قبل از اقدام به سبزيكاري توجه داشته باشيد فاصلهاي را كه مواد غذايي مانند سبزيها و ميوهها بايد از محل توليد طي كنند تا به مراكز توزيع عرضه در بازار رسيده و در اختيار مصرف كنندگان قرار بگيرند موضوع مورد بحث ما ميباشد. سبزيها هرچه تازهتر به مصرف برسند بديهي است خاصيت غذايي بالاتري دارند و چنانچه شرايطي فراهم شود كه بتوانيم آنها را در اوج تازگي مورد استفاده قرار دهيم از تمامي خواص غذايي آنها بهرهمند شدهايم، اين شرايط در صورتي فراهم ميآيد كه شما خودبخود به نحوي در كاشت، داشت و برداشت آن دخالت و نظارت داشته باشيد و اين كار زماني امكانپذير ميگردد كه شما بتوانيد مساحت كوچكي را كه در اختيار داريد خودتان زير كشت ببريد. از همه مهمتر آنكه نرخ سبزيجات در بازار به علت توليد قابل توجه آن در منازل پايين آمده و به خاطر كم شدن تقاضا در بازار و ميادين قيمتها حداقل توقف كرده و سير صعودي نخواهد داشت. از طرف ديگر چون شما در روند كاشت نظارت داشتهايد ميدانيد با چه آبي آن را آبياري نموده و براي تقويت خاكش از چه نوع كودي و از چه سمهايي جهت آفتزدايي استفاده كردهايد. اين آگاهيها به شما كمك ميكنند تا محصولي را كه پروراندهايد بهتر بشناسيد و با اطمينان در هنگام مصرف از كالري، ويتامينها، عطر و طعم آن لذت ببريد.
تره ايراني
همانطور كه از نام اين گياه پيدا است موطن اصلي آن ايران بوده و از اينجا به ساير نقاط جهان راه يافته است. اين سبزي از خانواده پياز است. سبزيهايي مانند پيازچه، موسير و سير جزو اين خانواده هستند كه داراي غده كوچكتر و سفيدرنگتر از پيازچه بوده و از برگهاي آن به عنوان سبزي خوردن استفاده مينمايند. برگهاي آن نسبتاً پهن و بلند و تقريباً گوشتي و به رنگ سبز تيره است كه در مقابل سرما مقاوم ميباشد. در فارسي به آن (گندناي) ميگفتهاند. در اكثر فرهنگهاي لغت، از همان كلمه تره فرنگي استفاده كردهاند و در برخي از كتب آن را آليوم پروم ناميدهاند. بذر اين سبزي را ميتوانيد در فصل بهار و پاييز به صورت خطي و با فاصله حدود 20 سانتيمتر در قسمت سايه آفتاب درون باغچه يا جعبه و گلدان بكاريد. براي هر متر مربع 2 گرم بذر مرغوب كافي ميباشد. پس از سبز شدن در حاليكه بوتهها كوچك و ريز هستند و هنوز خوراكي نشدهاند بهتر است آنها را با قيچي از يك سانتيمتري خاك چيده و به مصرف رسانده تا در رويش بعدي، برگها بزرگتر، قوي و خوراكي و مرغوبتر شوند. اين سبزي چند سال دوام ميآورد و نياز به كشت همه ساله ندارد، ولي به مقداري كود ازته پس از برداشت مرحله اول نياز دارد و در آب و هواي معتدل سرد و مرطوب بازدهي آن بيشتر است. اگر به صورت رديفي در كرت كاشته شود، عمليات وجين (كندن علفهاي هرز) و سلهشكني (شخم سطحي خاك، بدون لطمه زدن به ريشههاي گياه، در زماني كه خاك محل كاشت خشك است) به آساني در آن انجام ميگيرد. فاصله رديفها بين 20 تا 25 سانتيمتر ميباشد. اين گياه داراي ويتامين A و B1 و C و پتاسيم، آهن و املاح معدني زيادي است.
شاهي
موطن اصلي اين گياه اروپاي جنوبي و آسياي صغير بوده است. بذر شاهي را ميتوانيد در نواحي معتدل ايران در فصلهاي بهار و پاييز بكاريد. براي نتيجه بهتر بايد دقت نماييد كه به صورت متراكم بذر را كشت ننماييد و بهتر است پس از رويش براي رشد بهتر و قوي شدن، آن را تُنك (كاهش تراكم سبزيهاي كاشته شده يا حذف آنها جهت تقويت گياهان بازمانده) كنيد. توجه داشته باشيد در موقع تنك كردن، زمين بايد مرطوب باشد و گياه از زمين اصطلاحاً كنده نشود و از سبزيجات تُنك شده هر چند برگهاي آنها لاغر و ضعيف باشند ميتوانيد جهت مصرف استفاده نماييد. براي هر مترمربع 5/1 گرم بذر مرغوب كفايت ميكند و همين متراژ چه در باغچه و چه در جعبه و گلدان براي تامين نياز يك خانواده كافي است. اين گياه داراي ويتامينهاي A و C و املاح معدني مثل كلسيم و پتاس ميباشد كه براي كمخوني و تصفيه خون كاربرد دارد.