Loading...
شما از نسخه قدیمی این مرورگر استفاده میکنید. این نسخه دارای مشکلات امنیتی بسیاری است و نمی تواند تمامی ویژگی های این وبسایت و دیگر وبسایت ها را به خوبی نمایش دهد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه به روز رسانی مرورگر اینجا کلیک کنید.
چهارشنبه 30 آبان 1403 - 10:52

30
آبان
نقش لالایی و آواهای مادرانه در آرامش کودکان ( قسمت اول )

نقش لالایی و آواهای مادرانه در آرامش کودکان ( قسمت اول )

در همه زبان‌ها و فرهنگ‌های مختلفی که در سرتاسر دنیا دیده مي‌شود، یک زبان مشترک وجود دارد، زبان و آوایی که در‌ میان همه مادران مشاهده می‌شود، آوایی که در کودکی بسیار دلنشین و آرام‌بخش است

به قلم : مهرنوش رجایی ، روانشناس تربیتی

 

تحریریه زندگی آنلاین : در همه زبان‌ها و فرهنگ‌های مختلفی که در سرتاسر دنیا دیده مي‌شود، یک زبان مشترک وجود دارد، زبان و آوایی که در‌ میان همه مادران مشاهده می‌شود، آوایی که در کودکی بسیار دلنشین و آرام‌بخش است و در بزرگسالی یادآور آغوش گرم و امن مادر می‌باشد.

در واقع لالایی‌های کودکانه اولین آواهایی هستند که نوازشگر گوش کودکان بوده و مادر نیز اولین کسی است که با آغوش گرفتن فرزندش، یکی از تأثیر‌گذارترین آواها را که همان لالایی می‌باشد با صدای گرم و آرام‌بخشش برای کودک خود می‌سراید‌.

محققان علوم روانشناسی بر این اعتقادند که؛ خواندن لالایی تاثیر بسیار مثبتی بر ذهن و روان کودکان دارد و حتی آرامشی که از خواندن لالایی در کودکان ایجاد می‌شود، اثرات مثبت آن تا دوران سالمندی هم در ذهن و روان کودک باقی می‌ماند. حال با توجه به این موضوع بد نیست بدانیم لالایی و خواندن آواهایی که خاص گروه سنی کودکان است، چقدر می‌تواند بر روح و روان آنان تاثیر گذار و مثبت باشد‌.

 اثرات مثبت لالایی‌های کودکانه در دوران جنینی

با توجه به تحقیقات انجام شده در این زمينه، جنین از هفته ۲۵ بارداری یعنی با وارد شدن به هفت ماهگی به لحاظ شنوایی تکامل یافته است و می‌تواند صدای مادر را بشنود که این موضوع تاثیرات بسیار مثبتی را برای جنین به همراه دارد. از جمله:

 آن دسته از مادرانی که در دوران بارداری برای کودک خود لالایی می‌خوانند و او را از روی شکم خود نوازش می‌کنند، نه تنها باعث تقویت شنوایی کودک می‌شوند، بلکه پس از تولد، نوزاد آرام‌تری دارند که معمولا گریه و بی‌قراری کمتری می‌کند.

 همانطور که شرایط کلی مادر به لحاظ روحی، روانی و جسمانی در دوران بارداری بر جنین تأثیر می‌گذارد، به همان میزان نیز خواندن لالایی و آواهای کودکانه برای جنین باعث می‌شود تا نوزاد شما پس از تولد با شنیدن این گونه آواها آرام گرفته و به خواب رود.

 همچنین خواندن لالایی و آواهای مادرانه در کنار آرامشی که برای جنین ایجاد می‌کند، به رشد مغز و حافظه جنین کمک کرده و باعث ایجاد تمرکز و افزایش هوش کودک می‌شود.

بیشتربخوانید:

عواقب خوابیدن کودک کنار والدین را جدی بگیرید

نسخه ای برای خواب راحت کودکان

 

 

 

 

 بعد از تولد نوزاد، خواب کودک‌تان را با صدای لالایی همراه کنید

یکی از مواردی که به بهتر خوابیدن کودکان و تنظیم شدن ساعت خواب و بیداری آنان کمک فراوانی می کند لالایی و خواندن آواهای کودکانه است.

در واقع شما با خواندن لالایی نوعی آرامش را به کودک خود منتقل می‌کنید که از این طریق می‌توانید کودکانی آرام و سالم داشته باشید. به تعبیری فرزندانی با روحیه ملایم‌تر و آرام‌تر.

که این امر باعث می‌شود تا کودک‌تان با عادت کردن به لالایی مادرانه، هر شب راس ساعت معینی به خواب رفته و به موقع از خواب بیدار شود. و مهم‌تر آنکه این‌گونه کودکان شب‌ها کمتر از خواب بیدار می‌شوند‌‌ و بی‌قراری‌شان بسیار کمتر است.

در بسیاری از مواقع دیده مي‌شود که آرام کردن نوزاد تنها از طریق خواندن لالایی با صدای مادر امکان‌پذیر است، زیرا بچه‌ها از این طريق با شنیدن صدای مادر و آرامشی که به این شکل به دست می‌آورند، نه تنها سریع‌تر و راحت‌تر به خواب می‌روند، بلکه خواب آرام و عمیقی را تجربه می‌کنند، چرا که صدای مادر برای آنها تسکین‌دهنده و آرامبخش است.

لازم به ذکر است که؛ روانشناسان توصیه‌های فراوانی در ارتباط با این نوع خوابيدن برای کودکان نا آرام و بیش‌فعال د‌ارند، زیرا از این طريق آرامش قابل‌توجهی به اینگونه کودکان منتقل می‌شود.

بیشتربخوانید:

دکوراسیون اتاق کودک در شرایط خاص

 

 

 

 

 ایجاد مهارت‌های گفتاری و شنیداری با آواهای مادرانه

با توجه به‌ اینکه سلامت روحی و روانی در دوران بزرگسالی ارتباط بسیار زیادی با تکامل و سلامت دوران نوزادی و کودکی دارد به همین دلیل خواندن لالایی و تکرار آواهای مادرانه برای کودکان نقش بسیار مهمی در ایجاد مهارت‌های گفتاری و شنیداری آنان دارد. تا جایی که زمینه‌های رشد عقلانی و روانی کودک را مهیا می‌سازد. بر همین اساس حس شنوایی که به عنوان  یکی از حس‌های پنج‌گانه مطرح است، به عنوان‌ مهم‌ترین کانال ارتباطی محسوب می‌شود که باعث ایجاد ارتباط بین کودک و دنیای اطرافش می‌شود که در رشد و تکامل کودک نقش قابل‌توجهی دارد. همچنین طبق تحقیقات انجام شده شنیدن لالایی حتی بر رشد نوزادانی که در هنگام تولد، نارس متولد شده‌اند و در دستگاه مراقبت می‌شوند تاثیر می‌گذارد.  از این رو شنیدن آواها و نغمه‌های هماهنگ در نوزادی و کودکی باعث تقویت حس شنوایی شده و کودک به مرور نسبت به واژه های معنی‌دار و جدید شناخت پیدا می کند. در واقع کودک از این طريق با شنیدن کلمات مختلف و هماهنگ آشنا شده که در نهایت باعث ایجاد مهارت‌های گفتاری و کلامی در او می‌شود.

با توجه به‌ نظر متخصصان و تحقیقاتی که در این زمینه انجام شده؛ کودکانی که هنگام خواب با آواهای مادرانه و لالایی به خواب می‌روند به نسبت سایر کودکان زودتر به حرف زدن می‌افتند، زیرا زمانی که مادر برای کودک خود لالایی می‌خواند به طور ناخودآگاه او را با گویش و ریتم کلام خود آشنا می‌سازد و به نوعی زبان مادری را به فرزندش می‌آموزد که همین امر باعث می‌شود تا گوش کودک با کلمات جدید آشنا شود.

 

  رشد مهارت‌های عاطفی با لالایی و نغمه‌های مادرانه

رشد مهارت‌های عاطفی در کودکان مستلزم توجه و ایجاد فضایی مملو از مهر‌ورزی و دوست داشتن است که اولین جرقه‌های آن از سوی والدین و اطرافیان کودک از همان دوران جنینی و نوزادی به وجود می‌آید.

 با تولد نوزاد و در آغوش گرفتن او  و نیز خواندن لالایی و نغمه‌های مادرانه نوعی حس امنیت و آرامش به کودک منتقل می شود که زمینه‌های لازم را در ایجاد  رشد عاطفی کودک مهیا می‌سازد.

زمانی که کودک در آغوش گرفته می‌شود و با لالایی به خواب می‌رود نوعي پیوند عاطفی بین او و والدین ایجاد می‌شود.

در واقع والدین با اهمیت دادن به کودک خود حس محبت و دوست داشتن را به او منتقل می‌کنند که رفته‌رفته این حس برای کودک ملموس‌تر خواهد بود و کودک نیز از این طریق دوست داشتن و مهر‌ورزی را می‌آموزد.

در چنین شرایطی بچه‌ها با بزرگ‌تر شدن می‌توانند با کمک مهارت‌های عاطفی که کسب کرده‌اند نسبت به دیگران محبت داشته و مهربانی و دوست داشتن خود را بروز دهند.

بیشتربخوانید:

عواقب خوابیدن کودک کنار والدین را جدی بگیرید

نسخه ای برای خواب راحت کودکان

 

 

تعداد بازديد: 17 تعداد نظرات: 0

نظر شما درباره این مقاله چیست؟

فیلم روز
تصویر روز