دكتر ریحانه بركتین؛ متخصص اطفال
این بیماری که به اختصار U.K.P خوانده میشود، یک بیماری ژنتیکی متابولیکی نادر است که از حدود 04 سال پیش شناخته شده است. در این بیماری یکی از آنزیمهای کبدی مهم و موثر در متابولیسم پروتئینها دچار کمبود نسبی یا شدید میباشد، در اثر کمبود این آنزیم، برخی متابولیتها در مایعات بدن و سیستم عصبی بصورت غیر طبیعی تجمع یافته و باعث بروز علایم مختلف میشود، شدت علائم نیز به میزان کمبود این آنزیم بستگی دارد. چون در ادرار مبتلایان به این بیماری مادهای به نام فنیلکتون وجود دارد به همین دلیل بیماری را فنیل کتونوری نامیدهاند.
مشاوره ژنتیکی
این بیماری مانند تالاسمی به ارث میرسد، یعنی چنانچه والدین هر دو حامل این ژن باشند و خود سالم باشند، در تولد هر فرزندشان ۲۵درصد احتمال ابتلا به فنیلکتونوری وجود دارد و این یعنی که جنسیت فرد در ابتلا به آن نقش مستقیم و ویژهای ندارد. به طور کلی توصیه میشود کلیه افراد بخصوص افرادی که در خانواده آنان سابقه ابتلا به هریک از بیماریهای ژنتیکی وجود دارد مشاوره ژنتیکی انجام دهند.
علائم بیماری
در نوع کلاسیک این بیماری شیرخوار در هنگام تولد کاملا طبیعی بوده، ممکن است دچار استفراغهای مکرر شده که گاهی اولین علامت است و سپس دچار عقبماندگی ذهنی شده که بصورت تدریجی تکامل یافته و در صورت درمان اغلب بسیار شدید بوده و بیمار به مراقبت و بستری نیاز خواهد داشت. چهره، موها و چشمهای کودکان بیمار نسبت به خواهر یا برادر خود روشنتر بوده و گاهی دچار حساسیتهای خفیف پوستی میشوند که بتدریج از بین میروند. پس از آن دچار اختلال رشد میشوند. سر این کودکان کوچکتر از حد بوده و استخوان فک فوقانی آنها برجستهتر است و اشکالات واضح نیز در دندانها دیده میشود، همچنین برخی از آنها علاوه بر بیقراری و کمبود توجه، مکررا حرکات تکراری انجام میدهند، برخی از این کودکان نیز دچار تشنج میشوند، همچنین در صورت عدم درمان ادرار و تنفس بیمار بوی خاصی شبیه بوی کپک میدهد. در نوع خفیف کودک تا مدتها بدون علایم بوده ولی بتدریج با افزایش سن آسیبهای مغزی پیشرونده ظاهر خواهد شد.
تشخیص
از نظر تشخیص با توجه به تکامل تدریجی علائم بهترین راه جهت تشخیص زودرس بیماری و پیشگیری از بروز عوارض اجرای برنامههای غربالگری جهت تمام شیرخواران متولد شده است، که خوشبختانه از چند سال قبل نیز در ایران اجرا میشود. این تست در روز سوم پس از تولد با گرفتن چند قطره خون از پاشنه پای شیرخوار انجام میشود. البته باید در نظر داشت که مثبت بودن نتیجه این آزمایش همیشه دلیل بر ابتلای شیرخوار به بیماری نیست، زیرا ممکن است کبد بعضی از شیرخواران به خصوص شیرخوارانی که نارس به دنیا آمدهاند، در روزهای اول تولد هنوز به طور کامل فعال نشده باشد، در نتیجه فنیلآلانین خون آنها به طور طبیعی افزایش نشان میدهد. ولی چند روز بعد با رشد شیرخوار، فعالیت کبد به وضعیت طبیعی خود بر میگردد و نتیجه آزمایش آنها اصلاح میشود، بنابراین در این شرایط بایستی تمام آزمایشها بعد از ۷ تا ۸ روز دوباره تکرار شود تا نتیجه اول تایید شود. بعلاوه خوشبختانه با شناخت ژن این بیماری امروزه تشخیص آن در ماههای اول حاملگی نیز امکانپذیر است. در صورت تشخیص زودرس و درمان از ابتدای شیرخواری پیشآگهی خوب خواهد بود و کودک مبتلا میتواند از هوش خوب و رفتار مناسب برخوردار شود. ولی در صورت تأخیر در درمان عوارض غیر قابل برگشت خواهد بود.
درمان
هدف از درمان کاهش میزان متابولیتهای آن به منظور پیشگیری از عوارض است، این متابولیت فنیلآلانین و یا به اختصار (فی) نامیده میشود، لذا به محض تایید تشخیص بایستی از شیرخشکهایی که فنیلآلانین آن بسیار کم بوده و یا بدون فنیلآلانین است استفاده نمود. با افزایش سن کودک رژیم غذایی نیز بایستی تحت کنترل باشد، ولی باید به موازات آن ویتامینها، کلسیم و کالری کافی به کودک برسد، کودک میتواند از سیبزمینی، سبزیها، انواع میوه، نشاسته، چربی، برنج و نانها و به مقدار کمتر از حبوبات و همچنین شیرمخصوص بر اساس میزان مجاز و توصیه شده استفاده نماید. البته در فواصل منظم باید سطح «فنیلآلانین» سرم اندازهگیری شود. رژیم غذایی هر بیمار با توجه به سطح فنیلآلانین بایستی توسط کارشناس تغذیه تعیین گردد. همچنین از آنجاییکه فنیلآلانین در بدن ساخته نمیشود، درمان بیش ازحد که به کمبود آن منجر شود نیز باعث بروز برخی علایم دیگر خواهد شد، لذا والدین شیرخوار مبتلا بایستی در مورد میزان محدودیت رژیم غذایی آموزش کافی ببینند. عقیده بر این است که حفظ رژیم غذایی با محتوی فنیلآلانین محدود و مشخص در تمام عمر ادامه داشته باشد. قطع درمان حتی در بزرگسالی باعث کاهش ضریب هوشی و اختلال در اعمال شناختی بیمار میشود.