دکتر سید مرتضی صفوی : متخصص تغذیه و رژیمهای درمانی ؛ استاد دانشگاه علوم پزشکی اصفهان ؛ رئیس هیئت مدیره انجمن غذا، صنعت، سلامت
تحریریه زندگی آنلاین :
فرنی آرد برنج
1 قاشق غذاخوری پرآرد برنج را در 1 لیوان شیر (در صورت استفاده از شیر محلی شیر جوشیده سرد شده) حل کنید و 1 قاشق مربا خوری شکر را نیز به آن بیفزایید و مخلوط را روی شعله ملایم قرار دهید و به هم بزنید تا کمکم برنج پخته و به قوام بیاید. معمولا بعد از جوش آمدن حدود 5 تا 10 دقیقه حرارت ملایم برای قوام آمدن آن کافی است.
بیشتربخوانید:
نکته های ناب برای تغذیه کمکی
مروری بر شیرخشک های مورد مصرف در کودکان
فرنی بادام
3 عدد بادام را 3 ساعت در آب جوش خیس کرده و سپس پوست آن را گرفته و پودر یا رنده کنید و با 1 قاشق غذاخوری پر آرد برنج و 1 قاشق مربا خوری شکر مخلوط کرده و داخل شیر (جوشیده شده) بریزید و روی حرارت ملایم آن را به هم بزنید تا به غلظت مناسب برسد.
شیر برنج
1 قاشق غذاخوری برنج را پاک کرده و بشویید و با 1 لیوان آب روی شعله گذاشته تا برنج کاملا پخته و له شود. سپس 1 لیوان شیر و 1 قاشق مربا خوری شکر به آن اضافه کرده روی شعله ملایم حرارت دهید تا برنج لعاب بیندازد و به غلظت مناسب برسد.
حلیم گوشت و برنج
1 تکه گوشت مرغ یا گوسفند را با کمی پیاز بپزید. سپس 2 قاشق غذاخوری برنج را به آن اضافه کنید تا کاملا بپزد و له شود. از روی شعله بردارید و با گوشتکوب آن را له کرده و 1 قاشق مرباخوری کره اضافه کنید و موقع دادن غذا در صورت تمایل کمی شکر به آن اضافه کنید.
پوره سیبزمینی
2 عدد سیبزمینی را بشویید و با پوست بپزید. سپس پوست آن را بکنید و با قاشق یا گوشتکوب آن را نرم و با کمی روغن مایع یا کره و 5 قاشق غذاخوری شیر مخلوط کنید و دوباره روی اجاق بگذارید.
بیشتربخوانید:
مروری بر شیرخشک های مورد مصرف در کودکان
سوپ ماش
1 تکه کوچک گوشت گوسفندی را با کمی پیاز بپزید. بعد از این که کمی گوشت پخت، 1 قاشق غذاخوری ماش و 1 قاشق غذاخوری برنج را اضافه کنید تا کاملا پخته و له شود و لعاب بیندازد و در انتها نصف قاشق مربا خوری کره را اضافه کنید و مخلوط نمایید.
آش ماست
1 تکه کوچک گوشت گوسفندی یا مرغ را با کمی پیاز بپزید و بعد از این که گوشت کمی پخت، 1 قاشق غذاخوری لپه و 1 قاشق غذاخوری برنج را اضافه کنید و با حرارت ملایم بپزید. سپس 1 قاشق غذاخوری سبزی خرد شده (جعفری، گشنیز و شوید) را اضافه کنید و هر از چند گاهی به هم زده تا ته نگیرد. وقتی کاملا پخت و برنج لعاب انداخت، از روی حرارت بردارید و نصف قاشق مرباخوری کره به آن اضافه کنید. هنگام دادن غذا 1 قاشق غذاخوری ماست به آش اضافه کنید.
پوره هویج
مانند پوره سیبزمینی تهیه می شود. همچنین می توانید سیبزمینی و هویج و گوشت را از ظرف غذای خانواده بردارید و نرم کنید. بعد ادویهجات و نمک به غذای خانواده اضافه کنید.
آش گندم
1 قاشق غذاخوری عدس و لوبیا سفید را خیس کنید و سپس با 2 قاشق غذاخوری گندم پرک یا گندم نیمکوب شده و 1 تکه گوشت گوسفندی و پیاز بپزید. هر از چند گاهی به هم بزنید تا حبوبات و گوشت کاملا پخته و آش لعاب بیندازد و در انتها نصف قاشق مرباخوری کره را اضافه کنید.
بیشتربخوانید:
عوامل موثر بر تغذیه کودکان 6 تا 24 ماهه
حلیم گندم
1 قاشق غذاخوری لوبیا سفید که قبلا خیس کردهاید را با 1 تکه خورشتی گوشت، 1 قاشق غذاخوری گندم نیمکوب شده و کمی پیاز بپزید. بعد از اینکه این مواد کاملا پخته شد، سیبزمینی کوچکی را ریز کرده و داخل غذا بریزید و در انتها 1 قاشق مرباخوری پر کره را اضافه کنید.
آش حبوبات
1 قاشق غذاخوری لوبیا و عدس را که قبلا خیس کردهاید با 1 قاشق غذاخوری گوشت چرخ کرده گوسفندی و کمی پیاز کاملا بپزید. بعد 1 قاشق غذاخوری برنج و 1 قاشق غذاخوری سبزی ریز شده (جعفری، شوید و گشنیز) را اضافه کنید تا برنج لعاب بیندازد و در انتها نصف قاشق مرباخوری کره اضافه کنید. در صورت تمایل میتوانید مقداری ماست نیز به غذا اضافه کنید.
شوید پلو با مرغ
نصف ران مرغ با استخوان و کمی پیاز را بپزید. 4 قاشق غذاخوری یا 1 استکان کوچک برنج و 1 قاشق مرباخوری کره را اضافه کنید تا مثل کته پخته شود و هنگام دم کردن 1 قاشق غذاخوری شوید ریز شده نیز اضافه کنید. هنگام غذا دادن به کودک مجددا 1 قاشق کره اضافه کنید و همراه ماست به او بدهید.
کته ماهیچه
1 تکه متوسط ماهیچه گوسفندی را ریز کرده و با کمی پیاز کاملا بپزید. سپس 4 قاشق غذاخوری یا 1 استکان برنج را همراه با 1 قاشق مرباخوری کره اضافه کنید تا مثل کته پخته و نرم شود و دم بگذارید. هنگام دادن غذا نصف قاشق مرباخوری کره اضافه کنید و همراه ماست به کودک بدهید.