در تصویب کلیات مورد توجه قرار گیرد.
این برای نخستین بار است که در قوانین ایران موضوع حمایت از کودکان مورد توجه قرار گرفته و کودکآزاری در خانواده جرم انگاری شده است و پیش از این چنین قانوین نداشتهایم.
نواقص بسیاری در قوانین مرتبط با خانواده و کودکان وجود دارد و لایحه حمایت از کودکان مشتمل بر ۴۹ ماده است که مرکز پژوهش های مجلس و یک مرکز در قم مسئولیت بررسی جوانب آن را برعهده گرفته اند.
ماده نهم این لایحه مربوط به ولایت مطلق والدین نسبت به کودکان است که با حساسیت بسیاری مواجه است اما در نهایت باید به مساله ورود کنیم.
اگرچه ما نیز معتقدیم حریم خانواده باید حفظ شود، اما وقتی پدری مرتکب قتل فرزند می شود این موضوع باید در جایی از قانون تعیین تکلیف شود.
اگرچه قوانین ضعف دارد اما در مرحله اجرا سازمان بهزیستی نیز با اشکالاتی مواجه است.
باید در این لایحه موضوع سن ازدواج نیز تعیین تکلیف شود در حال حاضر سنین ۹، ۱۳، ۱۵ و ۱۸ در قوانین مختلف آمده است اما قانون نیازمند اصلاح است.
در حال حاضر فقط توانسته ایم یک حکم فقهی از آیت ا... مکارم شیرازی در نقد ازدواج کودکان در سنین پایین دریافت کنیم.