Loading...
شما از نسخه قدیمی این مرورگر استفاده میکنید. این نسخه دارای مشکلات امنیتی بسیاری است و نمی تواند تمامی ویژگی های این وبسایت و دیگر وبسایت ها را به خوبی نمایش دهد.
جهت دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه به روز رسانی مرورگر اینجا کلیک کنید.
جمعه 21 دی 1403 - 05:29

20
دی
دلایل بروز سلولیت و راه‌های پیشگیری و درمان ( قسمت دوم )

دلایل بروز سلولیت و راه‌های پیشگیری و درمان ( قسمت دوم )

سیر بیماری، علائم، مراحل و تشخیص آن پرداختیم. در این شماره مطالبی را در خصوص عوامل زمینه‌ساز و تاثیر‌گذار بروز سلولیت، توصیه‌های مفید برای حفظ سلامتی و پیشگیری از بیماری‌ها به ویژه سلولیت و مواد غذایی مفید

به قلم : د‌كتر سید‌ضیاءالد‌ین مظهری ، متخصص تغذیه و رژیم د‌رمانی

dr_z_mazhari@yahoo.com

 

تحریریه زندگی انلاین : در مطلب قبل به بررسی سلولیت، سیر بیماری، علائم، مراحل و تشخیص آن پرداختیم. در این شماره مطالبی را در خصوص عوامل زمینه‌ساز و تاثیر‌گذار بروز سلولیت، توصیه‌های مفید برای حفظ سلامتی و پیشگیری از بیماری‌ها به ویژه سلولیت و مواد غذایی مفید برای مبتلایان به سلولیت بیان می‌نماییم.

 

عوامل زمینه‌ساز و تاثیرگذار بروز سلولیت

وراثت

در مورد نقش وراثت در انتقال سلولیت از مادر به دختر هنوز به طور دقیق مشخص نیست که آیا عیوب کبدی، کلیوی و دستگاه ادراری که موجب ظهور و بروز سلولیت می‌شوند، از مادر به ارث می‌رسد یا خود سلولیت، ولی آنچه مشاهده و گزارش شده، مواردی است که نشان می‌دهد دختران مادران مبتلا به سلولیت به این بیماری مبتلا گردیده‌اند.

بیشتربخوانید:

سلولیت زیر ذره‌بین تغذیه

 

 

 

مواد غذایی مصرفی

 سموم

 سلولیت‌های به وجود آمده تحت تاثیر سمومی است که بدن فرد مبتلا توان خنثی‌سازی و تخلیه آنها را ندارد، لذا نوع غذاهای مصرفی و ترکیباتی که دارند، می‌تواند در چرخه‌های سوخت و سازی خود سمومی را مازاد بر ظرفیت بی‌اثرسازی و تخلیه بدن افراد انباشته کند. اگر علاوه بر ترکیبات مضر به وجود آمده، مواد غذایی مصرفی از تراکم انرژی بالایی برخوردار بوده و فرد پرخور نیز باشد، علاوه بر ابتلا به سلولیت، چاقی نیز به این مشکل افزوده خواهد شد.

گرچه همه افراد چاق لزوما به سلولیت مبتلا نمی‌شوند، ولی بیش‌خواری و انباشته کردن انرژی اضافه، سلامتی فرد را به خطر خواهد انداخت و همچنین با استفاده از مواد غذایی پر نمک، مواد غذایی دیر هضم، گوشت‌های پرچرب، فست‌فودها، غذاهای سرخ شده، استفاده بیش از اندازه از ادویه‌جات و یا غذاهای حاوی رنگ‌دهنده و طعم‌دهنده و نگهدارنده‌ها و نوشیدن الکل، عملکرد کبد و توان خنثی‌سازی سموم وارده به بدن مختل شده و از این جهت سیستم دفاعی بدن جهت حفظ خود از تاثیر سموم مخرب، به مکانیسم‌های دفاعی دیگری جهت بازداشت سموم مزاحم و دشمن سلامتی روی می‌آورد و آنها را در مکان‌هایی که خطر کمتری برای ادامه عملکرد و تخریب‌های گسترده‌تری دارند، قرار می‌دهد.

 اثر عدم تحرک و فعالیت‌های بدنی

افرادی که ماهیچه خود را به کار وا نمی‌دارند و فعالیت بدنی و تحرک لازم را ندارند، سوخت کامل مواد کربن‌دار ارسالی به ماهیچه‌ها دچار اختلال شده و به موازات آن روز به روز به وزن آنها نیز اضافه می‌گردد. ادامه این عدم تحرک و سکون در طولانی مدت، موجب انباشته شدن سمومی می‌شود که از طریق دستگاه گوارش وارد جریان خون می‌گردند.

سموم جاری در جریان خون از دو راه می‌توانند خنثی شوند. راه ساده دفع آنها از طریق کلیه‌ها است. این عمل وقتی صورت می‌پذیرد که مقدار تراکم انباشتگی سموم از حد توان دفعی کلیه‌ها فراتر نرفته باشد.

 

راه دیگر خنثی‌سازی سموم، سوختن آنها توسط اکسیژن است. در این امر کلیه‌ها و عضلات به موازات یکدیگر اگر اکسیژن مورد نیاز جهت سوزاندن سموم در اختیار ماهیچه‌ها قرار داده نشود، به علت سوخت ناقص سموم جدیدتری ساخته و پرداخته خواهد شد، مانند اسید لاکتیک که با انتشار خود در بدن موجب پدیده خستگی و کوفتگی می‌گردد. گرچه بی‌حرکتی و سکون منجر به نارسایی تنفسی و زمینه‌ساز تولید سموم در بدن می‌شود، اما حرکات شدید و بی‌مقدمه در فضاهای بسته نیز که خستگی و کوفتگی شدیدی در پی داشته باشند، راه چاره نیست. اگر جویای سلامت و نشاط واقعی و رفع مشکلات موجود خود هستید، یک فعالیت جسمانی متعادل در هوای آزاد و مملو از اکسیژن را جزء برنامه‌های روزمره خود قرار داده و از شب‌نشینی و افراط در خوردن و نوشیدن چشم‌پوشی کنید. در این حالت، به طور قطع نه تنها تجمع سموم در ارگان‌ها و بافت‌های بدن شما اتفاق نخواهد افتاد، بلکه شادابی و سرزندگی، توان بدنی و قدرت فکر و اندیشه شما نیز تقویت خواهد شد.

برعکس، افراط در خوردن و نوشیدن با هدف لذت‌جویی، رضایت کوتاه‌مدت شما را تامین، ولی آه و حسرت دائمی را به علت از دست دادن تدریجی سلامتی ارگان‌های حساس و حیات‌بخش شما فراهم خواهد نمود.

 

کلیه‌ها یکی از مهم‌ترین ارگان‌های خادم بدن هستند که بسیار پر کار و با اهمیت بوده و وظیفه عمده آنها، حفظ تعادل آب و الکترولیت‌های بدن، دفع سموم و ساخت و ساز موادی است که وظایف متعددی را در فرایندها و فعل و انفعالات زیستی بر عهده دارند. مصرف خودسرانه داروها، به خصوص آنتی‌بیوتیک‌ها، مصرف الکل و تغذیه از مواد سنگین و ثقیل و حاوی مقادیر زیاد ترکیبات نگهدارنده یا طعم‌دهنده، رنگ‌دهنده و غذاهای بر هم زننده تعادل اسیدی و بازی بدن، موجب ضعف و از کار افتادن کلیه‌ها شده و عملکرد تصفیه و تزکیه بدن از طریق کلیه‌ها را مختل می‌سازد که یکی از نمودهای عینی آن سلولیت بافت ملتحمه بدن است. ناتوانی کلیه‌ها در دفع سموم بدن، عامل انباشته شدن آن در قسمت‌های مورد اشاره می‌باشد.

 بیشتر بخوانید:

بهترین روش از بین بردن سلولیت های پوستی

 

 

 

 

  توصیه‌های مفید برای حفظ سلامتی و پیشگیری از بیماری‌ها به ویژه سلولیت

1- تناسب و تعادل مصرف درشت‌مغذی‌های انرژی‌زا یعنی پروتئین‌ها، چربی‌ها و روغن‌ها و قندها (تک قندی، دو قندی، قندهای مرکب)، به طوری که تعادل میان دریافت و مصرف انرژی بسته به جنس و حالت فیزیولوژیک بدن به طور کامل حفظ گردد.

2- منابع غذایی انتخابی در جهت تنظیم جیره غذایی روزانه و هفتگی، باید در بردارنده کلیه ریزمغذی‌های مورد نیاز بدن باشند تا از تحلیل و تهی شدن ویتامین‌های سیزده‌گانه، مواد معدنی شانزده‌گانه و اسیدآمینه‌های بیست‌گانه جلوگیری شود.

3- تنوع در انتخاب گروه‌های غذایی بسیار ضروری است، چرا که هیچ ماده غذایی، حتی یک گروه غذایی دربردارنده انواع محصولات، قادر به تامین نیاز بدن به ریزمغذی و بیست متابولیت حاصل از درشت‌مغذی‌های گروه قندها و چربی‌ها نمی‌باشد، البته در شرایط فیزیولوژیکی خاص و ابتلا به این یا آن بیماری با توجه به نوع تغییرات به وجود آمده، ممکن است نیاز به برخی مواد مغذی و گروه‌های غذایی حاوی آن، افزایش یا کاهش یابد.

 

  احتیاطات و توصیه‌های لازم در بیماری سلولیت

الف) اجتناب از مصرف غذاهای سنگین و دیرهضم، گوشت‌های پرچرب، جگر، به خصوص جگر مرغ، غاز، اردک و مرغ و خروس‌های درشت و پیر، کله‌پاچه و سیرابی، مغز، زبان، گوشت بناگوش، روغن‌های حیوانی، پیه خوک و گاو، لبنیات پرچرب و خامه‌ای، چاشنی‌هایی مانند سیر ترشی، شورجات و ترشی‌جات، به ویژه از نوع غیر خانگی، چیپس، سیب‌زمینی سرخ کرده تهیه شده از بیرون یا سیب‌زمینی‌های آماده فریز شده، انواع شیرینی‌جات و بستنی‌های سنتی و خامه‌ای، مشروبات الکلی، نوشابه‌های رنگی و طعم‌دار، توتون و سیگار.

ب) کاهش مصرف ادویه‌جات و نمک

ج) کاهش دریافت قهوه و چای، پنیرهای کهنه، گوجه‌فرنگی و لیمو‌ترش

د) استفاده بیشتر از غذاهای آب‌پز، بخارپز یا فرپز به جای خورشت‌های پرچرب و انواع گوشت‌های سرخ کرده قرمز و سفید (ماکیان و آبزیان) و سایر مواد غذایی سرخ شده در روغن‌های حیوانی یا گیاهی هیدروژنه و جامد.

 

  مواد غذایی مفید برای مبتلایان به سلولیت

1- انواع سبزیجات به صورت خام یا آب‌پز

2- سالادهای متنوع غنی شده با گندم یا ماش جوانه زده به همراه سس‌های تهیه شده از روغن زیتون یا کنجد، ماست، کچاپ، آب‌لیمو یا آب نارنج یا آب غوره خانگی

3- گوشت حیوانات جوان و فاقد چربی به صورت فرپز یا آب‌پز یا کباب شده به صورت غیر مستقیم (با کباب‌پزهای گازی، ذغالی یا برقی)؛ مانند دونر کباب

4- سیب‌زمینی آب‌پز، فرپز یا تنوری

5- تخم‌مرغ آب‌پز

6- ماهی کم‌چرب تهیه شده به صورت فر‌پز یا بخارپز یا کباب شده

7- لبنیات کم‌چرب

8- انواع نان‌های سبوس‌دار یا پردانه یا نان‌های تهیه شده از مخلوط آرد گندم و جوی غنی شده با مغز دانه‌های کنجد، خشخاش، تخم کدو، آفتابگردان یا تخم کتان به شرط آنکه خمیر این نان‌ها به وسیله خمیر ترش یا خمیر مایع تخمیر و ورآمده و از جوش شیرین در تهیه آنها استفاده نشده باشد.

 بیشتر بخوانید:

راهکارهای درمان و رهایی از سلولیت

 

 

 

 

تخلیه سموم با استفاده از مواد غذایی زیر

1- استفاده از کمپوت سیب بدون شکر و کته بدون روغن و نمک به مدت 24 تا 48 ساعت، بدون استفاده از سایر مواد غذایی.

2- افزودن گندم جوانه زده به سالادها و پیش‌غذاهای تهیه شده از چغندر قرمز خام یا پخته، کدوی سبز، کرفس، هویج، شلغم، ترب سفید و سیاه، زیتون سبز یا سیاه، والک، کاهو، خیار، پیاز سفید، کنگر، کاسنی، جعفری، ترخون، گل کلم، کلم قرمز، لوبیا سبز و سیب‌زمینی آب‌پز.

 

طرز تهیه گندم جوانه زده

گندم پاک شده و فاقد آلودگی را به مدت 24 ساعت در آب خیس نموده و سپس به مدت 48 ساعت در پارچه مرطوبی قرار دهید. بعد از این مدت گندم جوانه زده که با فشار دادن شیره‌ای از آن خارج می‌گردد، قابل مصرف بوده و می‌توان آن را به مدت چند روز در یخچال نگهداری کرد. استفاده از این ماده غذایی ارزشمند که از منابع غنی ویتامین E یا آلفاتوکوفرول می‌باشد و همچنین در اثر جوانه زدن، مواد مغذی مهم دیگری از گندم نیز آماده جذب بهتری شده‌اند، برای همه افراد توصیه می‌گردد.

3- استفاده از 200 تا 300 گرم از انواع میوه‌جات فصل برای دسر یا میان‌وعده

4- نوشیدنی‌های مفید: آب یا آب معدنی خالص، چای سبز، چای سیاه طبیعی فاقد ترکیبات طعم‌دهنده یا رنگ‌دهنده، دمکرده پوست سیب، کاکل ذرت، گزنه و گل گاو زبان.

توصیه‌های کلی

با کاهش تدریجی وزن به موازات استفاده از مواد غذایی سالم، کم‌چرب، متنوع، متعادل، متناسب و فاقد هر گونه آلودگی و عدم استفاده از مواد غذایی غیر مجاز که به آنها اشاره شد، اقدامات زیر نیز در جهت دستیابی به نتیجه مطلوب موثر است:

 انجام فعالیت‌های ورزشی مناسب و سبک مانند پیاده‌روی در فرصت‌های موجود

تنفس عمیق و شکمی در فضای باز فاقد آلودگی و سرشار از اکسیژن، به ویژه صبح زود در پارک و کوهپایه‌ها (روزهای بعد از بارش و وزش باد مناسب‌ترین زمان برای بهره‌گیری از هوای تمیز و سرشار از اکسیژن می‌باشد).

ماساژ ملایم نقاط انباشته شده از سلولیت با یک برس نرم یا دستکش حوله‌ای به طور مرتب و به شکل دورانی در جهت عقربه‌های ساعت

 استفاده از دوش آب گرم و سرد به طور متناوب (2 دقیقه آب گرم، یک دقیقه آب سرد و انجام این عمل سه مرتبه پی‌در‌پی و پایان دادن آن با آب سرد) به ویژه با استفاده از دوش‌هایی که فشار آنها قابل تنظیم است.

با استفاده از یک لوله خرطومی یا پلاستیکی یا آفتابه به طور مرتب از ناحیه بالای نشیمنگاه تا نوک پا آب سرد را جاری نموده، در ناحیه سرینی مدتی تامل کنید. سپس سرازیر کردن آب به داخل ران‌ها را ادامه دهید و تا نوک

پا برسانید.

هر دو یا سه هفته یک بار، یک روز از سبزیجات و میوه‌جات خام و پخته استفاده کرده و از مصرف کلیه مواد غذایی حیوانی، روغن‌های مایع و جامد گیاهی و حیوانی و تنقلات مختلف خودداری کنید تا به سم‌زدایی بدن و آماده‌سازی و جوان شدن بافت‌ها کمک شود.

برچسب ها: د‌كتر سید‌ضیاءالد‌ین مظهری تعداد بازديد: 96 تعداد نظرات: 0

نظر شما درباره این مقاله چیست؟

فیلم روز
تصویر روز